Így lesz mini kerted a nagyvárosban 6 lépésben

Ingatlantájoló.hu 2019.04.30 14:30:53

Kert egy nagyvárosi lakásban? Kevesen vannak, akik kertkapcsolatos vagy nagy teraszos lakással büszkélkedhetnek, a nagy többségnek, jó esetben, inkább csak egy kicsi erkély jut. Azonban itt is megteremthetjük a magunk oázisát.


 

Mutatjuk, hogyan. Mindössze 6 lépés kell hozzá.

Készíts tervrajzot!

Ha kicsi a hely még fontosabb, hogy pontos tervet készítsünk. Először is mérjük le az erkélyt, és készítsünk róla egy méretarányos felülnézeti rajzot. Így bármit tervezünk, be tudjuk rajzolni, és meg tudjuk tervezni, miből mekkorát kell beszereznünk, és hogyan fog majd elférni.

Ennek az V. kerületi lakásnak az erkélye mindössze 2 nm, mégis nagyon barátságos hangulatot sikerült rajta teremteni.

Még több képért kattintson a fotóra!

Oszd fel a teret!

Ha megvan az alaprajz, gondold át, mire szeretnéd használni az aprócska helyet. Kizárólag növények számára tartanád fent, vagy ki is szeretnél ülni? Esetleg jó lenne, ha elférne egy grillező, vagy itt akarsz jógázni? Ha tudod, mi mindent szeretnél megvalósítani, kezdd el őket berajzolni. Ha nem férnek el, nézd meg, miből tudsz kisebbet beszerezni, vagy próbálkozz más elrendezéssel, az összecsukható bútorok is jól jöhetnek. Végső esetben mondj le valamiről, ha végképp nem találsz mindennek helyet.

Ennek a XIV. kerületi lakásnak az erkélye bár nem kicsi (14 nm), hosszú és keskeny, amit nem egyszerű berendezni, de itt remekül megoldották, különféle zónák (pihenő, grillező) kialakításával.

Még több képért kattintson a fotóra!

Építészeti elemek

Ezek olyan adottságok, amelyekhez bizonyos mértékig alkalmazkodnod kell, bizonyos mértékig azonban megváltoztathatod őket. Ha például az erkélyt két oldalról fal, két oldalról korlát határolja, akkor nem építhetsz falat a harmadik oldalra is, de tehetsz oda egy futtató rácsot, ha nem szeretnéd, hogy átlásson a szomszéd.

Ha nem tetszik a fal színe, vagy a padlóburkolat, lecserélheted, míg a korláttal már valószínűleg nem teheted meg ugyanezt, de olyan korlátvédőt vehetsz rá, amilyet csak szeretnél. Végül: akár van a fejed fölött másik erkély, akár nincs, szükséged lehet egy kisebb vagy nagyobb árnyékolóra, napernyőre. A választásnál vedd figyelembe a növényeid árnyék és fény igényét is.

Ennek a József Attila lakótelepi lakásnak az erkélyét például kivehető ablakokkal üvegezték körbe, így bármikor nyitottá vagy zárttá tehetjük az időjárásnak és igényeinknek megfelelően.

Még több képért kattintson a fotóra!

Figyeld meg a nap járását!

Mielőtt eldöntenéd, milyen növényeket veszel, és melyik hol kap majd helyet, figyeld meg a nap járását. Így nem fogsz majd teljesen feleslegesen olyan növényt venni, ami az erkély egyetlen pontján sem érezné jól magát.

Kép forrása: geraniumrozanne.com

Válaszd ki a növényeket!

Egyrészt természetesen a nap járásának megfelelően. Másrészt figyelj arra, hogy legyenek örökzöldek, olyanok, amik tavasztól őszig egyfolytában virágoznak, azokból, amelyek csak rövid ideig virágoznak, válassz annyi félét, hogy mindig legyen köztük olyan, amelyik épp virágba borul. Az azonos típusúakat nem muszáj egy helyre ültetni, az erkély több pontján is megjelenhetnek. Olyan növényeket, amelyek nem bírják a téli hideget csak akkor vásárolj, ha télen el tudod őket helyezni a lakásban.

Kép forrása: pinterest.com

És a cserepeket is!

Cserépnek voltaképpen bármi megfelel, aminek az alján vannak lyukak, hogy alá kis tálkákat teszel, vagy kaspóba teszed őket már egyéni ízlés kérdése. A cserepeket és a kaspókat mindig a növényekhez mérten válaszd ki. Ha szeles az erkély, inkább több, kisebb növényt ültess egy nagyobb cserépbe, amit nem tud a szél felborítani.

Kép forrása: planttoplateaotearoa.org.nz

 

Hozzászólások