Így válasszunk lépcsőt otthonunkba!

Ingatlantájoló.hu 2018.05.17 13:47:31

Mikor eldöntjük, milyen lépcsőt szeretnénk otthonunkban építeni, számtalan tényezőt kell figyelembe vennünk. Nézegethetünk képeket gyönyörű lépcsőkről, de hogy végül milyet választunk, az úgyis elsősorban anyagi és a hely adta lehetőségeinktől függ majd. Nézzük a szempontokat!


 


Hová kerül a lépcső?

Egy újonnan épülő házban viszonylag sok variálási lehetőségünk van mind a méretet, mind a formát illetően, így itt elsősorban az ár lesz a meghatározó tényező. Míg egy már meglévő házban egy új lépcső építésének a méretén és a formáján nem sokat lehet változtatni. Kis helyre például legtöbbször csak egy csigalépcső szokott elférni, ebbe a balatonfüredi lakásba is ilyet választottak.

Még több képért kattintson a fotóra!

Mennyit tudunk rászánni?

Ha már tudjuk, hová kerül a lépcső, nézzük meg mi, fér bele anyagi kereteinkbe. Az árat persze nagyban befolyásolja a lépcső mérete és formája, de legalább ennyire meghatározó az anyag is. A lépcső anyagának kiválasztását ugyanakkor statikai, kivitelezési lehetőségek is befolyásolják.

Az anyag kiválasztása

Egy új építésű ház esetén egyértelmű, hogy az építész felvázolja előttünk a lehetőségeket, és nyilván itt választhatunk az anyagok közül is a legszélesebb körben. De ha egy már meglévő házba szeretnénk lépcsőt építeni, beszéljünk szakemberrel, mielőtt nagyon belemerülnénk a tervezésbe, egy betonlépcső súlyát ugyanis nem bírja el minden szerkezet.

Kik fogják használni?

Az anyag és a forma meghatározásánál fontos kérdés az is, hogy kik fogják majd használni, és ebben a kérdésben érdemes hosszútávon előre gondolkodni, hiszen egy lépcsőt nem cserélhetünk le 3 évente. Azaz, ha most még fiatalok vagyunk és egy üvegből készült lebegő lépcsőről álmodunk, az nem biztos, hogy praktikus lesz pár év múlva, ha gyermekeink születnek. Ahol kisgyerekek és idősek is használják a lépcsőt, mindenképp vegyük figyelembe a biztonsági szempontokat is!

Lépcső alatti tárolás

Ha már nagyjából körvonalazódtak a tervek, nézzük meg azt is, hogyan használhatnánk ki a lépcső alatti helyet. Ha tárolóhelyet szeretnénk alatta kialakítani, még időben szóljunk a kivitelezőnek.

Stílus

Ha a fenti kérdésekben sikerült döntést hoznunk, ideje, hogy véglegesítsük a lépcső formáját, anyagát és színét ízlésünk szerint, és a lakás stílusához igazítsuk. Persze ha anyagi és kivitelezési lehetőségeink, már nagyban meghatározták, hogy milyen formája legyen a lépcsőnek, és milyen anyagból készüljön, akkor nem biztos, hogy sikerül stílusában is az ízlésünknek leginkább megfelelő lépcsőt megépíteni.

Ne keseredjünk el, azért a burkolással, a színválasztással és a korlát kiválasztásával még mindig játszhatunk. Bármilyen is a stílusunk, azért igyekezzünk minél klasszikusabb lépcsőt választani, hiszen hosszú évekig kell majd vele együtt élnünk. És ha anyagi lehetőségeink nagymértékben korlátozzák is a választást, próbáljuk meg a lépcsőt a körülötte lévő fal dekorálásával egyedivé tenni.

A lépcső megvilágítása

Érdemes előre gondolni erre is. Ha most épül a ház, és lehetőségünk van a lépcsőt természetes fénnyel is megvilágítani, mindenképp használjuk ki, ahogyan ebben a debreceni családi házban is tették.

Még több képért kattintson a fotóra!

A világítás megtervezésekor első körben gondoljuk végig, hogy mennyezeti világítást, falikarokat, vagy közvetlenül a lépcsőfokokat megvilágító világítást szeretnénk, ugyanis nem túl jó dolog utólag vezetékezni. Ha ezt eldöntöttük, a világítótestek formáját már ízlés szerint választhatjuk ki, de inkább csak akkor válasszunk, ha a lépcső már elkészült. Egy mutatós csillárral vagy falikarokkal csodát tehetünk még azzal a lépcsővel is, ami anyagi okok miatt a legegyszerűbbre sikerült.

Egy ilyen csillár, mint ami ebben a debreceni villában látható, például bármilyen lépcsőt feldobhat.

Még több képért kattintson a fotóra!

Külföldi képek forrása: decoist.com

 

Hozzászólások