Környezetbarát szigetelőanyagok, hogy az otthonod ne csak meleg, de zöldebb is legyen!

Ingatlantájoló.hu 2019.01.12 15:46:08

Januárban már tervezgetjük a tavaszi felújítást. A különösen hideg télben pedig eszünkbe jut, hogy idén végre tényleg ideje lenne körbeszigetelnünk a házat. A szigetelőanyagok között böngészve elsősorban az ár érték arányt vesszük figyelembe, de vajon odafigyelünk-e arra is, hogy a választott szigetelés mennyire terheli a környezetet?


 

Nézzük meg először is, hogy mitől lehet egyik szigetelőanyag károsabb a környezetre, mint a másik! Az, hogy egy szigetelőanyag mennyire káros a környezetre, elsősorban attól függ, hogy az előállítása mennyiben károsítja a környezetet, másodsorban attól, hogy egyszer majd, ha hulladék lesz belőle, mennyi idő alatt bomlik majd el.

A kőzetgyapot gyártása például jelentős mértékben terheli a környezetet, és lebomlása is lassú, de hasonló a helyzet a ma már kevésbé népszerű PUR habbal is. Most nézzünk néhány korszerűbb és kevésbé környezetkárosító szigetelőanyagot.

Gyönyörű, hőszigetelt családi ház Hajdúsámson-Martinkán

Még több képért kattintson a fotóra!

Üveggyapot

Az üveggyapotnak rossz a híre, ugyanis az alacsonyabb árú, gyengébb minőségű üveggyapotok könnyen zsugorodnak, és évtizedeken keresztül használtak gyártásukhoz olyan kötőanyagokat, amelyek károsak az egészségre. Ma már azonban kiváló minőségű üveggyapotot is lehet kapni, melynek fő alapanyaga az újrahasznosított üveg, ami nem terheli jelentős mértékben a környezetet, kötőanyagként pedig glükóz alapú kötőanyagot használnak, ezek az üveggyapotok ráadásul könnyen el is bomlanak.

Gyapjú

A birka gyapjúja nemcsak az állatokat, hanem otthonunkat is melegen tarthatja, ráadásul nehezen éghető. Ezen kívül képes szabályozni a páratartalmat, így rezisztens a penészgombára, és a molyokra is.

Kép forrása: constructionspecifier.com

Farmer

Igen a farmerből és más pamut anyagokból is készítenek ma már szigetelést. Az alapanyagot a textiliparból kikerült hulladék szolgáltatja, melyet aztán kizárólag környezetbarát anyagokkal kezelnek.

Kép forrása: constructionmanagermagazine.com

Icynene

Az Icynene a PUR hab kistestvére csak sokkal környezetbarátabb formában. Ricinusolajból készül és százszorosára képes duzzadni, tehát minden rést tökéletesen kitölt. Éppen ezen tulajdonsága miatt szellőzőrendszert is ki kell építeni hozzá, ami jelentősen megnöveli az árát, cserébe azonban kapunk egy környezetbarát szigetelőanyagot, ami a passzívház követelményeihez képest 40%-kal jobb eredményt produkál. Annak ellenére, hogy légzáró, páraáteresztő, így megakadályozza a penész képződését. Vízgőzzel habosodik, így káros anyag kibocsátása nulla.

Kép forrása: homelogic.co.uk

Polisztirol

A polisztirol környezetbarát voltát sokáig vitatták, azonban egy a termék teljes életútját vizsgáló felmérésen kiderült, hogy a legkörnyezetbarátabb szigetelőanyag. Igaz kőolajból készül, de mindössze 2%-át alkotja kőolaj, a maradék 98% gyakorlatilag levegő, és a gyártásához felhasznált kőolaj mennyisége elenyésző ahhoz képest, hogy mennyi kőolajat lehet megtakarítani a használatával.

2018-ban felújított, hőszigetelt családi ház Tahiban

Még több képért kattintson a fotóra!

Aerogél

Az aerogél egy zselés anyagból készült hőszigetelő, melyben a folyékony komponenst levegő helyettesíti, így az anyag voltaképpen 99%-ban levegőből áll. Az aerogél lap vékony, jól szellőzik, tűzálló, nem szívja magába a nedvességet, súlya csekély, ugyanakkor nagyon erős. Egyetlen hátránya, hogy meglehetősen drága.

Kép forrása: interestingengineering.com

Cellulóz

A cellulóz előnye, hogy nem tartalmaz toxikus anyagokat, éghetőségét tekintve önkioltó és képes a levegő páratartalmát is szabályozni.

 

Hozzászólások