Így hozd ki a maximumot egy kicsi konyhából!

Ingatlantájoló.hu 2019.04.16 13:52:30

Minden helyiség berendezése kihívást jelenthet, ha túlságosan kicsi, a legtöbb fejtörést azonban minden bizonnyal a konyhák okozzák. Ezen szeretnénk mai cikkünkkel segíteni.


 

Egy kis konyhának azonban meg van az az előnye, hogy minden kézre esik, és nem kell egy főzés alatt több kilométert legyalogolni, tehát haladni is lehet, ha praktikusan van berendezve. Tippjeink következnek!

Csinálj helyet!

Bármennyire is annak tűnik, nem lehetetlen helyet csinálni egy kis konyhában. A hely hiánya elsősorban a munkafelület hiányát jelenti, amelynek növelésére a legegyszerűbb módszer, ha tényleg mindent elpakolunk a pultról, amit nem használunk minden nap.

Képek forrása: familyhandyman.com és pinterest.com

De növelhetjük a helyet mosogató vagy főzőlap fölé helyezhető vágódeszkával, amikor ezeket nem használjuk, illetve falra szerelhető, felhajtható- vagy pult alól kihúzható asztallappal is.

Gondolkozz függőlegesen!

Ha nem a munkafelület, hanem a tárolókapacitás hiányával van a baj, gondolkozzunk függőlegesen. A konyhai felsőszekrényeket tehetjük két sorba is, a felső sorba kerülhetnek azok a konyhai eszközök, amelyeket tényleg csak évente 1-2-szer használunk. Az alsó és felső szekrények közötti helyet pedig egészítsük ki mágneses kés vagy fűszertartókkal, vagy sínekkel, amikre rengeteg apróságot akaszthatunk. Ennek a sárvári lakásnak a konyhájában például magasabb felsőszekrényekkel használták ki maximálisan a függőleges teret.

Még több képért kattintson a fotóra!

Használj könyvespolcokat!

Na nem azért, hogy a konyhában olvashass, hanem azért, mert a könyvespolcoknak, könyvszekrényeknek általában kisebb a mélységük, így olyan helyre is beférnek, ahol másnak nem lenne hely, ugyanakkor sok mindent lehet rajtuk tárolni a szakácskönyveken kívül is.

Kép forrása: zillow.com

Világíts oda, ahol tényleg szükség van rá!

A megfelelő megvilágítás már optikailag is növeli a kicsi konyhát. Még nagyobb konyháknál is, de kicsiknél különösen fontos, hogy a mennyezeti világításon kívül legyen pult feletti világításunk is, ha nem is mindenütt, de legalább a főzőlap, az előkészítő pult és a mosogató fölött. Ebben a debreceni lakásban a konyha egy sötétebb sarokba került, de a pult mindenütt kapott megfelelő világítást.

Még több képért kattintson a fotóra!

Színek és dekoráció

Egy kicsi konyhában a visszafogottabb színvilág a legjobb választás, egy élénk színt azonban belevihetünk kisebb kiegészítők formájában, ahogyan ennek a pécsi lakásnak a konyhájában is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Dekorációra igazából nem lesz helyünk, ezért a rendszeresen használt, szem előtt lévő konyhai eszközökből vásároljunk mutatósabbakat. Ha van ablakpárkányunk, az már is helyet adhat néhány fűszernövénynek, ami dekorációnak sem utolsó, de ablakpárkány helyett függőleges kertbe is ültethetjük őket.

 

 

Hozzászólások