Konyhakert a panelban? Igen, lehetséges!

Ingatlantájoló.hu 2018.07.20 13:49:35

Legalábbis az erkélyen biztosan, és egy téglaépítésű lakás bármilyen kicsi erkélyén, vagy tetőteraszon is kivitelezhető.


 

Gyakorlatilag nincs az a kis terület, ahol ne állíthatnánk össze egy mini konyhakertet a kedvenc zöldségeinkkel, gyümölcseinkkel, fűszernövényekkel. Ehhez adunk most egy kis útmutatót.

Emelt ágyással

A konyhakerti növények sikeres termesztésének kulcsa a megfelelő talaj és öntözés, amit egy lakás teraszán vagy erkélyén magaságyásokkal biztosíthatunk. Az emelt ágyásokban sokkal jobb a talaj minősége, jobban tartja a vizet, ezért ritkábban kell öntözni, és a magaságyások nem gazosodnak olyan könnyen. A készen kapható emelt ágyásoknak kicsit nagy az alapterületük egy panel erkélyhez, de házilag bármekkora méretűt készíthetünk.

Akár ilyen kis helyen is elfér egy magaságyás

Kép forrása: uhozz.com

Ültessünk virágokat is!

A virágok a konyhakertek remek kiegészítői lehetnek, nemcsak jól mutatnak, ha a magaságyások szélét körbeültetjük velük, de a beporzást segítő rovarokat is odavonzzák, van amelyik pedig elűzi a nemkívánatos rovarokat. A legideálisabbak a levendula és az illatos ternye.

Ennek a debreceni panellakásnak a szépen rendben tartott erkélye jó kiindulópont lehet egy konyhakerthez.

Még több képért kattintson a fotóra!

Használjuk ki a falat!

Ha kevés a hely terjeszkedjünk felfelé, egy erkély-konyhakertben a függőleges kert a legjobb megoldás. Itt nehéz megvalósítani a magaságyást, ezért ide olyan növényeket válasszunk, melyeknek nincsenek mélyre hatoló gyökereik.

Ne hagyjuk üresen az erkélykorlátot sem. Ennek a XIII. kerületi lakásnak az erkélyládái fűszernövényeket is kaptak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Gondoljuk át, milyen növényeket szeretnénk ültetni!

Ha kicsi a hely, és nem fér el minden, gondoljuk át, mely növények számunkra a legfontosabbak. Legjobb, ha aszerint választunk, hogy miből fogyasztunk a legtöbbet. De az is jó, ha olyan növényeket ültetünk, amelyek egyébként drágák, mint például a fűszernövények, a chili, a koktélparadicsom vagy az eper. Az olcsóbb zöldségeket, mint a krumpli vagy a vöröshagyma pedig megvásároljuk a zöldségesnél.

Kép forrása: bonnieplants.com

Rendszeresen ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát!

A magaságyások a legjobbak öntözés szempontjából. Ha nem tudjuk megvalósítani, akkor ellenőrizzük rendszeresen a talaj nedvességtartalmát, mert a kisebb cserepekben gyorsabban kiszárad. Lehetőleg mindig reggel öntözzünk, ha tehetjük, építsünk ki csepegtetős öntözőrendszert.

Kép forrása: saucyonion.com

 

Hozzászólások