Így kuckósítsunk a kertben!

Ingatlantájoló.hu 2018.04.04 13:48:15

Egy kis kuckóra, ahová félrevonulhat az ember, még egy kertben is szükség lehet, különösen, ha nagy a család, és nem egyedül használjuk a kertet. Ilyenkor jól jön egy kis szeglet, ahová bárki visszavonulhat lazítani.


 

A kisebb kertekben egy ilyen kuckó akár a kert fókuszpontja is lehet, míg a nagyobb kertekben másodlagos kiülős helyként funkcionálhat, ami helyet adhat a szűkebb körben történő beszélgetéseknek, akár egy nagyobb parti idején is. Mutatjuk, hogyan lehet megtalálni az ideális helyet, és hogyan tehetjük még személyesebbé kuckónkat.

Így válasszuk ki a kerti kuckónk helyét!

A kert kellős közepe természetesen nem ideális elvonuláshoz, mint ahogyan közvetlenül a teraszajtó elé is inkább a nagy partik helyszínét érdemes tervezni, nem egy kis kuckót. Kuckónknak a legjobb helye valahol a kert végében lesz, esetleg ha valamelyik oldalról fal határolja a kertünket, a fal mellett is ideális. De kiváló hely lehet egy nagyobb fa lombkoronája alatt is, ha a fa egy kicsit félreeső helyen van. Ennek a veresegyházi családi háznak a teraszáról például épp rálátni a kis beszélgetőkuckóra.

Még több képért kattintson a fotóra!

A kicsi kertekben vagy a hosszú, keskeny telkeken, mint ami például a sorházakra jellemző, helyezzük a székeket vagy a padot az egyik sarokba, esetleg nagy konténeres növényekkel is kijelölhetjük kis kuckónk határait.

Kép forrása: thetemplelodge.com

Néhány ötlet a kuckósításhoz

Használjunk könnyen mozdítható bútorokat. A kert egyes részei az évszakok, de még a napszakok változásával is más-más arcukat mutatják. Válasszunk könnyen mozdítható bútorokat, így kuckónkat könnyedén átrendezhetjük aszerint, hogy épp merről süt a nap. Mellesleg így az évszakok változásával könnyen le is cserélhetjük őket, a kerti asztalt például a hűvös őszi napok beköszöntével felválthatja egy tűzgödör.

Építsünk egy romantikus ösvényt és egy romantikus bejáratot a kuckónkhoz. A kis kerti kuckóhoz lehetőleg ne egy széles betonút vezessen, hanem inkább egy kis keskeny ösvény. Az ösvényt kialakíthatjuk lépőkövekkel, melyek között ki bukkanhat a fű, és érdemes úgy építeni, hogy ne toronyiránt, hanem kisebb kacskaringókkal vezessen el kuckónkhoz. Hogy éjszaka is lássunk, szegélyezzük minél inkább a természetbe olvadó szolár lámpákkal és illatos növényekkel. Bejáratnak egy kis kertkapu, vagy egy egyszerű boltív is ideális lehet.

Kép forrása: gardentrellis.co.uk

Kerítsük el a privát szféránkat. Nem szerencsés, ha kis kuckónk a házból, az utcáról vagy akár a szomszédból könnyen látható, ezért nem elég a helyet jól megválasztani, de a megfelelő árnyékolásról is gondoskodni kell. Ehhez ültethetünk gyorsan magasra növő növényeket, használhatunk futórácsot vagy pergolát, amire futónövényeket futtathatunk, vagy készíthetünk kerítést könnyű nádszövetből.

Gyorsan magasra növő növénynek a bambusz ideális, egyetlen hátránya, hogy a talaj alatt összefüggő gyökérzetet alkotva az egész kertben képes elszaporodni. Ezért érdemes a fargesia muriellát, azaz az ernyőbambuszt választani, mely tarackolva (gyökértönkről) nem terjed.

Legyen mennyezet is. Ha nem is vízálló a kerti kuckónk, azért nem árt, ha a nap ellen védve van. Ezért mindenképp használjunk egy napernyőt, egy napvitorlát, vagy egy futónövénnyel telefuttatott pergolát árnyékolásra.

Vegyük körbe a kuckónkat zölddel. A kuckónk akkor lesz igazán kuckós, ha sok zöld növény veszi körül, legyen az akár az árnyékolóként használt magasra növő növény vagy futónövény, melyeket érdemes néhány dézsás virággal is kiegészíteni. Zölddel körülvett kuckó, távol a medencétől egy Diósdi családi ház kertjében.

Még több képért kattintson a fotóra!

Akár zárt helyen is. A kis kerti kuckónk persze olyan is lehet, amit mind a 4 évszakban használhatunk. Ilyenkor érdemes egy melléképületet vagy egy kerti tárolót átalakítanunk, lehetőleg úgy, hogy egyik falát majdnem teljes hosszában nyitható üvegfal határolja. Így kuckónkat az időjárás változásának megfelelően nyitottabbá vagy zártabbá tehetjük.

Kép forrása: plasticshedbase.co.uk

Egy melléképület teraszát is használhatjuk kuckónak, ahogyan ennek a Nemesnádudvari családi háznak a tulajdonosai tették.

Még több képért kattintson a fotóra!

Osszunk fel egy nagyobb kertet több kisebb kuckóra. Ezt megtehetjük kerítésekkel vagy akár sövénnyel, sőt még konténeres növényekkel is. Ez a módszer a kicsi vagy hosszú, keskeny kertekben is jól működik, általa ugyanis nem látunk el a kert végébe, így a kert optikailag nagyobbnak tűnik.

Kép forrása: pinterest.com

 

Hozzászólások