Így csinálj árnyékot egy kis udvaron!

Ingatlantájoló.hu 2019.06.18 05:15:45

Ebben a nagy melegben nemcsak az otthonunkat szeretnénk árnyékolni, hogy ne melegedjen fel, de szeretnénk egy kis árnyékot az udvarra is. Egy nagyobb udvaron mindez nem is lehet gond, ezeken mindig van árnyékos hely. De hogyan alakítsunk ki egy kis árnyékos részt egy kis udvaron, hogy azért a napsütötte területek is megmaradjanak?


 

Akárhogy nézzük, ez a hőség elviselhetetlen, de hűvösebb őszi-, tavaszi napokon örülünk, ha van a kertünknek egy napsütötte pontja. Muszáj azonban egy kis részt elvenni a napsütéstől, hogy még a legkisebb kertekben is legyen egy kis árnyékos hely ilyenkor. Erre hozunk most ötleteket.

Alakítsunk ki egy lombkoronát

Bár egy nagyon picike udvaron lehet, hogy nem tudunk fát ültetni, az ilyen 4 oldalról zárt udvarokon jó megoldás lehet, ha az udvar 4 sarkába 1-1 futónövényt ültetünk és körben a falakat, kerítést rácsozattal látjuk el, amire felfuthatnak.

Kép forrása: houzz.com

Ültessünk nagylevelű növényeket

A nagylevelű növények remek árnyékot adnak, hűsítő hatásuk akkor érvényesül a legjobban, ha sűrűn ültetjük őket. Először ültessünk magasra növő fajtákat, hogy árnyékot adjanak, és ezeket vegyük körbe, kisebb, alacsonyabbra növő fajtákkal.

Kép forrása: houzz.com

Építsünk pergolát

A pergola az egyik legjobb árnyékoló, ami azért mégiscsak enged át egy kis napfényt. Rácsozatának köszönhetően már akkor is árnyékol, amikor még épp, hogy csak elültettük mellé a futónövényeket, amik ha felfutnak akár ilyen gyönyörűek is lehetnek, mint ennek a halásztelki háznak a teraszán is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ültessünk fát

Akármilyen kicsi is a kertünk, egy fa azért biztosan elfér rajta. Ültessünk olyat, aminek lombozata szétterül, és ha egy oldalra kinyúló ága is van, akár még hinta is kerülhet rá.

Kép forrása: houzz.com

A kiülő közvetlenül fal, vagy kerítés előtt kapjon helyet

A falaknak, kerítéseknek mindig van egy kis árnyékuk legalább olyankor, amikor a hátuk mögül süt a nap. Ezek alapján válasszuk ki azt a falat vagy kerítést, ami a leghosszabb ideig vet árnyékot, és ide helyezzük a kiülőt. Ennél a kecskeméti kertkapcsolatos lakásnál például nagyon szerencsés a terasz elhelyezése, mert egy oldalról fal, 2 oldalról zöld kerítés veszi körbe, így a kiülő is ide kerülhetett.

Még több képért kattintson a fotóra!

Szereljünk fel egy napvitorlát

A napvitorla nagyon jó megoldás, mert olcsó, és bármikor elbontható, amikor hűvösebb időben nem árnyékot, hanem inkább napsütést szeretnénk.

Kép forrása: espace-ombrage.com

 

Hozzászólások