Nagyobb lakást akarsz? Nézegess tájképeket!

Ingatlantájoló.hu 2018.10.08 13:36:01

Akinek problémát okoz kicsi lakásának vagy akárcsak valamelyik szobájának a berendezése, annak ideje elmerülnie a tájképfestészetben. Na, nem kell mindjárt ecsetet ragadni, csak megfigyelni, hogy a tájképfestők, milyen trükköket alkalmaznak.


 

A tájképfestők egy két dimenziós fehér vászonra három dimenziós tereket alkotnak mindössze ecset és festék segítségével. Hogyan lehetséges ez? Árnyékok és fények használatával, a határok elmosásával a kép bizonyos részeinek kirészletezésével. Nézzük, mit alkalmazhatunk ezek közül a technikák közül sikerrel, hogy otthonunkat legalább optikailag nagyobbá tegyük.

Adjunk a térnek mélységet rétegezéssel

A tájképfestők a színek rétegezésével, átfedésével adnak mélységet a képnek, azaz így alkotnak három dimenziót. Tegyünk mi is hasonlóképpen, csak például textilekkel. Jó, ha dupla függönykarnisunk van, így függönyt és sötétítőfüggönyt is felrakhatunk, de egy rolós ablak elé is tehetünk függönyt, így képezve még egy réteget. Az ülőbútorokat, ágyakat letakarhatjuk olyan ágytakarókkal, amik nem fedik le teljesen.

Kép forrása: architecturaldigest.com

A padlóra pedig választhatunk egy nagyobb, semleges színű szőnyeget, annak a tetejére pedig egy élénkebb színű középszőnyeget.

Kép forrása: onekingslane.com

Adjunk ködös hátteret a szobának

Ha jobban megnézünk egy tájat a távoli dolgok homályosnak és egy kicsit kékesnek látszanak. A tájképfestők ezt az effektet légi perspektívának is nevezik, a távoli dolgokat kevésbé részletezik ki, és semlegesebb színeket használnak a háttérben. Hogy hasonló hatást érjünk el, fessük le a falakat ködös, halvány kékre, ahogyan ebben a kaposvári lakásban is tették.

Még több képért kattintson a fotóra!

Fessük a hátsó falat elütő, sötét színűre

Ez látszólag ellentmond az előző pontnak, de bizonyos esetekben egy sötét szín optikailag növelheti a teret. A lényeg, hogy ezzel a színnel kontrasztot teremtsünk, ha csak a hátsó falat festjük sötét színűre, azzal azt az érzetet keltjük, mintha a szoba folytatódna valahol a sötétben.

Bár ennek a VII. kerületi lakásnak a hálószobájában nem sötét, hanem élénk színűre festették a hátsó falat, a hatás így is érvényesül.

Még több képért kattintson a fotóra!

Tegyük a szoba előterét a fókuszba színekkel és textúrákkal

Ahogyan a háttérben lévő dolgokat kevésbé részletezik ki a tájképfestők, annál részletgazdagabban ábrázolják azt, ami az előtérben van. Persze egy szobának nem igazán van előtere, ezért előtér alatt a bejárathoz legközelebb eső részt kell érteni. Erre a területre válasszunk élénk színű, gazdag textúrával rendelkező tárgyakat.

Kép forrása: houzz.com

Mossuk el a határokat növényekkel

A festészetben a festőt korlátozzák a vászon szélei, ennek ellenére mi mégis azt hihetjük, hogy a táj folytatódik a kereten kívül is. Ezt a határt a tájképfestők úgy mossák el, hogy a képek széleire gazdag növényzetet festenek. Ezt mi is megtehetjük, ha az ablak közelébe, vagy egy tükör elé sok cserepes virágot helyezünk.

Kép forrása: livabl.com

Használjuk ki a párhuzamos vonalakat

Mindenki tudja, hogy a távolabbi dolgok kisebbnek látszanak. Párhuzamos vonalakkal ezért a távolság érzetét is kelthetjük, optikailag nagyobbítva ezáltal a szobát. Hogyan tehetjük meg mindezt? Jól jöhet minden, ami csíkos. Például oszlopok, tapéta függőleges csíkokkal, vagy egy nagy csíkos szőnyeg is.

Ebben a XIV. kerületi lakásban a falburkoló panel vízszintes csíkjai a hálófülke polcában folytatódnak, így optikailag azt a hatást keltik, mintha a szoba valahol a távolban folytatódna.

Még több képért kattintson a fotóra!

Használjunk diagonális vonalakat

A diagonális vonalak nagyobb területet fednek le, mint a horizontális vagy vertikális vonalak, ezért nagyobb mélységet adnak a térnek. Ez a tájképeken általában egy vízpart formájában mutatkozik meg, ami elvész a távolban, otthonunkban ugyanezt diagonálban felrakott csempe csíkokkal vagy egy festett hangsúlyos fallal érhetjük el.

Kép forrása: rcwilley.com

Világítsuk meg a sarkokat

Ahogyan a tájképeken a nap sugarai átszűrődnek a fák levelein, vagy felbukkannak a hegy mögött, úgy adhatunk mi is mélységet egy kis szobának azzal, ha megvilágítjuk a sarkokat. Ennek a VII. kerületi lakásnak a konyhájában remekül használták a világítást.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások