Nem, ez nem egy mézeskalácsház, de valamikor azt gyártottak benne!

Ingatlantájoló.hu 2018.11.03 15:49:25

Ma már nem újdonság, hogy régi gyárakban alakítanak ki lakásokat. Ezek az otthonok természetesen a hely szelleméhez igazodva, az esetek többségében indusztriális stílusúak, még akkor is, ha a gyárban korábban, történetesen épp valamilyen édességet, mondjuk mézeskalácsot gyártottak.


 

Így történt ez Németországban, Kölnben is, ahol egy mézeskalácsgyárat alakított át egy család számára Jochen Reetz építész, a DIIIP építésziroda munkatársa.

Az átalakításnál cél volt, hogy megőrizzék az épület indusztriális gyökerét, ugyanakkor a német építésügyi szabályozás miatt az épület külső falait is meg kellett hagyniuk. Ennek ellenére elérték az építésügyi hatóságnál, hogy kialakíthassanak egy belső udvart, ami nélkül a lakás meglehetősen sötét lett volna.

A tulajdonosoknak építőipari vállalkozásuk van, ezért különösen figyeltek a részletekre és a felhasznált anyagok minőségére. Ezért Reetz velük egyetértésben szokatlan anyagokat – a padlóhoz például aszfaltot, a falakon nyers vakolatot – és visszafogott színeket, elsősorban szürkét használt, hogy az indusztriális jelleg minél inkább megmaradjon, amit a meleg tölgyfa burkolatok, és a két udvaron keresztül beáramló napfény tesz sokkal barátságosabbá.

A tulajdonosok építőipari tapasztalatának köszönhetően pedig szerencsére problémamentesen zajlott a felújítás, ugyanis egyes problémáknál pont az ő tapasztalatuk segített a megoldásban.

Az épülettel egyébként nem volt könnyű dolga Reetznek, hiszen már nagyon romos állapotban volt, a külső falakat, a lépcsőt és a kézzel égetett téglákat azonban szerencsére sikerült megőrizni. Az épségben megmaradt téglákat egyesével tisztították le, és belőlük készültek az udvar falai és burkolata, ami remek kontrasztot teremt a sötét, vakolt homlokzattal.

A lépcsőt konzolokkal erősítették a szomszéd házzal határos falra, a szomszédok azonban aggódtak a zaj miatt, ezért zajszint mérést készítettek, ami után a lépcsőfokok faburkolata alá antivibrációs alátét került.

A földszinten egy nyitott térben kapott helyet a konyha, a nappali és az étkező. A nappaliból és az étkezőből lehet kilépni a belső udvarra, amelyet küszöb nélküli, hatalmas harmonika üvegajtók választanak el a belső tértől. Így az alsó szint gyakorlatilag egybenyitható az udvarral, aminek köszönhetően a tulajdonos házaspár kislánya is akadálymentesen tud közlekedni az udvar és a lakás között triciklijével.

A nappaliban tölgyszínű kanapé teszi barátságosabbá a teret, a TV pedig egyáltalán nem központi eleme a helyiségnek, ugyanis egy galérián, kicsit elrejtve kapott helyet.

Az emeleten már különálló helyiségeket alakították ki, köztük a hálószobát és a fürdőszobát, de a lakás belső elrendezése flexibilis, így később egy gyerekszoba vagy akár egy különálló apartman kialakítását is lehetővé teszi. A szürke árnyalatok az emeleten is meghatározóak, a hálószobában a hatalmas ablak és az átlátszó, fehér függönyök teszik világosabbá és barátságosabbá a helyiséget.

A házban fenntartható fűtésrendszert és elektromos megoldásokat alkalmaztak, így egy hővisszanyerő rendszernek és egy szolár rendszernek köszönhetően az épület majdnem teljesen megfelel a passzív ház követelményeinek, mellesleg most már harmonikusan illeszkedik az utcaképbe is.

Képek forrása: houzz.com

Loft lakások kialakítására alkalmas ingatlanok hazánkban is akadnak. Tapolcán például egy vízimalmot kínálnak eladásra.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások