Itt az új trend! Otthonos lesz a minimalizmus!

Ingatlantájoló.hu 2018.03.22 14:44:08

A minimalista stílusról sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy túlságosan barátságos, otthonos lenne, hiszen inkább a személytelenség és a funkcionalizmus jellemzi. De ennek mostantól vége.


 

Na de ne szaladjunk ennyire előre, inkább nézzünk vissza kicsit a múltba, hogy mi is hívta életre ezt a letisztult, egyszerű stílust. Néhány évtizeddel ezelőtt a lakberendezés még erőteljesen a kiegészítők, dísztárgyak felhalmozására koncentrált, ami valljuk be, élhetetlenné, túlzsúfolttá tette a tereket.

Nem is csoda, ha ezek után az emberek kiéheztek az egyszerűségre, és elindult hódító útján az ultra-minimalizmus. A két stílus persze két szélsőséget képvisel, és aki harmóniára törekszik, mégiscsak szeretné megtalálni az arany középutat, amit az otthonos minimalizmus képvisel.

Kép forrása: freshome.com

De mi is az az otthonos minimalizmus? Továbbra is egy alapvetően funkcionalista design, azzal a különbséggel, hogy a letisztult vonalakat felöltözteti néhány kiegészítővel, amelyek komfortosabbá, esztétikusabbá és hívogatóbbá teszik. Nézzük, hogyan fogjunk hozzá a kialakításához!

Kezdjük az alapokkal!

Amik természetesen legyenek funkcionálisak. Azaz a legfőbb bútordarab (például hálószoba esetében az ágy, vagy étkező esetében az asztal), vagyis a helyiség fókuszpontja, legyen minimalista, és válogassunk hozzá további egyszerű vonalvezetésű darabokat.

Ennek a szegedi lakásnak a hálószobájában például az ágy egy egyszerű, minimalista darab, amit további letisztult vonalvezetésű kisbútorok egészítenek ki, ebbe a térbe visz életet, a lényegesen bonyolultabb vonalvezetésű ottomán, a mintás tapéta, a színes ágytakaró és a vele harmonizáló díszpárna.

Még több képért kattintson a fotóra!

Váltogassuk a különböző textúrákat!

Ha a szoba alapjai megvannak, ideje mindezt otthonosabbá tenni. Ehhez válogassunk olyan design elemeket, amelyeknek textúrája kontrasztban áll egymással.

Az alábbi kép nagyon jó példa erre. Egy szövött szőnyeg, érdes felületű fa éjjeliszekrények, puha szőrös takaró és sima, fényes felületű olvasólámpák teszik izgalmassá, egyúttal sokkal személyesebbé a teret.

Kép forrása: freshome.com

Saját otthonunkba természetesen nem muszáj pontosan ugyanezeket az anyagokat választani. A lényeg, hogy az anyagok kontrasztban álljanak egymással, ugyanakkor legyen valami, ami egységgé kovácsolja az egészet, például egy egységes, semleges színpaletta. De úgy is összeválogathatjuk az egyes rétegeket, hogy egy ismétlődő színt vagy mintát használunk, ahogyan ebben a Deák Ferenc téri lakásban is tették a fekete-fehér cikk-cakkos, csíkos minták variálásával.

Még több képért kattintson a fotóra!

Jöjjenek a kiegészítők!

Kiegészítő lehet bármi, ami esztétikai értéket ad egy otthonos minimalista szobához. Ezeknek természetesen lehet funkciójuk is, de ez nem feltétlenül szükséges. Íme, néhány példa:

· Szőnyegek

· Takarók és párnák

· Képek és tükrök

· Tálak és tálcák

· Gyertyák

· Cserepes növények, vázák és virágok

· Egyéb dísztárgyak

A kiegészítőkkel való dekorálás lényege, hogy változatossá tegyük a helyiséget, miközben megőrizzük annak egyensúlyát is. Azaz éppen annyi kiegészítőt vásárolunk, ami otthonosabbá teszi a lakást, de véletlenül sem veszünk annyit, amennyitől már túlzsúfolttá válna.

Az otthonos minimalizmus ideális választás azoknak, akik hajlamosak túl sok tárgyat felhalmozni, ugyanakkor szeretik a rendet, de nem szeretnének túl steril körülmények között élni.

 

Hozzászólások