Sajátos helyzetben: az ötödik emelet

Ingatlantájoló.hu 2019.10.24 13:57:45

Ha megkérdeznénk néhány ötödik emeleti lakót, hogy szeretnek-e az ötödiken lakni, a válaszok valószínűleg nagyon megoszlanának abból a szempontból, hogy 5 emeletes vagy annál magasabb házban élnek-e.


 

Egy ötszintes panelházban ugyanis érthető módon az ötödik emelet a legnépszerűtlenebb, míg egy tízemeletes házban még kifejezetten előnyös szintnek számít. Nézzük, mik az előnyei, és a hátrányai az ötödik emeleten elhelyezkedő lakásoknak.

Panelben

Nem túl magasan, kedvező áron a 10 emeletesekben

Az ötödik emeleti panellakásoknak elég rossz hírük van, ez azonban csak az ötszintes panelházak zárószinti lakásaira igaz. Egy 10 emeletes panel 5. emeleti lakása még kifejezetten az alacsonyabb, így népszerűbb szintek közé tartozik, ugyanakkor lényegesen olcsóbb, mint az alsóbb szintek, mégis elérhető lifttel is.

Ez az óbudai panellakás például szépen felújított állapotban van, egy panelprogramon átesett 10 emeletes 5. szintjén található, és még panorámás is.

Még több képért kattintson a fotóra!

Zárószinten

Az egyébként sokkal kedveltebb, 5 szintes panelházakban azonban ez jelenti a zárószintet, ami a legkevésbé népszerű szint. Legnagyobb hátrányaként azt szokták megemlíteni, hogy nyáron nagyon meleg, és lift sincs, valamint, ha nem volt még felújítva az épület, akkor akár be is ázhat. Ugyanakkor ezekhez a lakásokhoz kifejezetten olcsón lehet hozzájutni, és ha a ház már a panelprogramon is átesett, akkor a beázás réme sem fenyeget. Ahogyan ennek a kecskeméti lakásnak a tulajdonosa frappánsan megfogalmazta: „10 kardiológusból 9 ezt ajánlja és a felső szomszéd sem áztatja el.”

Még több képért kattintson a fotóra!

Tégla építésű házakban

Panoráma és tetőterasz a zárószinten

A téglaépítésű házakban a zárószint már egyáltalán nem hangzik annyira negatívan. A régi bérházak mind liftesek, és az újabb építésű házaknál is gyakori, hogy már alacsonyabb emeletszámnál is építenek be liftet. Ezenkívül a nem lapostetős házaknál a beázástól sem kell tartanunk, A lapostetős új építésű házaknál vagy akár a felújított régi házaknál is még tetőteraszunk is lehet ezen a szinten, ahogy ebben a belső kétszintes, VI. kerületi lakásban is, mely egy 1911-ben épült ház tetején kapott helyet.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások