Mit kell tudnom, ha mobilházat, konténerházat szeretnék?

Ingatlantájoló.hu 2018.10.10 15:58:22

A lakásárak növekedése miatt egyre több emberben fogalmazódik meg, hogy egy jóval kisebb, de praktikusan berendezett lakás is élhető lehet, mint ahogyan a mobilházak, konténerházak iránt is egyre többen érdeklődnek.


 

Kérdés persze, hogy egy ilyen épületnek, ha nevezhetjük egyáltalán épületnek, milyen hátrányai vannak, és szolgálhat-e állandó lakhatás céljára, vagy inkább csak ideiglenes lakásként gondoljunk rá.

A mobilházak, konténerházak elterjedése Magyarországon lényegesen lassabb, mint külföldön, aminek hátterében a nem egyértelmű jogi szabályozás is állhat. Ingó vagy ingatlanvagyonnak számít-e egy ilyen létesítmény? Kell-e rá építési engedély? Használatbavételi engedély adható-e ki rá? Egyáltalán lesz-e lakcímünk, ha egy ilyen „épületet” választunk lakhelyünknek?

Sok hasonló kérdés merülhet fel bennünk, ezért ebben a cikkben a mobilházak, konténerházak építésének, telepítésének, lakhatásának jogi körülményeit vizsgáljuk.

Kép forrása: designrulz.com

Mobilház, konténerház, készház? Mi a különbség?

Először is nem árt tisztáznunk néhány fogalmat, ezeket ugyanis sokan keverik.

Mobilház: a mobilház egy vasvázra szendvics szerkezettel készült felépítmény, melyben a külső fal alumínium, a belső fal műanyag vagy farostlemez. A két réteg között faszerkezet van hungarocell és/vagy üveggyapot, kőzetgyapot szigeteléssel kitöltve. Padlózata préselt furnérlemez vagy OSB lap. A mobilház alapvetően egy mozgatható, egy az egyben áthelyezhető konstrukció, amit kamionnal túlméretes szállítmányként szállítanak.

Készház: a mobilházat sokan keverik a készházzal, más néven könnyűszerkezetes házzal, pedig a különbség jelentős. Ugyanis míg a mobilházat egy az egyben a gyártó építi fel és készen szállítja a vevőhöz, addig a készházak egyes elemeit gyártják le előre, házhoz szállítják, és a helyszínen szerelik össze. Ezért a készházak kivitelezése egyértelműen építési munkálatnak minősül, így engedélyköteles, a felépített készház pedig egyértelműen ingatlan vagyon, így a készházak építésének jogi körülményeivel a továbbiakban, ebben a cikkben nem foglalkozunk.

Konténerház: a konténerház szállítmányozási vagy irodakonténerekből összeállított ház. Hőszigetelő réteggel nem rendelkezik, mint a mobilházak, ezért ha télen is használni szeretnénk, külön hőszigeteléssel kell ellátni, de nyáron is szükséges klímát beszerelni, mert nagyon felmelegszik. A konténerházakat az egyes konténerekből a helyszínen állítják össze, ezért szállításuk lényegesen egyszerűbb, mint a mobilházaké. A szállítmányozási konténer engedélyeztetése problémás, ezért inkább használt irodakonténert vegyünk, mert ezek már mind rendelkeznek ÉMI engedéllyel.

Fixre telepített mobilház Mezőkövesden

Még több képért kattintson a fotóra!

Ingó vagy ingatlan?

A jogszabályokban nincs egyértelműen meghatározva, hogy a mobilházak és konténerházak ingóságnak vagy ingatlannak minősülnek-e, ami egy sor kérdést felvet. Felmerül például, hogy kell-e építési engedély a telepítésükhöz, kiadható-e rájuk használatbavételi engedély, felvehetünk-e rá hitelt vagy akár CSOK-ot, illetve a telepítésükhöz vásárolt telek után kell-e illetéket fizetnünk.

Kell-e engedély a telepítésükhöz?

Magyarországon a legtöbb építésügyi kérdésben helyi építésügyi rendeletek döntenek, nincs ez másképp a mobilházak, konténerházak esetében sem. Mivel megoszlanak a vélemények, hogy ezek a felépítmények épületnek minősülnek-e, és telepítésük építési tevékenységnek minősül-e, minden esetben először a helyi önkormányzatnál érdeklődjünk, hogy mik a lehetőségeink, mihez kell engedély és mihez nem. Mindezt érdemes már azelőtt megtennünk, hogy telket vásárolnánk, nehogy utólag derüljön ki, hogy elképzeléseink nem valósíthatóak meg.

Egy dolog azonban biztos, huzamos emberi tartózkodásra alkalmas építményt felépíteni, elhelyezni, annak anyagától, alapozási módjától, talajjal való kapcsolatától függetlenül csak építési engedélyezési eljárással lehet létrehozni. Tehát, ha állandó lakhatás céljára vásárolnánk mobilházat mindenképp szükségünk lesz építési engedélyre, és beköltözés előtt használatbavételi engedélyre is.

Konténerház hatalmas telken, Szentendrén

Még több képért kattintson a fotóra!

Telek vásárlás utáni illetékfizetés

Ugyanígy kérdéses, hogy telekvásárlás után kell-e majd illetéket fizetünk. A jogszabály szerint ugyanis, amennyiben a telektulajdon szerzése után 4 éven belül megkezdődik a lakóház építése, illetékmentes a visszterhes vagyonátruházás. Kérdés csak az, hogy a telkünkre telepített mobilház vagy konténerház lakóháznak minősül-e. Az előző pont értelmében, ha állandó lakhatás céljából vásároljuk, és a szükséges engedélyek is megvannak, akkor elvileg lakóház, de mindennek érdemes a helyi építésügyi hatóságnál utána érdeklődni.

Mobilházra, konténerházra lehet-e hitelt, CSOK-ot felvenni?

Tudnunk kell, hogy egy mobilházat vagy konténerházat egyik pénzintézet sem fog fedezetként elfogadni, ezért sem lakáshitelt, sem CSOK-ot nem vehetünk fel rá. Ugyanakkor, mivel ezen építmények bekerülési költsége nem túl magas, nem kizárt, hogy szabad felhasználású személyi hitelből megvásárolhatjuk őket.

Mi lesz a lakcímünk, ha mobilházban lakunk?

Amennyiben a telek, ahol a mobilházat elhelyeztük belterületen van, az utcának is kell, hogy legyen neve, így a telek címe lesz a címünk. Ha a telek külterületen van, és nincs az utcának, dűlőnek neve, akkor az önkormányzattól lehet kérni, hogy adjon neki nevet, de kérdéses, hogy ezt meg is teszik-e.

Köthetünk-e rájuk lakásbiztosítást?

Biztosítótársaságtól függ, hogy köthetünk-e mobilházra, konténerházra valamilyen biztosítást, de nagy a valószínűsége, hogy lakásbiztosítást nem fogunk tudni kötni rá. Mobilházakra van amelyik biztosítónál lehet kötni lakókocsi biztosítást, de érdemes utána érdeklődni, hogy melyik biztosító, milyen biztosítást hajlandó kötni mobilházra vagy konténerházra.

 

Hozzászólások