Lehet, hogy a konyhai Bermuda háromszögeknek végleg leáldozott?

Ingatlantájoló.hu 2019.03.03 15:48:07

A konyhai háromszöges elrendezést mindenki ismeri, hiszen évtizedek óta ezt tartják a legpraktikusabbnak. A 40-es években indult trend valóban helytálló volt, amíg a konyhai munkálatok a hűtő, a mosogató és a tűzhely köré csoportosultak. Ma már azonban rengeteg más konyhai eszköz segíti a munkánkat. Lehet, hogy vége a Bermuda háromszögek időszakának?


 

A mosogatás a legtöbb háztartásban már a mosogatógépben zajlik, így kevesebb munkánk van a mosogatónál. Főzésre, sütésre sem csak a tűzhelyet használjuk, hiszen háztartásunk sokféle elektromos főzőedénnyel, párolóval van felszerelve, és sok konyhában már a sütő sincs feltétlenül a főzőlap alatt. Bár a háromszöges elrendezés a legtöbb konyhában alkalmazható, lehet, hogy ideje áttérni a zónás elrendezésre?

Kép forrása: flaircabinets.com.au

De milyen is az a zónás elrendezés?

Hasonló a háromszöges elrendezéshez, de azért mégiscsak más. Itt a konyhát alapvetően zónákra osztják, de nem 3-ra, hanem kapásból 5-re: ezek az élelmiszertárolás, tálalás, mosogatás, előkészítés és sütés-főzés zónái.

Kép forrása: oaktree.co.in

Bármilyen formájú is a konyhánk, a lényeg kb. annyi, hogy ezek a zónák ebben a sorrendben kövessék egymást. Tekintettel azonban arra, hogy élelmiszert nemcsak a hűtőben tárolunk, és sütés-főzésre is több eszközt használunk, ez a két zóna elég széles is lehet, vagy akár a konyha két külön pontján is elhelyezkedhet, ha azok elég közel vannak egymáshoz (pl.: kamraszekrény és hűtő vagy sütő és főzőlap az U- vagy G-alakú konyha két végpontján).

Ezen a ponton tehát megdől a háromszöges elrendezés, bár a konyha három legfontosabb pontjának egymástól nem túl nagy távolságra való elhelyezését még ez az elrendezés is támogatja. Ennek a IX. kerületi lakásnak a nem háromszöges elrendezésű konyháját például a sziget teszi praktikusabbá.

Még több képért kattintson!

Van-e még helye a háromszöges elrendezésnek?

Természetesen a háromszöges elrendezés továbbra is működhet, mindenkinek egyénileg kell ismernie a konyhai szokásait, hogy konyháját a lehető legoptimálisabban alakítsa ki. A háromszöges elrendezés azonban nem minden konyhánál működik.

A kis lakások amerikai konyhás nappalijában, az egy falon elrendezett konyháknál eddig sem működött. Itt eddig is az tűnt a legpraktikusabbnak, ha a mosogató középre kerül, mellette mindkét oldalt pulttal, a hűtő és a tűzhely pedig a konyhaszekrény két végében foglal helyet. Ez az elrendezés továbbra is optimális, ahogyan ennek az V. kerületi lakásnak a konyhájában is látható.

Még több képért kattintson!

Kinek mi ajánlott?

Ehhez elsősorban önismeretre van szükség, tehát az első lakást vásárló fiatalok, akik eddig még albérletben sem laktak, legjobb, ha olyan lakást keresnek, ahol a konyha elrendezése pont olyan, mint a szülői házban volt (kivéve, ha azt eddig sem tartották praktikusnak). Aki azonban több helyen is lakott már, az pontosan tudni fogja, hogy mire van szüksége, a különféle trendektől függetlenül.

 

Hozzászólások