Így keressünk, így építsünk akadálymentes otthont

Ingatlantájoló.hu 2019.10.05 04:09:11

Megtalálni az ideális lakást akkor sem könnyű, ha fiatalok és egészségesek vagyunk. Idősebb korban, vagy ha mi, vagy valamely családtagunk beteg, akkor pedig még arra is oda kell figyelnünk, hogy a keresett ingatlan, vagy amit építeni szándékozunk akadálymentes legyen. Mutatjuk, mire kell figyelni.


 

Ma már sok eladó lakást, házat hirdetnek akadálymentes jelzővel, de ha jobban megnézzük ezeket a hirdetéseket kiderül, hogy csak a házba, lakásba való bejutás akadálymentes. Jobb esetben esetleg még a zuhanyzó is walk-in zuhanyzó, de az ingatlanon belül olyan szűk helyek vannak, ahol kerekesszékkel nemhogy megfordulni, de még közlekedni sem nagyon lehet, és kapaszkodókat sem építettek a fürdőszobába.

Az ilyen ingatlanok idősek számára, akik már nehezen mozognak természetesen még mindig tökéletesek, de mozgásukban korlátozott személyek nem tudják használni őket. Nézzük, mi kell ahhoz, hogy egy otthon tényleg akadálymentes legyen!

Az ingatlanba való bejutás

Sok társasháznak van liftje, de ez még nem egyenlő az akadálymentesítéssel. A régi bérházak liftjei például sokszor a magasföldszintről indulnak, ahová lépcsőn kell feljutni. De újabb házakban is előfordul, hogy néhány lépcsőfokot meg kell tenni a kapuig, hogy onnan továbbjussunk a lifthez.

Kép forrása: aginginplace.org

Vannak olyan társasházak, ahol ezt már rámpával, akadálymentesített lépcsővel megoldották, sőt újabb építésű társasházakban akár egyenesen a mélygarázsból is feljuthatunk lifttel a lakásunkhoz, de a legtöbb helyen ezeknek a problémáknak a megoldása még várat magára.

Másik gyakori probléma, hogy a régi liftek annyira kicsik, hogy még egy nagyobb babakocsival sem igen lehet beférni, egy kerekesszékkel pedig különösen lehetetlenné válik a liftezés.

Teljesen akadálymentesített, földszinti lakás Siófokon

Még több képért kattintson a fotóra!

Az ingatlan belülről

Ahhoz, hogy a lakás belülről is akadálymentes legyen először is meg kell szüntetni az összes küszöböt. Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy nem lehetnek túl szűk helyiségek sem, mint ahogy az ajtónyílásoknak is elég széleseknek kell lenniük. Ezeken kívül fontos, hogy a padlóburkolat mindenhol magas kopásállóságú legyen, mert a kerekesszék miatt nagy igénybevételnek lesz kitéve, illetve sem a konyhában, sem a fürdőszobában ne legyen csúszós.

Kép forrása: houzz.com

A fürdőszoba

A legnehezebb persze olyan lakást találni, ahol a fürdőszoba is teljesen akadálymentesített, vagy legalábbis alkalmas arra, hogy átalakítsuk. Ehhez fontos, hogy a helyiség kellően tágas legyen, és kád helyett zuhanyfülke, sőt, hogy ne kelljen belépni, walk-in zuhanyfülke legyen benne. A zuhanynál és a WC-nél nagyon fontosak a kapaszkodók is.

Családi ház teljesen akadálymentesített földszinttel Balatonfűzfőn

Még több képért kattintson a fotóra!

A mosdópultnak mindenképp alacsonyabbnak kell lennie, és alulról nyitottnak, hogy alá lehessen gurulni a kerekesszékkel. Jó, ha a fürdőszoba okostechnológiával is fel van szerelve, például be lehet állítani a víz hőmérsékletét, vagy ha a WC teteje egy gombnyomással felnyitható és lecsukható.

 

Hozzászólások