Minden szinten, szinte minden: Ezért szeretjük, vagy nem a földszinti lakásokat

Ingatlantájoló.hu 2019.09.11 13:16:16

Újonnan induló sorozatunkban azt vizsgáljuk, melyik emeleten a legjobb lakni, milyen előnyei vagy hátrányai vannak az alacsonyabb, illetve magasabb szinteknek, és természetesen hozunk példákat is.


 

Az első részben azt nézzük meg, miért jó, vagy épp nem jó a földszinten lakni.

Nem kell sokat lépcsőzni

A földszintes lakások a legnépszerűbb lakások közé tartoznak, mégsem annyira népszerűek, mint az első vagy a második emeleten lévő lakások. Vitathatatlan előnyük, hogy ide nem kell sokat lépcsőzni, így ideálisak idősek, kisgyerekesek számára.

Kép forrása: freemanforman.co.uk

Hidegebb a padló

Az, hogy az első, illetve még a második emeleti lakások is népszerűbbek nála, sőt van, aki még egy harmadik emeleti lakásba is szívesebben költözne, mint egy földszintibe, leginkább azért van, mert a földszinti lakásokat nem fűti alólról senki. Márpedig a meleg fölfelé száll, így a földszinti lakásokban általában magasabb a fűtés számla.

Ez persze valószínűleg nem zavarja azt, aki amúgy is kertes házból költözik egy földszinti lakásba, illetve egyáltalán nem jelent problémát olyan társasházakban, ahol eleve padlófűtést kaptak a lakások. A padlófűtés pedig utólag is kiépíthető, ahogyan ebben a mosonmagyaróvári lakásban is megoldották, bár kétségtelen, hogy nem kis költséggel jár.

Még több képért kattintson a fotóra!

Saját kert is járhat hozzá

A kertkapcsolatos földszinti lakásoknak persze vitathatatlan az előnyük, különösen, ha ez saját kertrészt jelent. Aki családi házból kénytelen lakásba költözni, és szerette a kertet, az valószínűleg el sem tudná másképp képzelni az életét.

Kertkapcsolatos luxuslakás Kuruclesen

Még több képért kattintson a fotóra!

A régebbi építésű társasházak földszinti lakásai azonban általában nem kertkapcsolatosak, új építésű társasházaknál viszont előfordul, hogy az első emeleti lakásokhoz is tartozik kert egy megemelt belső udvarnak köszönhetően, vagy épp a legfelső szinti lakásokhoz jár tetőkert.

Nagy a forgalom

A földszinti lakások további hátránya, hogy nagy forgalomra számíthatunk az ajtónk előtt, így a zaj és a kosz is nagyobb, és mi leszünk azok, akik mindig hallják majd a kapu csapódását. A lépcsőházi zajon kívül pedig az utcazaj is sokkal jobban hallatszik ezekben a lakásokban, így forgalmas helyen, földszinti lakásból semmiképp sem érdemes utcára nézőt választani.

Kép forrása: wikimedia.org

Sötétek lehetnek

A körfolyosós házakban azonban hiába csendesebbek a földszinti, udvari lakások, ugyanis ezeknek az otthonoknak a nagy hátránya az, hogy ezek a legsötétebbek, de egy utcára néző földszinti lakás is lehet sötét, ha szűk az utca, és szemben egy magas ház áll.

Világos lakás egy rózsadombi villa földszintjén

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások