Így találjuk meg a megfelelő világítást minden helyiségbe!

Ingatlantájoló.hu 2018.01.12 09:05:50

Karácsonykor fényárban úszik a lakás, aztán lebontjuk a karácsonyfát és a díszeket, és hirtelen hihetetlenül sötétnek tűnik a lakás és legalább ennyire messzinek tűnik a tavasz is. De nem kell, hogy ez feltétlenül így legyen.


Ennek a szegedi családi háznak minden egyes helyiségében tökéletesen megtervezték a világítást.

Érdemes végigkattintani a képeket!

Ha helyesen választjuk meg otthonunk minden helyiségébe a megfelelő világítást, akkor a ragyogó fényár és a hangulatvilágítás is adott lesz, attól függően, hogy éppen melyikre van szükségünk. Íme, a segítség.

Tudjuk, mire van szükségünk!

A legnagyobb hiba, amit a legtöbben elkövetnek, hogy úgy gondolják, hogy egy helyiségbe elég egyféle világítás a fejünk fölé. Pedig a világítás, akkor a legjobb, ha különböző rétegei vannak, ennek alapján kétféle világítást különböztetünk meg.

Háttérvilágítás: A háttérvilágítás célja, hogy megvilágítsa az egész szobát, hogy biztonságosan tudjunk benne mozogni. Ez lehet mennyezetbe vagy falba süllyesztett világítás, csillár, vagy falikarok sora, amennyiben az egész szobában körbefutnak.

Kiegészítő világítás: A kiegészítő világítás célja, hogy a helyiség egy adott pontjára világítson. Erre a pontra világíthat azért, mert itt valamilyen feladatunk van. Mosogatni vagy leckét írni például csak megfelelő megvilágítás lehet, ezért használunk a mosogató felett kiegészítő világítást, illetve az íróasztalnál asztali lámpát. A kiegészítő világítás másik célja lehet, hogy a szoba egy részletére, például egy művészeti alkotásra irányítsuk a figyelmet, ezáltal is kiemelve a helyiség fókuszpontját.

A világítás megtervezése tehát azzal kezdődik, hogy tudjuk milyen háttérvilágításra, és hol, milyen kiegészítő világításra van szükségünk.

Kép forrása: freshome.com

Hagyjuk, hogy a helyiség diktálja az elrendezést!

Hogy egy helyiségben hogyan tervezzük meg a világítást, az elsősorban az adott helyiség funkciójától függ. Nézzük, milyen világítás ajánlott az egyes helyiségekbe.

Előszoba: Az előszobában elsősorban mennyezeti világítás szükséges, kisebb előszobákba egy függeszték is elég lehet. Igazán nagy előszobákba nyugodtan tehetünk többkaros csillárt vagy kiegészíthetjük a világítást falikarokkal, de a mennyezeti süllyesztett világítás is tökéletes lehet.

Nappali: A nappali tipikusan az a helyiség, ahol mostanában nagyon népszerűvé vált a mennyezetbe süllyesztett világítás. Azért a kanapé és a dohányzóasztal fölé érdemes egy szép csillárt venni, mert az öltözteti igazán a szobát, ha pedig van egy olvasósarkunk, vagy egy olyan pontja a kanapénak, ahol szívesen olvasunk, azt világítsuk meg egy állólámpával vagy falikarral. A komódokra pedig tehetünk asztali lámpákat kiegészítő világításnak.

Étkező: Itt is igaz, ami a nappaliban. A mennyezetbe süllyesztett világítás jó megoldás lehet, de az étkezőasztal feletti csillár az, ami igazán öltözteti a helyiséget. Egy gyertyafényes vacsora hangulatát azonban elrontja egy ekkora fényár, néhány gyertya fényénél pedig nem sokat látunk, ezért érdemes szabályozható fényerejű falikarokat is felszerelni.

Konyha: A csillárnak talán a konyhában van a legkevesebb értelme, hiszen elsősorban a pulton szeretnénk látni, amit a felsőkonyhaszekrény és mi is takarunk a csillár fénye elől. Ezért ami elengedhetetlen, az a felsőszekrény alatti világítás, ettől azonban még elég sötét egy konyha, így érdemes mennyezetbe süllyesztett világítással kiegészíteni. Persze, ha van egy konyhaszigetünk, vagy az étkezőasztal a konyhában van, akkor ezek fölé mindenképp érdemes egy mutatós csillárt választani. Ennek a balatonfüredi családi háznak a konyhájában például remekül megtervezték a világítást.

