Így hozd ki a legtöbbet az egysoros konyhából!

Ingatlantájoló.hu 2019.10.02 14:24:26

Van, aki el sem tudja képzelni, hogy ilyen konyhája legyen, pedig helytakarékos és ideális azok számára, akiknél nagy társasági élet folyik.


 

Ezen kívül olcsó is, mert egy ilyen elrendezésnél nyilván nem veszünk túl konyhaszekrény elemet, és ha már az egész nem foglal túl nagy helyet, haladni is lehet benne a főzéssel, hiszen nem kell kilométereket gyalogolnunk, mire megfőzünk egy ebédet. Nyilvánvalóan vannak azért hátrányai is, ezért mutatunk most 10 ötletet, amivel a legtöbbet hozhatjuk ki az egysoros konyhából.

Nyissuk ki a teret!

Míg egy szűk csőkonyhában az egysoros elrendezés az egyetlen lehetséges megoldás, addig egy amerikai konyhában ez az elrendezés még nyitottabbá teszi a teret. A nappali, étkező, konyha funkcióját betöltő helyiségből mindössze egy falat és az előtte lévő minimális teret foglalja el, így több marad minden más számára.

Igaz, hogy így a konyha továbbra is egyszemélyes marad, de legalább a többiek is könnyen hozzáférhetnek anélkül, hogy akadályoznák azt, aki főz, ugyanakkor ő sem marad egyedül, állandó kapcsolatban lehet a társasággal.

Ennek a VII. kerületi lakásnak a nappalija nagyon szép példa arra, miért is jók az egysoros konyhák egy amerikai konyhás nappaliban.

Még több képért kattintson a fotóra!

Fontos a hatékonyság

Bármennyire is egyszerűnek tűnik, ennél az elrendezésnél is fontos a hatékonyság, az úgynevezett konyhai háromszögnek itt is meg kell lennie, még ha lineárisan is. A leghatékonyabb, ha a hűtő kerül a sor egyik végére, mellette a mosogató mindkét oldalon valamennyi szabad pult felülettel, és a tűzhely zárja a sort, amely mellett szintén fontos, hogy legyen mindkét oldalon szabad felület. Sokan kedvelik azt a kialakítást is, ahol a tűzhely van középen, és ez is lehet hatékony főzési szokásoktól függően.

Kép forrása: drywallsettlement.info

Legyen folytonos a szekrénysor

Ez az elrendezés akkor mutat igazán jól, ha a szekrénysor folytonos. Ez az alsószekrényeknél általában valóban így is szokott lenni, de jó, ha a felsőszekrények is egy folyamatos sort alkotnak, még ha emiatt a szagelszívót be is kell építenünk a szekrénybe. A folytonos szekrénysor ugyanis optikailag nyújtja a teret.

Kép forrása: houzz.com

Nyitott polcokkal

Persze ha nem akarjuk mindenáron így tágítani a teret, megtörhetjük a sort a szagelszívóval vagy néhány nyitott polccal. Ha azonban a teljes falfelületen nyitott polcokat használunk, az is megnyitja a teret.

Kép forrása: homedecoraz.com

Még egy sor felsőszekrénnyel

Ezzel az elrendezéssel nem is annyira az a baj, hogy kevés a munkafelület, hanem inkább az, hogy kevés a tárolóhely. Ezt még egy sor felsőszekrénnyel megtoldhatjuk, különösen jól mutat a keretes megoldás, a két végén két magas szekrénnyel.

Kép forrása: home-designing.com

Találjunk más tárolóhelyeket is

Persze ha tárolóhelyet keresünk, nem muszáj kizárólag ebben az egy falban gondolkoznunk. Csőkonyha esetén kerülhet polc vagy tálalószekrény a szemközti falra is. Amerikai konyhánál pedig egy étkezőpad alá rejtett fiók is jó szolgálatot tehet.

Kép forrása: thekitchenthink.co.uk

Válasszunk kisebb háztartási gépeket

Mivel egy egysoros konyhában kevesebb a hely, így a konyhagépekkel is sokat spórolhatunk. Ma már sok gyártó gyárt 60 cm helyett 50 cm széles gépeket, illetve többfunkciós gépeket is lehet kapni.

Kép forrása: houzz.com

Egészítsük ki egy szigettel

Amerikai konyhás nappalinál egy sziget is elférhet az egysoros konyhával szemben, ami plusz felületet, tárolóhelyet jelent, akár még a főzőlapot vagy a mosogatót is ide költöztethetjük. Ez már egy kicsit olyan, mintha párhuzamos elrendezésű konyhánk lenne, ahogyan ebben a II. kerületi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Vagy egy asztallal

Mindezt persze egy asztallal vagy egy reggelizőpulttal is megtehetjük, amelyek nemcsak az étkezéshez, hanem az előkészítéshez is felületet biztosítanak.

Kép forrása: houzz.com

Csak egy fókuszpont legyen

Az egysoros konyhánál figyeljünk arra, hogy csak egy fókuszpont legyen. Ez lehet maga a konyhaszekrény, ha élénkebb színű, vagy a konyhasziget. De ha valami mást szeretnénk kiemelni, a konyhaszekrény legyen minél visszafogottabb. Ebben a lipótvárosi lakásban például a konyhaszekrény és a csempe együtt alkotják a fókuszpontot.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások