Kamra vagy kamraszekrény? Mutatjuk az előnyöket és a hátrányokat!

Ingatlantájoló.hu 2019.09.11 05:08:00

Régen teljesen természetes volt, hogy a házak, lakások a konyha mellé egy kamrát is kaptak, aztán idővel a kamrák mérete egyre kisebb lett, a panellakásokból és a garzonokból, majd később az új építésű ingatlanokból pedig sokszor el is maradtak.


 

Mivel külföldön sokkal ritkább a kamra, így az ottani konyhák általában rendelkeznek egy kamraszekrénnyel. Ez mára már nálunk is elterjedt, és a hazánkban forgalmazott konyhaszekrényekhez is lehet kapni kamraszekrényt. De vajon melyik a jobb, tehetik fel maguknak a kérdést, akik épp építkezés előtt állnak, de azok számára is adott a választás lehetősége, akik épp a konyhát szeretnék felújítani. Mutatjuk az érveket pro és kontra.

Kép forrása: pixabay.com

Kamra

Előnyei:

Több a hely: Egy kamrában egyértelműen sokkal több a tárolási lehetőség, így azok semmiképpen sem mondhatnak le róla, akik mindennap egy nagyobb családra főznek. Itt bőven elférnek nemcsak a tartós élelmiszerek nagyobb mennyiségben, hanem a ritkább használt konyhai edények, nagyobb háztartási gépek is.

Könnyebb benne rendszerezni: Bár a kamraszekrényeknek kétségtelenül nagyon praktikus a belső kialakításuk, mégsem lehet őket annyira személyre szabni, mint egy kamrát, ahol mi dönthetjük el, hogy hol, mekkora polcra, esetleg egyéb speciális tárolóra van szükségünk.

Nagyobb háztartási gépeket is tárolhatunk benne: Bár sokszor a kamraszekrényben is elférnek olyan ritkán használt háztartási gépek, mint például a robotgép, a turmix vagy a fritőz, mégis jobb, ha ezek nem a konyhában foglalják feleslegesen a helyet. A kamrába ráadásul olyan nagyobb gép is befér, mint a mikró, amit azok, akik ritkán használják, ott is tárolnak, illetve sokan itt helyezik el a második hűtőt is.

Ennek a debreceni lakásnak a kicsi konyhájában például nemhogy a kamraszekrény, de még a hűtő sem férne el, van viszont külön kamra, ahová betették a hűtőt és a mikrót is, igaz, hogy így szinte más már nem is fért el, de a kamra a konyhától néhány lépésnyire van, könnyen elérhető.

Még több képért kattintson a fotóra!

Hátrányai:

Könnyebb benne elveszni: A nagyobb azért nem mindig jobb, ha tárolásról van szó, ugyanis könnyen elfelejthetjük, hogy mit, hova pakoltunk. Ráadásul egy kamráig többet kell gyalogolnunk, hogy kihozzuk a hozzávalókat, mint egy kamraszekrényig.

Nehezebb rendben tartani: Egy kamra + 1 helyiség, amit takarítanunk kell. S míg egy kamraszekrényben 5 perc alatt rendet rakhatunk, addig a kamrában ez tovább tart.

Nagy helyet foglal: Egy kamra kétségtelenül nagyobb alapterületet foglal otthonunk alapterületéből, ami családi ház esetén talán nem akkora probléma, ha nincs anyagi akadálya annak, hogy konyhából és kamrából is kellően nagyot tervezhessünk. Egy lakásfelújításnál azonban, amikor azt kell eldöntenünk, hogy mennyivel legyen kisebb a konyha ahhoz, hogy a kamra is elég nagy legyen, már érdemes fontolóra venni, hogy számunkra mi a legpraktikusabb megoldás.

Kamraszekrény

Előnyei:

Minden egy helyen: Míg a kamrában több polcot is át kell néznünk, hogy valamit megtaláljunk, addig a kamraszekrényben viszonylag kis helyen van összesűrítve minden, így könnyebb bármit is megtalálni.

Könnyen elérhető: A kamraszekrényben tárolt dolgokért nem kell, olyan messzire mennünk, mintha a kamrában lennének, ráadásul számtalan olyan extrával felszerelhetjük, ami segíti a praktikus tárolást, a könnyebb elérést.

A kamra és a kamraszekrény tökéletes egyvelege ennek a nyíregyházi lakásnak a kamrája. Akkora, mint egy kisebb kamra, ugyanakkor teljesen olyan, mint egy konyhából nyíló nagy beépített kamraszekrény, ráadásul praktikus tolóajtóval felszerelve. Sok mindent lehet benne tárolni, mégis minden könnyen elérhető.

Még több képért kattintson a fotóra!

Nem foglalnak nagy helyet: Korántsem foglalnak akkora helyet, mint egy kamra, így nagyobb lehet a konyhánk.

Ennek a madárhegyi lakásnak szép nagy konyhája van, így egy kamraszekrény kényelmesen elfért benne. Annak ellenére, hogy a lakás nagy, 110 nm-es, 4 szobás, nincs kamrája, viszont így elfért egy gardrób, és a kádas fürdőszoba mellett egy zuhanyzós is. Aki mindenképp ragaszkodik a kamrához, a gardróbot könnyen átalakíthatja.

Még több képért kattintson a fotóra!

Hátrányai:

Kevesebb dolgot tárolhatunk bennük: Akármennyire is praktikus, egy szekrényben akkor sem fér el annyi minden, mint egy egész kamrában, így azoknak, akik mindennap, vagy nagy családra főznek, esetleg szeretnek befőzni is, biztosan nem elég.

Helyet foglalnak a konyhából: Bármennyire is kisebb egy kamraszekrény, mint egy kamra, akkor is a konyhapult, a munkafelület elől veszi el a helyet. Természetesen, ha egy lakás konyhájának átalakításán gondolkozunk, hogy melyiket válasszuk, akkor a kamra is a konyhából, a konyhaszekrényektől, munkalaptól veszi el a helyet.

Melyik a jobb?

Ezt mindenkinek az egyéni igényei, főzési szokásai határozzák meg, illetve a rendelkezésre álló tér és az anyagiak is befolyásoló tényezők, ezért mielőtt döntünk, ezt mind mérlegeljük.

Külföldi képek forrása: houzz.com

 

Hozzászólások