Kicsi a lakás, de magas? Spórolj helyet egy galériával!

Ingatlantájoló.hu 2019.03.01 14:50:16

Könnyű gyönyörű otthont teremteni, ha egy szép, tágas lakással rendelkezünk. Legtöbbünknek azonban nem adatott meg, hogy túl sok négyzetméteren éljünk. Ezért igazán szerencsések azok, akiknek a lakása akkora belmagassággal rendelkezik, hogy legalább egy galériával növelhetik a teret.


 

Galériát persze sokféleképpen ki lehet alakítani, mai bejegyzésünkben összegyűjtöttük, mi kell ahhoz, hogy a galéria egyszerre praktikus ugyanakkor stílusos is legyen.

Alvó vagy álló galéria?

Hogy alvó vagy álló galériát alakítunk-e ki, az elsősorban attól függ, hogy mekkora is az a bizonyos nagy belmagasság. Ha csak alvógaléria kialakítására van lehetőségünk, akkor oda értelemszerűen csak a háló kerülhet. Ellenben, ha elég magas a lakás egy állógaléria kialakítására, akkor végtelenek a lehetőségeink, hogy milyen helyiséget helyezünk el az „emeleten”.

Ennek a lipótvárosi lakásnak például annyira nagy a belmagassága, hogy a galéria alatti rész is normál magasságú, mégis elfért felette egy állógaléria.

Még több képért kattintson a fotóra!

Mi kerüljön a galéria alá?

A klasszikus elrendezés szerint – egyszobás lakásokban legalábbis – a konyha kerül a galéria alá, a hálórész pedig felülre. Ettől természetesen el lehet térni, de arra mindenképp figyeljünk, hogy a galéria alatti rész eléggé magas legyen ahhoz, hogy ne legyen nyomasztó. Ha mégis alacsony, akkor érdemes ülőbútorokkal berendezni, azaz helyet kaphat itt a nappali, vagy teljesen beépíthetjük szekrényekkel.

Milyen lépcsőt válasszunk?

A további helyspórolás érdekében érdemes inkább csigalépcsőt választani, de ha a hagyományos lépcsőt választjuk, azzal is sokat spórolhatunk, ha az alatta lévő helyet tárolókkal beépítjük.

Az alvó galériák kaphatnak akár lépcső helyett létrát, ha pedig inkább vizuálisan szeretnénk, hogy a lépcső ne foglaljon helyet, akkor válasszunk lebegő lépcsőket, például üvegből.

Ebben a VII. kerületi lakásban is a létrát választották, széles, kényelmes fokokkal, és nem túl meredeken megdöntve, így majdnem olyan kényelmes, mint egy lépcső, mégis sokkal kisebb helyet foglal.

Még több képért kattintson a fotóra!

S ha már az üvegnél tartunk, egy üvegkorláttal is sokat tehetünk azért, hogy optikailag növeljük, nyitottabbá tegyük a teret. Erre a célra egyébként egy kovácsoltvas korlát is jó, vagy egy ilyen retró vaskorlát, mint ami ebben a Gozsdu udvar közelében lévő lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Hogyan dekoráljuk azt a teret, ami felett nincs galéria?

Mit kezdjünk a magas ablakokkal?

A nagy belmagasság kihívás elé állíthat minket, ugyanakkor lehetőséget is ad a látványos megoldásokra. Szerencsénk van, ha ennek a térnek nemcsak a falai, hanem az ablaka is magas. Egy ilyen ablak ugyanis már önmagában dísze lehet a térnek. Egy magas ablak akár a helyiség fókuszpontja is lehet, amit érdemes függönnyel kiemelni, ide azonban ne válasszunk olyan függönyt, ami eltakarja az ablakot, csak sötétítő függönyt, ami két oldalról keretet ad neki.

Milyen csillárt válasszunk?

A dupla- vagy másfélszeres belmagasságú tér automatikusan adja magát, hogy ide egy mutatós, hosszan lelógó csillárt válasszunk. Különösen akkor érdemes ilyen csillár mellett döntenünk, ha az ablak nem különösebben magas, így a csillár lehet a helyiség fókuszpontja. De akkor is választhatjuk, ha a magas ablakot szeretnénk fókuszpontnak, egy jól megválasztott csillár ugyanis ráirányíthatja a tekintetet az ablakra.

Ebben a VII. kerületi lakásban hosszan lelógó sárga csillárokat választottak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Külföldi képek forrása: decoist.com

 

Hozzászólások