Hová kerüljön a mosogatógép a konyhában?

 

Nézzük a legfontosabb szempontokat és lehetőségeket!

Kép forrása: pixabay.com

A mosogató mellé

A mosogatógép számára a legpraktikusabb hely, kétségtelenül a mosogató mellett van. Egyrészt azért, mert a vízvezeték miatt így a legegyszerűbb és legolcsóbb a beszerelése. Másrészt azért, mert a legtöbben leöblítjük az edényeket mielőtt bepakolnánk a mosogatógépbe.

Kép forrása: houzz.com

Persze ma már lehet kapni olyan mosogatógépeket is, amelyek akkor is kifogástalanul mosogatnak, ha előtte nem öblítettük le az edényeket, de bepakolás előtt akkor is lekaparjuk az ételmaradékot a szemetesbe, ami jellemzően a mosogató alatt kap helyet, így célszerű, ha a mosogatógép is a közvetlen közelben van.

De melyik oldalra?

Ezek után felmerül a kérdés, hogy jó, hogy a mosogató mellé helyezzük, de mégis melyik oldalra. Jelentős különbség nincs a két oldal között, de mivel a jobbkezesek általában a bal kezükben tartják az edényt, miközben lekaparják róla a maradékot, és leöblítik, így számukra bal oldal a kényelmesebb, míg a balkezesek számára értelemszerűen a jobb.

Ebben az V. kerületi lakásban például a bal oldalt választották.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ugyanakkor az elhelyezést befolyásolja a többi konyhagép, konyhaszekrény elhelyezkedése, ezért egyáltalán nem baj, ha véletlenül a másik oldalra kerül. Az elhelyezésnél vegyük figyelembe azt is, hogy sokszor a szokásaink rabjai vagyunk, ezért érdemes odatenni, ahol a régi konyhánkban is volt.

Legyen közel azokhoz a szekrényekhez, amelyekben az edényeket tároljuk

Bár a mosogatóhoz való közelsége nyilván az első számú szempont, azért kipakolásnál jó, ha a mosogatógép azokhoz a szekrényekhez, fiókokhoz is közel van, amelyekben az edényeket, evőeszközöket tartjuk.

Kép forrása: houzz.com

Ne akadályozza a közlekedést

Míg a sütő ajtaját jellemzően nem nyitjuk ki hosszabb időre, mint amíg betesszük vagy kivesszük az ételt, addig a mosogatógép ajtaja hosszabb ideig is nyitva lehet, amíg várjuk, hogy az edények lehűljenek annyira, hogy kipakolhassunk belőle.

A nyitott ajtó balesetveszélyes is lehet, ha rossz helyen van. Ha a mosogatógéppel szemben lévő falon is van szekrény, akkor győződjünk meg róla, hogy ki lehet nyitni azt a szekrényt, ha a mosogatógép ajtaja nyitva van.

Ennek a nagykovácsi családi háznak az U-alakú konyhája elég nagy ahhoz, hogy akár egy sziget is elférjen. Úgy viszont már a lenyíló mosogatógép ajtó akadályozná a közlekedést, így viszont kényelmesen elfér.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ugyanígy nem szerencsés, ha a mosogatógép egy L-alakú konyha sarkába kerül, ilyenkor ugyanis a másik szekrényt nem tudjuk tőle kinyitni. Az sem jó, ha a lenyitott ajtó miatt nem tudunk például odaállni a főzőlap elé, vagy ha a lenyitott ajtó egyszerűen csak blokkolja a fő közlekedési útvonalat.

A konyhaszigetbe

Ha belegondolunk abba, hogy az étkezőasztal leszedésénél, vagy amikor a dohányzóasztalról hordunk be mosatlan poharakat, chipses tálakat a konyhába, a sziget az első felület, ahová kényelmesen le tudjuk tenni a mosatlant, akkor egyértelműen látszik, hogy érdemes a mosogatógépet a szigetbe építeni, de persze csak akkor, ha itt kapott helyet a mosogató is.

Ebben a pátyi családi házban, nagyon praktikusan, a mosogató, a mosogatógép sőt még a főzőlap és a sütő is a konyhaszigetben kapott helyet.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ennek az egyetlen akadálya az lehet, hogy a konyha közepére nehezebb elvezetni a vizet, így a beszerelés költségesebb, vagy esetenként akár nem is kivitelezhető. Ha azonban még csak most építkezünk, nyugodtan elgondolkozhatunk ezen a megoldáson, csak szóljunk róla még időben a tervezőnek, kivitelezőnek.

Beépítsük vagy sem?

Ma már szinte mindenki a beépíthető változatot választja mosogatógépből, ami különösen előnyös amerikai konyhás nappalik esetén, ahol mégiscsak jobb, ha vendégeink a nappaliból nem egy mosogatógépet, hanem egy egységes konyhaszekrényt látnak. Ha teljesen el akarjuk rejteni, válasszunk olyat, amelynél a kezelőpanel sem látszik.

Kép forrása: boehm-interieur.com

Tegyük a kamrába

A kis csőkonyhák tulajdonosai gyakran nem találnak máshol helyet a mosogatógép számára, csak a kamrában. Ugyanakkor egy nagyobb konyha tulajdonosai is dönthetnek úgy, hogy a kellően nagy kamrába száműzik a mosogatógépet, természetesen egy extra mosogatóval együtt, így vendégség esetén a mosatlan halmot rögtön el lehet rejteni a vendégek elől akkor is, ha nincs időnk rögtön bepakolni, vagy nem fér be egyszerre az összes mosatlan a mosogatógépbe. Ilyenkor a konyhai mosogató ráadásul üres maradhat, további ételek előkészítésére.

Képek forrása: houzz.com

Mi lenne, ha megemelnénk?

A mosogatógép rendszerint az alsó szekrényben kap helyet, pedig a sütőhöz hasonlóan ezt is helyezhetnénk magasabbra, hogy ne kelljen hajolgatnunk. Ez különösen jó megoldás lehet akkor, ha már az időskor küszöbén állunk.

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ez is ritka: egyszerre szólalt meg Putyin és Zelenszkij

Ez is ritka: egyszerre szólalt meg Putyin és Zelenszkij

Mutatjuk a főbb hétfői történéseket.

Sokan vágynak négynapos munkahétre, de van egy nagy bökkenő

Sokan vágynak négynapos munkahétre, de van egy nagy bökkenő

Világszerte egyre több vállalalat vezeti be kísérleti jelleggel a négynapos munkahetet. A tapasztalatok egyelőre igen vegyesek.

Sírva fakad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró

Sírva fakad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró

Már-már kezdtük azt hinni, hogy minden rendben lesz a forinttal, az euróval szembeni 400-as szint például tisztességes távolságba került, ám hétfőn ismét jött a feketeleves.

Gyorsan szót fogadott a rendőrség Magyar Péternek

Gyorsan szót fogadott a rendőrség Magyar Péternek

Az országos rendőrfőkapitány belső vizsgálatot rendelt el a sajtóban megjelent állítások, valamint „Magyar Péter nyilatkozata, bejegyzése és vélelmei” miatt.

© 2024 (v2.202102)