Még több képért kattintson a fotóra!

Hálószoba: Hálószobákba nem kell különösebben nagy fényű, többkaros csillár, ha a helyiséget csak alvásra használjuk. Egy mennyezeti függeszték elég, amit mindenképpen egészítsünk ki az éjjeliszekrényeken asztali lámpákkal, vagy az ágy felett falikarokkal, amelyeket az ágyban fekve is kényelmesen felkapcsolhatunk.

Kép forrása: freshome.com

Gyerekszoba: Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a gyerekszobai világításnak, pedig a gyerekek nemcsak alszanak, hanem játszanak, tanulnak is a szobájukban, így többféle világításra is szükségük van. Iskolás gyerekeknek biztosan mindenki vesz, egy asztali lámpát az íróasztalára, de a sokat rajzoló, gyurmázó óvodásoknak is ugyanúgy szükségük van rá a rajzasztalukon.

Ezenkívül akárcsak a felnőttek hálószobájában, itt is szükség van egy falikarra vagy asztali lámpára, ami az ágyból is kényelmesen elérhető, és egy mennyezeti lámpára, ami az egész szobát jól megvilágítja. Ha van a gyereknek falra szerelt rajztáblája, vagy táblafestékkel lefestett fala, akkor efölé is szerelhetünk világítást.

Fürdőszoba: A fürdőszobákban a mennyezetbe süllyesztett világítás és a tükör körüli világítás a tipikus, és ideális is. Egy tágas, elegáns fürdőszobában azonban, ahol például van egy gyönyörű lábas kád, ami akár a fürdőszoba közepén is elhelyezkedhet, érdemes a kád fölé, vagy egyszerűen csak középre egy gyönyörű csillárt is elhelyezni.

Kép forrása: freshome.com

Dolgozószoba: A dolgozószobában a legfontosabb egy jó asztali lámpa az íróasztalon, kivéve azoknak, akik kizárólag számítógépen dolgoznak. Ezenkívül természetesen szükség van mennyezeti világításra is. Erre a süllyesztett világítás tökéletesen megfelel, kivéve, ha ügyfeleket, üzleti partnereket is fogadunk, és egy kisebb tárgyaló is van a dolgozószobánkban. Ez esetben érdemes a tárgyalóasztal fölé egy szép csillárt is elhelyezni.

Igenis számít a méret!

A lámpák, különösen a csillárok méretét azonban nem könnyű eltalálni. Hogy egy adott helyiségbe mekkora csillárra van szükségünk, az attól is függ, hogy milyen kiegészítő világítást használunk még mellette, és attól is, hogy az egész helyiséget vagy csak például egy étkezőasztalt, beszélgető sarkot szeretnénk vele megvilágítani.

A csillárok méretének kiválasztásánál nemcsak a csillár átmérője számít, vagy az, hogy hány karos, hanem például az is, mennyire lóg le a mennyezetről, és lehet-e ezt változtatni. Egy teljes szoba megvilágításához például nagyobb átmérőjű, vagy inkább ötkaros csillárt válasszunk, míg egy dohányzóasztal fölé elég lehet egy kisebb átmérőjű függeszték vagy háromkaros csillár is.

A kör vagy négyzet alakú étkezőasztalok fölött szintén a kisebb átmérőjű függeszték vagy háromkaros csillár, míg a hosszú, ovális vagy téglalap alakú étkezőasztalok fölé a sorban elrendezett három- vagy négy égős csillár illik. De egy jól megválasztott állólámpa is nagyszerű választás lehet egy étkezőasztalhoz, ahogy ebben a győri családi házban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Az étkezőasztalok, konyhaszigetek fölé, illetve egész szobákat megvilágító, középen elhelyezett csillároknak olyat válasszunk, ami nem lóg nagyon le, és senki nem üti bele a fejét. Dohányzóasztalok fölé bátran válasszunk mélyebben lelógó csillárokat.

Hozzászólások