Mért csak ennyit ér a lakásom?

Ingatlantájoló.hu 2014.08.15 08:32:56

Régóta el szeretné adni lakását, és nem érti, miért drágállják az árat a potenciális vevők? Felértékeltette a lakását, és az ingatlanbecslő jóval alacsonyabb összeget mondott, mint amire számított? Vajon milyen tényezők befolyásolják az ingatlanok árát? Erre kerestük a választ.


Egy ingatlanos közmondás szerint az ingatlan értékét 3 tényező határozza meg: a lokáció, a lokáció és a lokáció. A pénzcentrum azonban 4 ingatlanpiaci elemző megkérdezésével készített egy felmérést, melyből kiderül, hogy milyen tényezők befolyásolják még az ingatlan értékét, és milyen mértékben hatnak ezek a tényezők az árra. A felmérés eredménye szerint a lokáció után a legnagyobb mértékben az ingatlan állapota, az ingatlan belső kialakítása, az ingatlan ingatlanon belüli elhelyezkedése (emelet, ajtó, stb.) és az épület állapota határozzák meg az ingatlan értékét.

Hogy mindezen tényezők mekkora mértékben hatnak az ingatlan árára? Az átlagolt eredmény szerint: a lokáció 52,5%-ban befolyásolja az ingatlan értékét, míg az ingatlan állapota és az ingatlan belső kialakítása 17,5 illetve 12,5%-ban meghatározó az ár szempontjából. Az ingatlan elhelyezkedése és az épület állapota pedig mindössze 11,25 és 6,25%-ban határozza meg az ingatlan értékét.


Ezekben az átlagolt eredményekben azonban igen eltérő volt az egyes elemzők súlyozása. Bár egyetértettek abban, hogy a lokáció a legmeghatározóbb tényező az ingatlan értékében, Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője szerint ez a tényező 35%-ban, míg Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője szerint 65%-ban befolyásolja az ingatlan árát.


Ditró Gergely a Pénzcentrum kérdésére a következőt nyilatkozta: „Egyes felkapott kerületek kevésbé "jó" részein is igyekeznek az adott környék miatt meglévő extra árat megkérni az eladók, és ugyanez igaz fordítva, amikor kevésbé jól csengő kerületek kimondottan jó részein sem tudják érvényesíteni a nyilvánvaló árkülönbséget egy irányítószám miatt”


Az elemzők összesített véleménye szerint a második legmeghatározóbb tényező az ingatlan állapota 17,5%-kal, Horváth Áron, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője szerint azonban ez a tényező mindössze 10%-ban befolyásolja az ingatlan árát, hiszen ezen, pénzzel könnyedén lehet változtatni. Más véleményen van azonban Rutai Gábor, aki szerint az ingatlan állapota 30%-ban befolyásolja az ingatlan értékét, véleménye szerint ez a válság hatása:


„Amióta az árak a mélyben vannak, hozzáférhetővé váltak a jó, illetve nagyon jó minőségű lakások is. Nem csoda tehát, hogy a tranzakciók nagyjából 60 százaléka ilyen ingatlanok esetében történik."


Az ingatlan belső kialakítását, az ingatlan ingatlanon belüli elhelyezkedését és az épület állapotát az utolsó három helyre sorolták az elemzők. Ezek közül az ingatlan ingatlanon belüli elhelyezkedését pontozták a  legnagyobb szórással 5-15% között, míg az ingatlan belső kialakításában 10-15%-os szórással, nagyjából egyetértettek a szakértők. Az épület állapotát hárman is 5-5%-kal súlyozták, egyedül Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint befolyásolja a lakás árát nagyobb mértékben ez a tényező:


„Ismét egy befolyásolható tényező, bár az épület felújítása sokkal nehezebb, mivel a többi lakó egyetértését is meg kell hozzá szerezni. A ház állapota gyakran magát a lakóközösséget is jellemzi, és nem feltétlenül a friss felújításokra kell itt gondolni, hanem hogy mennyire tartják tisztán a közös területeket, ápolt-e a kert, a szükséges karbantartásokat elvégzik-e”


Habár Horváth Áron is csak 5%-ra súlyozta ezt a tényezőt, hozzátette: „Szerintem is többet érdemelne, mert nem csak az épületek közös tulajdonaiban (udvar állapota, közműcsövek korszerűsége) vannak különbségek, hanem a ház pénzügyi helyzetében (megtakarítás, tartozások) is. Ugyanakkor úgy látom, hogy itthon még kevésbé figyelnek rá a vevők.

Forrás: www.penzcentrum.hu

Hozzászólások