Kültéri világítás kisokos kezdőknek

Ingatlantájoló.hu 2018.06.21 14:31:15

Nyáron egyre több időt töltünk a szabadban, sokszor sötétedés után is, ezért fontos a megfelelő kültéri világítás. Lássuk, hogyan érdemes megtervezni, kiépíteni!


 

Most biztosan sokan azt gondolják, hogy a kültéri világítás nem igényel különösebb tervezést, hiszen a lényege mindössze annyi, hogy lássunk, ha kilépünk az ajtón, pedig ennél azért többről van szó.

Gyönyörűen megvilágított családi ház Szolnokon

Még több képért kattintson a fotóra!

A kültéri világítás elsődleges célja természetesen a biztonság, azaz, hogy ne essünk hasra, ha ki megyünk valamiért, de ha több időt töltünk kint, kerti partit tartunk, akkor ennél sokkal több funkciója is lehet. Nézzük, mire kell figyelnünk!

Először is gondoljuk végig, mit szeretnénk megvilágítani

A kaputól a bejárati ajtóig, a garázsig vezető út, a lépcsők, teraszok megvilágítása biztonsági okokból egyértelmű, de érdemes összeírnunk, hogy hány olyan, különböző funkciókat betöltő hely van még a telkünkön, amelyet valamilyen okból szeretnénk megvilágítani.

Milyen világítótesteket válasszunk?

Ha tudjuk, hogy hova szeretnénk világítást, akkor érdemes elgondolkodnunk a világítás típusán is, azaz mennyire legyen időjárásálló, energiatakarékos, és egyáltalán a talajon, a falon elhelyezett, vagy állólámpában gondolkozunk-e.

Ha mindenhova egyforma világítótesteket helyezünk, az egységessé teheti az összképet, de nem biztos, hogy mindenütt betölti funkcióját.

Azokra a helyekre, ahol fontos a biztonság, válasszunk megbízható fényforrásokat, ezekre érdemes akár többet is költenünk, tehát ne ide vásároljuk meg a legolcsóbb napelemes lámpákat, amelyek már egy kisebb vihartól is tönkremehetnek. Ilyen helyeken különösen ügyeljünk arra, hogy megfelelő számú, és megfelelő fényerejű világítótestről gondoskodjunk.

Kép forrása: curbed.com

Gondoljunk az energiatakarékosságra!

Mivel éppen ezeken a helyeken fordul elő, hogy égve felejtjük a villanyt, érdemes ide energiatakarékos megoldást találnunk. A hagyományos égőket akár el is felejthetjük, nem túl jó, ha épp akkor égnek ki, amikor késő éjjel érünk haza, és az orrunkig sem látunk a sötétben.

Válasszunk energiatakarékos izzókat, de éppen ilyen helyekre jó megoldás a LED világítás is. Ha tényleg hajlamosak vagyunk égve felejteni a villanyt, akkor talán a lépésérzékelős világítás a legjobb választás.

Így válasszunk lámpát a teraszra!

Kültérre, még fedett helyre is, a biztonság kedvéért inkább vízálló, kültéri lámpákat válasszunk. A világítótest típusát tekintve pedig a teraszra például egy födémről lelógó függőlámpa, vagy néhány falikar, esetleg ezek együttese is tökéletes lehet. Ennek a velencei családi háznak a terasza például két függő kandelábert kapott.

Még több képért kattintson a fotóra!

Így világítsuk meg a főbb útvonalakat!

Ha a házunk teljesen az utcafrontra épült, akkor a bejárati ajtóig vezető utat falikarokkal is megvilágíthatjuk, ha azonban beljebb épült, nem jó megoldás az utat, a földbe leszúrható fényforrásokkal megvilágítani, helyettük válasszunk inkább kandelábereket, vagy a ház sarkára tegyünk egy fényforrást, ami az utat felülről világítja meg. Ugyanígy járjunk el a garázshoz vezető út esetében, és minden olyan útnál, amely nemcsak azért épült, hogy sétálgassunk rajta, hanem hogy például egy melléképületet tudjunk sötétben is megközelíteni.

Ennél a balatonőszödi családi háznál a teraszra és a kertbe is alacsony kandelábereket választottak.

Még több képért kattintson a fotóra!

A kis kerti ösvények megvilágítása

A kis kerti, virággal szegélyezett ösvények megvilágítására felesleges vagyonokat költenünk, ide jöhetnek az olcsóbb, napelemes leszúrható világítótestek.

A ritkábban használt kerti elemek megvilágítása

A kerti sütögetőt és a medencét valószínűleg nem használjuk minden nap, biztonsági okokból mégis érdemes őket jól megvilágítani, ugyanakkor ezek a helyek, akárcsak a terasz, igénylik a hangulatvilágítást is, melyhez kiválóak például a fényfüzérek, illetve a kisebb fényt kibocsátó, és inkább dizájnos világítótestek.

Falikarok világítják meg ennek a debreceni családi háznak a jakuzziját, míg a hangulatvilágításért, a designos, gömb alakú lámpák felelnek.

Még több képért kattintson a fotóra!

Fókuszpontok a kertben

Ahogy egy helyiségnek, a kertnek is van fókuszpontja, ami lehet például a medence, a kerti tó, vagy a sütögető, de egy gyönyörű, terebélyes, vastag törzsű, öreg fa is, amit érdemes megvilágítani. A kerti fák, esetleg nagyobb szobrok megvilágításához mindig a földre helyezett, felfelé, az adott tárgyra irányítható fényforrásokat válasszunk.

Kép forrása: curbed.com

Otthonunk biztonságáért

A betörések ellen nemcsak riasztórendszerrel, vagy kamerával, hanem egy jól kiépített világítással is védekezhetünk. Tehát nem csak balesetvédelem szempontjából, hanem ezért is fontos, hogy az ajtókhoz vezető utak, jól meg legyenek világítva. Ha a kültéri világítás megtervezésénél a biztonság kiemelt szempont, akkor ide ajánljuk kifejezetten a lépésérzékelős világítást.

Design

Persze az sem mindegy, hogy hogy néznek ki a világítótestek, amelyeket választottunk. Design tekintetében szerencsére ma már óriási a választék. Ennek az egri hétvégi háznak a terasza előtt például egy bokrot öltöztettek világító füzérbe.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások