Igazán hasznos ötletek többfunkciós helyiségekre

Ingatlantájoló.hu 2018.05.12 13:46:22

Amikor első lakást vásárló fiatalok csak egy stúdiólakást engedhetnek meg maguknak, vagy amikor a 3 gyerekes családok a CSOK-ot kihasználva csak olyan új építésű lakást találnak, ahol a hálószobák mérete 8-12 nm között van, szükség van az okos helykihasználásra.


 

Ennek köszönhetően sokan alakítanak ki multifunkciós tereket otthonukban, amelyek nemcsak hasznosak lehetnek, hanem bármily meglepő, még jól is nézhetnek ki. Ezekhez adunk most ötleteket.

Fürdőkád a hálószobában

Míg egyeseket zavar, mások egyenesen odáig vannak az ötlettől, hogy az ágyból rögtön a fürdőkádba lépjenek vagy fordítva. Azok számára pedig, akiknek a lakásába egyébként csak egy zuhanyzó férne el, de mégsem tudnak lemondani a fürdőkádról ez a legjobb megoldás.

Ilyen esetben természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki a fürdőkád. Ilyen helyiségekbe a szabadon álló kádak a legjobbak, de a lényeg alapvetően csak annyi, hogy a kád stílusában mindenképpen illeszkedjen a szobához.

Akit pedig mégis zavar, hogy a fürdőkád a hálószobában van, elválaszthatja egy függönnyel, egy félfallal, vagy akár egy tolóajtóval.

Játszósarok a nappaliban

Ahogy már említettük, az új építésű lakások sajátossága, hogy a hálószobák rendkívül kicsik, cserébe azonban rendszerint kapunk egy tágas nappalit. Akinek van gyereke, tudja, hogy nincs az a nagy gyerekszoba, ahol minden játék elférne, különösen a nagyobb darabok, mint például egy kiskonyha, vagy egy egész LEGO város felépítve. Ilyenkor jön jól, ha egy kis játszósarkot el tudunk különíteni a nappaliban.

Ebben a mosonmagyaróvári lakásban például a sarokülő háta mögött kapott helyet a játszósarok, így a rendetlenség is valamennyire rejtve marad.

Még több képért kattintson a fotóra!

De jó ötlet ez a lépcső alá elhelyezett játszósarok is.

Vendégszoba bármely helyiségből

Ha nincs külön vendégszobánk, de gyakran vannak ottalvós vendégeink, érdemes valamelyik helyiséget úgy kialakítanunk, hogy könnyedén átalakíthassuk vendégszobává.

Ilyenkor a legkézenfekvőbb megoldás a nappaliban egy kihúzhatós kanapé elhelyezése, de lenyitható, kihúzható ágyakat gyakorlatilag bármely helyiségbe beszerezhetünk.

Ebben a szegedi lakásban például a dolgozószoba kapott egy futonágyat.

Még több képért kattintson a fotóra!

De hova tegyük a dolgozószobát?

Persze teljesen másképp alakul a helyzet, ha épp egy dolgozószoba számára nincs helyünk. Ilyenkor egy dolgozósarok akár a nappaliban, akár a hálószobában helyet kaphat.

Egy félreeső sarok például tökéletes lehet.

Ha a munkánkhoz csak egy laptop kell, bármilyen kis helyen találhatunk helyet a dolgozósaroknak.

Ha munka után a dolgozósarkot szívesen elrejtenénk, egy írószekrény az ideális megoldás. Ennek a balatonalmádi családi háznak a tulajdonosai is ezt a megoldást választották.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha csak egyetlenegy szobánk van

Ha egy stúdió apartman boldog tulajdonosai vagyunk, egyetlen szobában kell megoldanunk a nappali és a hálófunkciót is. Ehhez jó ötlet lehet a kihúzhatós kanapé, a galériaágy, vagy ha elég nagy a szoba egy térelválasztó a nappali és a hálórész közé.

Ebben a XI. kerületi lakásban egy ötletes lépcsős, fiókos rendszerrel választották el az ágyat a nappalitól.

Még több képért kattintson a fotóra!

Külföldi képek forrása: freshome.com

 

Hozzászólások