Így vásároljunk antik bútorokat!

Ingatlantájoló.hu 2019.02.15 14:47:40

Ha be szeretnénk rendezni lakásunkat, ma már számtalan nagyobb bútoráruház termékei közül válogathatunk. Ezek a bútorok trendik, fiatalosak, aránylag megfizethető árban vannak, és sajnos többnyire bútorlapból készülnek és majdnem teljesen egyformák.


 

Ha valami egyedit szeretnénk, és fontos számunkra, hogy a bútor valóban fából készüljön, egyáltalán nem ciki az antik bútorok felé fordulni. Bár ezeknek a bútoroknak az ára eléggé borsos, és sokan öregesnek tartják őket, 1-2 darabnak minden háztartásban helye van, hisz ezek a bútorok teszik élettel telivé a lakást, és a modern bútorokkal is remekül lehet őket keverni.

De hogyan vásároljunk antik bútort? Ha nem értünk hozzá, bizony nehéz megállapítani, hogy mi az, ami valóban antik, és értékes. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a vásárláshoz.

Hol juthatunk hozzájuk?

A régiség kereskedésekben garantáltan antik darabokat találunk, igen húzós áron. Aukciókon olcsóbban is találhatunk antik bútorokat, itt azonban már nem árt sokkal jobban megnézni, hogy mit veszünk. Antik bútorokhoz a legolcsóbban bolhapiacokon juthatunk, ezek azonban elképzelhető, hogy nincsenek túl jó állapotban, és itt is könnyen átverhetnek minket.

Luxus birtok antik bútorokkal és perzsaszőnyegekkel a Tokaji borvidéken

Még több képért kattintson a fotóra!

Mire figyeljünk?

Hogy mitől antik az antik? Van néhány apró részlet, ami segít felismerni, hogy valóban értékes darabbal van dolgunk. Az antik bútorok teljesen egyedi darabok, még ha készítője készített is belőlük esetleg kettőt, azok sem tökéletesen egyformák.

Könnyű dolgunk van, ha az adott bútornak vannak fiókjai, ez esetben nézzük meg őket alaposan. Ha a fiók belsejében, az oldalak összeillesztésénél fecskefark csapolást látunk, biztosak lehetünk benne, hogy a bútor kézzel készült, másik biztos jel, ha a fiókok szélein fűrésznyomokat látunk.

Kép forrása: rappnews.com

Szignók és pecsétek

Ha a fiókok belsejét megnéztük, érdemes szemügyre venni az aljukat és a hátuljukat is. Itt láthatunk szignókat. Ha a bútornak nincsen fiókja, a bútor hátulján vagy alján keressük ezeket. A 19. század végétől az 50-es évekig a gyárban készült bútorokat már pecséttel is ellátták.

Családi ház külön megvásárolható antik bútorokkal Győrszentivánon

Még több képért kattintson a fotóra!

Nézzük meg a sérüléseket!

Székeknél például az ülőrész és a háttámla van leginkább igénybe véve, ezért ezeket a legvalószínűbb, hogy cserélték egy javítás során, míg egy nehezebb komódot lehet, hogy sokszor nem emeltek csak arrébb toltak, így a lába lehet sérült.

Fontos, hogy tudjuk, hogy mi a különbség a javítás és a csere között. Javítás esetén az eredeti sérült elemet állítják helyre, míg cserénél egy újabbal helyettesítik.

Ne aggódjunk különösebben, ha a fán repedéseket látunk, hiszen a fa természetes tulajdonsága, hogy hő vagy a páratartalom megváltozásának hatására repedések keletkeznek rajta.

Családi ház antik bútorokkal Marcaliban

Még több képért kattintson a fotóra!

Ne féljünk az online vásárlástól!

Antik bútort online is vásárolhatunk, ha maximálisan megbízunk az eladóban. Amennyiben régiségkereskedésből vásárolunk online, kicsi a valószínűsége, hogy átverjenek, illetve, ha mégis, könnyen érvényesíthetjük jogainkat. Ha magánszemélytől vásárolunk, inkább tekintsük meg személyesen is a bútordarabot.

Vegyük meg azt, amibe beleszerettünk!

Ne vegyünk meg egy antik bútort csak azért, mert antik, vagy mert értékes. Ha azt szeretnénk, hogy otthonunk berendezésének része legyen, csak olyat vásároljunk, ami valóban tetszik.

 

Hozzászólások