Így válassz színt, ha belevágnál egy tél előtti last minute festésbe!

Ingatlantájoló.hu 2019.10.14 13:51:26

Az ősz már nem tipikusan a festés időszaka, de még tart az indián nyár, és egész hétre jó időt mondanak, így akár ki is festhetünk egy helyiséget, ami tavasszal vagy nyáron esetleg elmaradt.


 

A megfelelő festék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat. Színválasztó kisokosunk következik.

A színválasztás

A szín kiválasztása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Egy színmintából kiválasztott árnyalat a falon teljesen másképp mutathat, és megint más lehet természetes fénynél, villanyfénynél, vagy éppen borús időben, ahogyan másképp mutathat az ablak melletti vagy az ablakkal szemben lévő falakon is. Ezért érdemes először 3-4 lehetséges színt választani, mindegyikből festeni egy kicsit a falra, lehetőleg több helyre, és megfigyelni, hogyan mutatnak az egyes színek a különböző falakon, különböző napszakokban.

Kép forrása: cmhwit.org

A színválasztást természetesen befolyásolja a bútorok, berendezési tárgyak színe is. Fehér bútorhoz nagyjából bármilyen színt választhatunk, itt különösen jól mutatnak az élénkebb színek, de minél sötétebbek a bútorok, annál inkább érdemes valami visszafogottabb színt választanunk.

Kép forrása: ballarddesigns.com

Ha több színt szeretnénk

Ha két színt szeretnénk, és van egy díszléc vagy bármi, ami körben megfelezi a falakat, akkor az alsó részt fessük le a sötétebb, a felső részt a világosabb színnel. Ha nincs ilyen, akkor is érdemes alól a sötétebb, felül a világosabb színeket használni, például festhetjük világosabbra csak a mennyezetet is.

Tetőtérben különösen jó megoldás, ha a mennyezetet, a ferde falat és az alatta lévő falat is világosabbra festjük, míg a többi falat sötétebbre, ahogyan ennek a csillaghegyi családi háznak a hálószobájában is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Másik megoldás, ha a díszléceket, rozettákat festjük le egy világosabb árnyalattal. Ha alacsony a belmagasság mindenképp érdemes a mennyezetet világosabbra festeni, így felfelé nyitottabbá válik a tér, nagy belmagasságnál azonban kísérletezhetünk a sötétebb mennyezettel is.

Ebben a VI. kerületi lakásban úgy ellensúlyozták a belmagasságot, hogy a díszlécet kicsit lejjebb hozták és felette sötétebb, alatta világosabb színnel festették a falat.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha három színt szeretnénk, válasszuk egy szín két árnyalatát, és hozzájuk egy harmadik feltűnőbb színt. Ügyeljünk arra, hogy a feltűnő színből használjuk a legkevesebbet és ez mindenképp köszönjön vissza egyéb kiegészítőkön is. A feltűnő színnel akár egy falat vagy falrészletet is kiemelhetünk, ahogyan ebben a III. kerületi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

A festékek fénye

A festékeknek természetesen nemcsak színük, hanem fényük is van a mattól egészen a selyemfényűig. Hogy egy festék, hogy mutat a falon az nagy mértékben függ attól is, hogy mennyire magasfényű festéket választunk. A választást azonban a helyiség rendeltetése is befolyásolja. Ahol a fal nagy igénybevételnek van kitéve, például konyhában, előszobában, gyerekszobában, vagy általában ott, ahol gyerekek vannak, érdemes magasabb fényű festéket választani, mert ez könnyen mosható.

Kép forrása: sageandjune.com

Effektek

A színeken kívül használhatunk különféle effekteket is, melyeket különféle festési technikákkal érhetünk el. Ezek közül a legismertebb a szivacsos technika, de jó módszer a color blocking, azaz a színre-szín technika, a márványozás vagy a stencilezés is. A márványozással ráadásul ma már nem is kell sokat kínlódnunk, mert kifejezetten márvány hatású festéket is árulnak.

A különleges effektek eléréséhez a matt és a magasfényű festékeket is váltogathatjuk, például egy matt színnel lefestett falra, stencilezhetünk ugyanannak a színnek a selyemfényű verziójával.

A márványos fal különleges és elegáns, ennek a VII. kerületi lakásnak a hálószobája is ilyet kapott.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások