Így használd a krétafestéket! Gyakorlatilag bármire…

Ingatlantájoló.hu 2019.06.11 05:16:44

És most nem, nem a táblafestékre gondolunk, amire aztán krétával lehet írni, hanem a krétafestékre, ami sajátos matt hatása miatt kapta ezt a nevet, és ami a vintage stílus rajongóinak nagy kedvence. De mindenki más szívét is megdobogtathatja, akinek nincs sok szabadideje, türelme, kézügyessége, és nem szeret egy-egy bútor átfestésével túl sokat bajlódni.


 

A használata ugyanis végtelenül egyszerű, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy egy Annie Sloan nevű amerikai családanya találta fel, akinek főállás és 3 kisgyerek mellett kellett valami, amivel gyorsan lehet dolgozni.

Mindennek már 20 éve, és a krétafesték azóta meghódította a világot, bár Magyarországon nagyon sokáig nem lehetett kapni (most már több cég is forgalmazza), így számtalan házilag is elkészíthető krétafesték recept is elárasztotta már a netet (igen, olyan egyszerű, hogy házilag is el lehet készíteni).

Ha pedig ennyire jó, és ennyire egyszerű a használata, akkor le is írjuk, mik az előnyei, hátrányai és hogy hogyan kell használni, mert néhány tudnivaló azért akad vele kapcsolatban.

Gyönyörű színek egy XII. kerületi lakásban, ezt akár krétafestékkel is elérhetjük.

Még több képért kattintson a fotóra!

Előnyei:

Legnagyobb előnye, hogy nagyon egyszerű a használata, ugyanis csiszolás, alapozás nélkül azonnal felvihető a felületre. Másik nagy előnye, hogy gyorsan is szárad, tehát, ha reggel kitaláljuk, hogy átfestenénk valamelyik bútorunkat, akkor estére már lefestve visszakerülhet a helyére, és használni is lehet. Harmadik nagy előnye, hogy minden felületre festhetünk vele, így lehet ugyanolyan színű a fal és az egyik bútor is akár, sőt akár textilt is festhetünk vele. Ebben a IX. kerületi lakásban a mennyezet és a bútorok egy része kapott egyformán feketét.

Még több képért kattintson a fotóra!

Hátrányai:

Ha az eredeti Annie Sloan márkanévvel jelzett terméket vesszük, akkor bizony nem lesz olcsó, de ha egy recept alapján próbáljuk meg kikeverni, akkor az alapanyagai: víz, gipsz és latexfesték, már kedvezőbb árúak.

És most jöjjön a folyamat lépésről-lépésre:

1. Ha lehet, ne online válasszuk ki a színt. Ez mondjuk nem könnyű, de Budapesten már van olyan üzlet, ahol vásárolhatunk krétafestéket anélkül, hogy online kellene megrendelnünk.

2. Néha azért kell egy kis előkészítés. Bár elvileg nem kell csiszolni és alapozni, a nagyon magasfényű felületeken mégis nehezen tapad meg, ezért ezeket csiszoljuk meg egy kicsit, de az is jó megoldás, ha több, nagyon vékony réteget festünk egymásra a jobb tapadás érdekében.

3. Teszteljünk. Mint bármilyen más festéknél, itt is érdemes valami kevésbé látható helyen tesztelni a festéket. A bútor vagy az eredeti festés ugyanis tartalmazhat olyan kemikáliákat, melyekkel ha reakcióba lép a krétafesték, nem a kívánt hatást érjük el. Ha ilyet tapasztalunk, kezeljük a felületet először sellakkal.

4. Jöjjön a festés! Először tegyük fel magunknak a kérdést: Milyen felületet szeretnénk? Ha modern, sima felület a cél, akkor a festéket hígítsuk 10%-ban vízzel, és így kenjük le 2-3 rétegben. Ha textúrált felületet szeretnénk, akkor hígítás nélkül kenjük le a felületet 2 rétegben úgy, hogy minden irányban mozgatjuk az ecsetet, így látszódni fognak az ecsetnyomok, ami szép textúrált felületet eredményez.

2-3 réteg festék általában minden bútorra elég szokott lenni, kivéve a fehér színből. Ehhez bármelyik pasztell árnyalatot használhatjuk alapozásnak, ha azt szeretnénk, hogy kevesebb réteg is elég legyen.

5. Száradás után viaszolás. A száradás általában 2 órát vesz igénybe, de ez függhet a festék vastagságától, a hőmérséklettől, és még számtalan környezeti tényezőtől. Egy reggel lefestett bútort azonban délután már bátran viaszolhatunk, amire azért van szükség, mert ez fixálja a festéket. Az Annie Sloan krétafestékekhez kétféle viaszt lehet kapni, átlátszót és sötétet. A sötét antikoláshoz való, minden más esetben az átlátszót kell használni.

A viasz felhordásához lehet kapni speciális wax ecsetet jó drágán, de egy pamutrongy is tökéletes a felviteléhez, ha nem szöszölődik. A viaszt elég vékonyan kenni, viszont jól dörzsöljük bele a felületbe, és utána a felesleget, mindenképpen töröljük le. Ha valaki antikolni szeretne, először mindenképpen az átlátszó waxot használja és csak utána a sötétet, és addig váltogassa a kettőt, amíg a kívánt hatást el nem éri.

Ha fényes felületet szeretnénk, hagyjuk a viaszt száradni éjszakára, utána polírozzuk fényesre, kültéri bútoroknál a viasz helyett használjunk krétafesték lakkot, ami UV védőt is tartalmaz.

Külföldi képek forrása: housebeautiful.com

 

Hozzászólások