Mennyi helyre van szükséged? És mit tegyél, ha nincs annyi?

Ingatlantájoló.hu 2019.01.25 15:05:02

Mai cikkünkben erre a két kérdésre keressük a választ minden helyiség esetében.


 

Függetlenül attól, hogy mekkora az otthonunk, fontos, hogy ne csak a bútorainknak, hanem körülöttük is legyen elég hely, hogy lakásunk élhető legyen. De mekkora helyre is van szükségünk ahhoz, hogy egy bútor ne csak beférjen valahová, hanem közlekedni is lehessen körülötte? És mit tegyünk, ha nincs annyi hely? Mutatjuk a lehetséges megoldásokat.

Az étkezőasztal körül

Habár mindig a lehető legnagyobb étkezőasztalt szeretnénk megvenni, hogy vendégeink kényelmesen elférjenek étkezés közben, arra nem gondolunk, hogy ahhoz is elegendő hely kell, hogy az asztalt egyáltalán megközelítsék. Márpedig ha nem tudjuk annyira kihúzni a széket, hogy kényelmesen leülhessünk, vagy senki nem tud elmenni a hátunk mögött, ha már leültünk, sem vendégeink, sem mi nem fogjuk magunkat jól érezni.

Ahhoz, hogy az asztalnál tényleg kényelmesen el lehessen férni, legalább 105-120 cm-nek kell lenni az asztal és a fal között, de azon az oldalon, ahol közlekednek is az ülők háta mögött, minimum 150 cm szükséges.

Mit tehetünk, ha nincs elég hely?

A legegyszerűbb, ha kisebb asztalt választunk, mondjuk úgy 2-4 személlyel kevesebb főre, de az is megoldás lehet, ha inkább kerek vagy ovális asztalt választunk.

Kép forrása: the1933furniturecompany.ie

Az is jó ötlet, ha az asztalt nem pont középre, hanem kicsit beljebb, a falhoz tesszük. Ilyenkor a belső helyre ültessük a fiatalokat vagy gyerekeket, akik amúgy is könnyebben mozognak.

Ennek a soproni családi háznak az étkezőjében például az étkezőasztal és a tálaló között lehet közlekedni, ezért az asztal az ablakhoz egy kicsit közelebb került.

Még több képért kattintson a fotóra!

Jó megoldás lehet az is, ha belülre egy padot teszünk teljesen a falhoz székek helyett, vagy az asztalt toljuk teljesen a falhoz, ha nincs annyi ülőhelyre szükségünk.

A kanapé és a dohányzóasztal között

A nappali berendezésénél több távolságot is figyelembe kell venni, és talán nem meglepő módon ezek mind a kanapéhoz kötődnek.

· A kanapé és a dohányzóasztal között például 40-45 cm távolságot

· A kanapé és a vele szemben lévő kanapé vagy fotelek között 215-275 cm távolságot

· A kanapé és a TV között pedig a TV szélességének a 2,75-szeresét kell megtartani távolságként.

Mit tehetünk, ha nincs elég hely?

Ha nincs ennyi helyünk, a hagyományos értelemben vett dohányzóasztalt inkább cseréljük le kisebb asztalkákra, puffokra, vagy egy kisebb ottománra.

Kép forrása: mgbwhome.com

Ennek a debreceni családi háznak a nappalijában például két puff kapott helyet, amelyek tetszőlegesen mozgathatóak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha az asztalok mellett döntünk, válasszunk hosszabb lábú darabokat, amelyek alatt kényelmesen elfér a kinyújtott lábunk.

Ha tényleg nagyon pici a hely, száműznünk kell a dohányzóasztalt, vagy bármit, ami helyettesítheti teljesen, és inkább válasszunk két kisasztalt a kanapé két végére.

Kép forrása: mocka.com.au

A konyhaszekrény és a sziget között

Ahhoz, hogy a konyhasziget tényleg hasznos legyen, elég messzire kell lennie a konyhaszekrénytől ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk mozogni a kettő között, ugyanakkor annyira közel, hogy a konyhaszekrényt, a hűtőt, a mosogatót és a tűzhelyet is könnyen elérhessük.

Ennek a székesfehérvári családi háznak a konyhájában például kényelmes távolság van a konyhaszekrény és a sziget között.

Még több képért kattintson a fotóra!

90-105 cm távolságra van szükség a konyhaszekrény és a sziget között, ha a konyhát csak egy valaki használja, ahol azonban gyakran főznek ketten egyszerre, ott 120 cm távolságra is szükség lehet.

Ha a sziget mellett bárszékek is állnak, akkor úgy kell a szigettel számolnunk, mintha étkezőasztal lenne, azaz 105-120 cm távolság legyen a sziget körül.

Mit tehetünk, ha nincs elég hely?

Válasszunk rövidebb vagy keskenyebb szigetet, esetleg egy zsúrkocsit, ami szigetként funkcionálhat, de odébb is tolhatjuk, ha éppen nincs szükség rá.

Kép forrása: pipetradeslocal140.org

Az ágy körül

Jó, ha az ágyat körül tudjuk járni a hálószobában, sőt legalább 60 cm szabad hely van mindkét oldalról, de az ideális az, ha ez a távolság inkább 90 cm, különösen, ha még éjjeliszekrényt is szeretnénk mellé.

Mit tehetünk, ha nincs elég hely?

Ha kevés a helyünk mondjunk le az egyik éjjeliszekrényről, vagy trükközhetünk úgy is, hogy ahol nagyobb a hely oda egy szélesebb éjjeliszekrényt, esetleg egy kisebb komódot teszünk, míg a másik oldalra egy kisebbet. Ha végképp nagyon kicsi a hely, éjjeliszekrény helyett válasszunk inkább lebegő polcokat, vagy egy kicsivel keskenyebb ágyat.

Kép forrása: rethinkredesign.org

Az íróasztal háta mögött

Az íróasztalt sokan az ablakhoz tolják, így biztosan van elég hely a háta mögött, azonban nem jó a bejáratnak háttal ülni, ezért érdemes megfontolni, hogy inkább háttal legyünk az ablaknak, vagy úgy, hogy háttal az egyik falnak, és oldalról kapjuk a fényt. Ahhoz azonban, hogy kényelmesen tudjunk leülni és felállni legalább 90 cm szabad helynek kell lennie az íróasztal háta mögött, de az igazi az lenne, ha 120 cm távolságot tudnánk hagyni.

Kép forrása: pinterest.com

Mit tehetünk, ha nincs elég hely?

Ha nincs elég hely, akkor az asztalt mégiscsak az ablak felé kell fordítanunk, esetleg próbálkozhatunk a sarkos megoldással.

Kép forrása: decoist.com

 

Hozzászólások