Vízesés a nagyvárosi dzsungelben

Ingatlantájoló.hu 2018.08.15 08:13:10

Cseppet sem meglepő, ha egy dzsungelben vízesések bukkannak fel, de ha egy nagyvárosi dzsungelben sétálgatva egy felhőkarcoló tetejéről zúdul alá egy vízesés, azon már igencsak elcsodálkozunk.


Márpedig Kínában megálmodták az egyik legfeleslegesebb luxus fícsört egy toronyház tetejére. A látványos elem 350 láb, azaz csaknem 107 méter magasból indul, hogy aztán egy medencében érjen földet.

Kép forrása: curbed.com

A látvány persze gyönyörű, az álomszép vízesés a Guiyang városában található Liebian Building-en látható. Ám amennyire szép, annyira felesleges is, tekintve, hogy míg más felhőkarcolókra energiatakarékos megoldásokat próbálnak telepíteni, addig ennek a „kis” vízesésnek az áramfogyasztása 118 dollárba kerül óránként, ami megközelítőleg 33 ezer forint, amiből Magyarországon akár 3-4 család havi elektromos áram fogyasztását is ki lehetne fizetni.

A vizet egy nagy víztartályból pumpálja fel 4 pumpa a több mint 100 méteres magasságba, a víztartálynak pedig 2 óra hossza kell ahhoz, hogy újra megteljen. Vízfogyasztása azonban már nem annyira drasztikus, tekintve, hogy esővizet is használnak a tartály feltöltéséhez, és az épület tulajdonosának elmondása szerint a vízesést csak különleges alkalmakkor kapcsolják majd be.

Az újpesti Metrodom Panoráma lakópark 17 emeletes tornyai is igen látványosak lesznek, hiszen 170 fát és 10 ezer kisebb növényt telepítenek a homlokzatra, de ezek a látványelemek legalább tisztítják a levegőt.


Még több képért kattintson a fotóra!

A XII. kerületi Herbal Residence lakópark ősfás környezetben épül, földszinti lakásai kertkapcsolatosak, emeleti lakásaihoz zöldtetős teraszok tartoznak.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások