Méret kontra lokáció – Melyikről érdemes lemondanunk?

Ingatlantájoló.hu 2018.10.20 13:50:51

Természetesen egyikről sem, van azonban, hogy mégis kompromisszumra kényszerülünk, ha nincs elég pénzünk ahhoz, hogy egy jó környéken akkora lakást vegyünk, amekkorát szeretnénk.


 

Ilyenkor jön a dilemma. Válasszunk inkább egy kevésbé jó környéket? Vagy vegyünk egy kicsivel kisebb lakást, de jó helyen? Körbejártuk mit veszíthetünk, ha egyikről vagy másikról lemondunk.

Jó ötlet egy kicsivel rosszabb környékre költözni?

Sokan választják ezt az opciót, és végül is pont ez indítja be a kevésbé jó környékeken az új lakások építését, a fejlődést, a környék rehabilitációját. Tehát, ha azt nézzük, pozitív hozadéka is van a dolognak, csak nem biztos, hogy a lakásvásárló számára.

Ahhoz, hogy egy ilyen kérdésben dönteni tudjunk, először is azt kell mérlegelnünk, hogy pontosan, mit is takar esetünkben a kicsit rosszabb környék. Elsőre természetesen mindenki arra gondol, hogy ez rosszabb közbiztonságot jelent, de jelentheti azt is, hogy egész egyszerűen rosszabb a közlekedés, és több időt kell majd utazással töltenünk a munkába járáshoz.

Akár 2 gyerekkel is élhető, tágas lakás Kispesten

Még több képért kattintson a fotóra!

Mindazonáltal ez nem jelent túl nagy lemondást. Azonban, ha a rossz környék tényleg a rosszabb közbiztonságot jelenti, akkor már érdemes elgondolkodnunk azon, hogy ne vegyünk-e inkább egy kisebb lakást jobb helyen.

Elfogadható árú kis lakás a népszerű VII. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Lehet ugyanis a környék még élhető, lehet, hogy egy rossz környék, épp nem is olyan rossz utcáját fogjuk ki. Lehet, hogy épp most kezdtek el a környéken új társasházakat építeni. De vajon mennyi idő, mire a környék elindul a felemelkedés útján és végre felkapottá válik?

Ha azt tervezzük, hogy néhány éven belül úgy is gyűjtünk annyi pénzt, hogy jobb környékre költözhessünk, akkor vajon lesz-e majd valaki, aki megveszi tőlünk ezt a lakást? A kérdés eldöntéséhez mindenképp tudnunk kell, hogy mennyire tervezzük ideiglenesnek, vagy hosszú távúnak ezt a lakást.

Le tudunk-e mondani arról a néhány négyzetméterről?

Ha látjuk, hogy csak ideiglenesek a terveink, és arra számítunk, hogy néhány éven belül jobb anyagi körülmények közé kerülünk, és vagy egy jobb környéken lévő vagy egy nagyobb lakást engedhetünk majd meg magunknak, akkor érdemes a jobb környéket választani, és egy kisebb lakásban kihúzni azt a néhány évet. A kis lakások berendezésére ma már számtalan praktikus ötletet, bútort találhatunk, és egy jó elosztású kis lakást sokszor sokkal könnyebb berendezni, mint egy nagy, de rossz elosztású ingatlant.

Ugyanakkor a nagyobb, de rosszabb környéken vásárolt lakás is lehet jó választás, elsősorban akkor, ha épp azért költözünk, mert a jelenlegi otthonunkban már nem férünk el, és mindenképp nagyobbra van szükségünk. Illetve akkor is, ha hosszabb távra tervezünk, és látható, hogy a kiválasztott környék már elindult a fejlődés útján, és 10 vagy 20 év múlva jó áron értékesíthetjük majd az itt vásárolt lakásunkat, bár lehet addigra már kedvünk sem lesz elköltözni egy frissen felkapott környékről.

Szépen felújított panellakás az elmúlt években sztár kerületté vált XIII. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Mindezekből egyértelműen következik, hogy nincs egyértelműen jó vagy rossz válasz erre a kérdésre, hiszen minden élethelyzet más és más, és az egyéni preferenciák is nagymértékben befolyásolják, hogy melyik döntés lesz majd jó hosszú távon.

 

Hozzászólások