Mi van a feng shuin túl? Még hat lakberendezési filozófia a világ más tájairól!

Ingatlantájoló.hu 2018.05.16 13:48:13

Ahogy az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyer a wellness életünkben, úgy igyekszünk otthonunkat is valamilyen filozófia mentén nemcsak esztétikussá, hanem harmonikussá is tenni. A feng shui, mint térrendezési elv és filozófia megközelítőleg két évtizede vált közismertté hazánkban, de lakberendezési filozófiával nemcsak a kínaiak büszkélkedhetnek. Nézzük, mit találunk a világ más tájain!


 

Természetesen a japánoknak, a skandinávoknak, sőt még a walesieknek is megvan a maguk módszere otthonuk harmonikusabbá tételére. S bár ezek sok mindenben különböznek egymástól, a természet szeretete, a felesleges tárgyaktól való megszabadulás és a rend mindegyiknek a vezérelve.

Wabi-Sabi

Csak hogy a Távol-Keleten maradjunk, itt van mindjárt a wabi-sabi Japánból, ami épphogy néhány éve tört be hozzánk, és jelenleg úgy néz ki, ez lesz az a térrendezési filozófia, ami a leginkább meghatározza majd az elkövetkező évek lakberendezését.

Kép forrása: hgtv.com

A wabi-sabi lényege, hogy a természet tökéletlenségét ünnepelje. Azaz a tökéletes és szimmetriára törekvő enteriőrök helyett az aszimmetriát, a tökéletlenséget, a páratlan számokat és a természettel való közvetlen kapcsolatot teremtse meg kézzel készült, valamint rusztikus és patinás berendezési tárgyakon keresztül.

A KonMari módszer

Ez egy rendrakási módszer, amit egy japán hölgy, Marie Kondo dolgozott ki. A japánok egyébként is híresek a rendszeretetükről, az ő módszerével azonban bárkinek sikerülhet rendet tartania otthonában.

Lényege, hogy először a gondolatainkban kell rendet tennünk, azaz végig kell gondolnunk, hogy miért őrzünk meg sok tárgyat feleslegesen, aztán azt, hogy mi a célunk a rendrakással, milyen életformát szeretnénk megvalósítani. Ebben a kissvábhegyi lakásban például tökéletes rend uralkodik.

Még több képért kattintson a fotóra!

A skandinávok tudnak valamit!

Most vegyünk egy fordulatot, és utazzunk skandináv országokba. Hogy a skandináv lakberendezés az egész világon el tudott terjedni, és az egyik legnépszerűbb trenddé vált, valószínűleg nem véletlen, hiszen olyan harmóniát sugároz, amelyre az embernek szüksége van, éljen a Föld bármely pontján. A skandináv lakberendezésnek azért természetesen megvannak a nemzeti sajátosságai.

Hygge

A dán életérzés, a hygge az otthon, a szív és a család értékeit tartja szem előtt. A lakberendezésben a kényelem, és a családdal együtt töltött idő kerül a hygge értékrend középpontjába. A hygge életérzést talán a legkönnyebb megvalósítani otthonunkban, hiszen semmi más nem kell hozzá, csak az, hogy minél több időt töltsünk együtt családunkkal.

Ehhez jól jöhet egy családi szoba, kiegészítőkként pedig vásároljunk néhány gyertyát és tegyük barátságosabbá otthonunkat néhány puha báránybőrrel. Ja, és ami a legfontosabb: dobáljunk ki minden felesleges kacatot, ne terheljük túl az otthonunkat dísztárgyakkal.

Ebben a XIV. kerületi lakásban minden megvan ahhoz, hogy a család sok időt tölthessen együtt.

Még több képért kattintson a fotóra!

Lagom

A lagom sokak szerint csak a hygge svéd verziója. Igaz sok mindenben hasonlít rá, de különbözik is tőle. Legfontosabb alapfeltevése, hogy „nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”. Ez arra utal, hogy soha ne akarjunk többet, mint amennyire szükségünk van. Ne halmozzunk fel feleslegesen tárgyakat az otthonunkban, és a mában éljünk, ne azon gondolkozzunk, mit tegyünk, vagy vásároljunk a jövőben.

Otthonunkat rendezzük be egyszerűen és barátságosan, hiszen azoktól lesz otthon a lakásunk, akikkel együtt élünk, nem pedig a tárgyaktól. A lagom számára fontos a természettel való szoros kapcsolat is, ezért töltsük meg otthonunkat sok zöld növénnyel, és ha természetközeli helyen élünk, csináltassunk minél nagyobb ablakokat, ahonnan élvezhetjük a kilátást.

Ennek az adyligeti lakásnak az étkező-konyhájából hatalmas ablakok nyílnak a teraszra és a csodás panorámára.

Még több képért kattintson a fotóra!

A hely ahová elvonulhatunk

Úgy kb. 72 órára. Egy svéd kutatás, nevezetesen a „72 óra egy kabinban” rávilágított arra, hogy mennyivel csökken a stressz szintje azoknál a fokozottan stresszes életet élő embereknél, akik vállalták, hogy eltöltenek 72 órát az erdőben, egy üvegfalú kabinban. Ez alatt a 72 óra alatt semmi más dolguk nem volt, minthogy ússzanak, horgásszanak és szemléljék a természetet, természetesen mindenféle kütyü nélkül. 72 óra után a stressz szintjük 70%-kal csökkent.

Ez is bizonyítja, hogy mindenkinek szüksége van egy olyan helyre, legyen az egy hobbiszoba, egy olvasósarok, egy kis ház a kert végében, ahol legalább néhány óráig egyedül lehet, kütyük nélkül. Ha úgy döntünk, építünk egy ilyen kis házikót, válasszunk hozzá minél nagyobb ablakokat, amelyek a zöldre néznek, és zárjuk ki az elektromosságot, vagy maximum egy lámpa világítson az esti olvasáshoz.

Kép forrása: sunset.com

Cwtch

Ez a kimondhatatlannak látszó walesi szó egyszerűen csak ölelést jelent. A walesiek cwtch életérzése pedig annyit tesz, hogy rendezzük be otthonunkat puha fotelekkel, takarókkal és párnákkal, és így élvezzük a kandallóban lobogó tűz ropogását, családunk, barátaink, egy jó könyv vagy egy pohár bor társaságában.

Kép forrása: pinterest.com

 

Hozzászólások