Költözés télen? Nem kell, hogy rémálom legyen!

Ingatlantájoló.hu 2019.01.10 14:50:37

Ritka, hogy egy ingatlan adásvételt épp télen sikerüljön nyélbe ütni, de azért előfordul. Ilyenkor kénytelenek vagyunk télen költözködni, ami pedig jó időben sem egyszerű manőver.


 

Kétségbe esni azért nem kell, elég, ha egy kicsit előre tervezünk, és mindjárt simábban mennek majd a dolgok.

Tervezzünk az időjárásnak megfelelően!

Hóesésben nemcsak nehezebb költözködni, de egy hóvihar vagy hóátfúvás el is lehetetlenítheti a költözésünket. Mivel a kulcsátadás és a költözés napja általában lényegesen korábban meghatározásra kerül, és a hosszú távú meteorológiai előrejelzés soha nem biztos, a költözés előtti napokban már rendszeresen figyeljük az időjárás jelentést.

A havas, csúszós időben mindenképp érdemes inkább profi költöztetőket fogadni, de az időjárás még őket is akadályozhatja, ezért mindenképp érdeklődjünk előre, hogy hogyan járnak el, ha a költözködés az időjárás miatt teljesen meghiúsul.

Szép otthon teljes berendezéssel Bakonybélben

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha néhány nappal a költözés napja előtt már látszik, hogy ítéletidő lesz, mindenképp beszéljünk a vevővel, akinek eladtuk lakásunkat, hiszen ha mi nem költözünk el, ő sem tud majd beköltözni, bár az időjárás valószínűleg őt is akadályozni fogja, ezért nem árt, ha kijelölünk erre az esetre egy „esőnapot”.

Ne csak az időjárásra, hanem a nap járására is figyeljünk. Mivel korán sötétedik, legjobb, ha a költözködést már korán reggel elkezdjük, hogy a kora esti sötétben már ne legyen más dolgunk, mint az elszállított holmikat új otthonunkban kicsomagolni.

Csomagoljunk az időjárásnak megfelelően!

Ahogyan mi is melegebben öltözünk fel télen, úgy néhány holminknak például a műszaki cikkeknek is szükségük lesz „melegebb öltözékre”. A legjobb, ha megvan az eredeti csomagolásuk, bár a fóliát már valószínűleg ebből is kidobtuk, ezért bármilyen dobozba is csomagoljuk, tekerjük a dobozt körbe fóliával egy kis extra hőszigetelésért. Illetve minden mást is csomagoljunk vízálló csomagolásba.

Szép lakás Lipótvárosban

Még több képért kattintson a fotóra!

Készítsük fel a ház előtti területet is a költözködésre!

Keljünk időben, hogy mire a költöztetők megérkeznek, el tudjuk takarítani a havat a kocsibejárónkról, és a bejárati ajtóig vezető útvonalról is. Ha folyamatosan esik a hó, szórjuk fel útszóró sóval is. Ugyanilyen fontos, hogy a költöztetők új otthonunkat is könnyen meg tudják közelíteni, ezért (távolságtól függően) még a költöztetők elindulása előtt jóval induljon el valaki a családból, hogy az új helyen is eltakarítsa a havat, mielőtt a költöztetők odaérnek.

Védjük új otthonunk padlóját a sártól és a latyaktól!

A költöztetők nyilván nem fognak kiugrani a cipőjükből, mikor nehéz bútorokat cipelnek, ezért védjük a padlót a sártól és a latyaktól. Az is megoldás lehet, ha először egy (a bejárati ajtóhoz legközelebb eső) helyiségbe pakolnak le mindent, és után kerül minden a helyére. Ha ilyen kívánságunk van, akkor azonban előbb egyeztessünk a költöztetőkkel, hogy hajlandóak-e kétszer megfogni minden nehéz darabot. Ennél egyszerűbb, ha inkább az összes helyiség padlóját letakarjuk csúszásmentes takarófóliával, de gondoskodjunk arról is, hogy a fóliát, mind a négy oldalán biztonságosan leragasszuk.

 

Hozzászólások