Hogyan rendezzünk be egy keskeny és hosszú hálószobát?

Ingatlantájoló.hu 2019.06.07 14:15:06

Egy nem hétköznapi formájú helyiség berendezése mindenkit kihívások elé állíthat, annak funkciójától függetlenül. És akkor még nem is kell egy sokszögletű helyiségre gondolnunk, bőven elég, ha az adott szoba egyszerűen csak hosszú és keskeny. Nézzük, mit kezdhetünk egy ilyen szobával, ha történetesen hálóként szeretnénk használni!


 

Az új építésű társasházakban sokszor az amerikai konyhás nappali az egyetlen helyiség, amit tágra szabnak, a hálószobáknak pedig kevés helyet hagynak, de a panellakásokban is találhatunk bőven kicsi, sőt keskeny és hosszú hálószobákat, mint ahogy a polgári lakások tágas szobái közt is előfordul egy-egy szűkre szabott hálószoba, ami valaha cselédszoba lehetett. Nézzük, mit tehetünk, ha egy ilyen szobát kell hálószobának berendeznünk!

Hosszú, keskeny, de szépen berendezett hálószoba egy lipótvárosi lakásban.

Még több képért kattintson a fotóra!

Az ágy szerepe meghatározó

Mivel hálószobáról van szó, az elengedhetetlen bútordarab az ágy. Először ezt kell kiválasztanunk, méreténél igényeink, és a szoba mérete is befolyásoló tényező. Ha az ágy megvan, és helyet is találtunk neki, jöhet az összes többi bútordarab.

Egy személy részére

Szerencsés az a helyzet, amikor a hálószobát csak egy személy részére kell berendeznünk, ilyenkor opció lehet az egyszemélyes ágy is, amit az egyik hosszanti falon helyezhetünk el.

Képek forrása: homedit.com

Általában gyerekszobák berendezésénél állhat elő ez a helyzet, ilyenkor a szoba hosszúságától és keskenységétől függően az íróasztal kerülhet az ágy végébe, az egyik rövidebb falra, nagyon keskeny és nagyon hosszú szobák esetén azonban szerencsésebb az ággyal azonos falra helyezni, a szemközti falra pedig kerülhetnek a szekrények. Ha ide tükrös gardróbszekrényt teszünk, a szoba máris dupla olyan szélesnek látszik.

Képek forrása: housebeautiful.com

Kisebb gyerekeknél, egy ilyen szoba berendezésénél problémát jelenthet a játszóhely hiánya, ilyenkor érdemesebb emeletes ágyat választanunk, aminek az aljában kis játszókuckót alakíthatunk ki.

Ennek az I. kerületi lakásnak a gyerekszobája a bizonyíték arra, hogy csak a fantáziánkon múlik, mit kezdünk egy hosszú és keskeny szobával.

Még több képért kattintson a fotóra!

Duplaágy egy főre

Ha nem gyerek, hanem felnőtt szobájáról van szó, felmerülhet az igény a kétszemélyes ágyra, még ha nem is mindennapos használatról van szó. Ilyenkor jó szolgálatot tehet egy kanapéágy vagy futonágy, esetleg egy egészen keskeny, 140 cm széles franciaágy is (elvétve, de lehet kapni).

Kép forrása: homebnc.com

Ha a franciaágy mellett döntünk és csak egy személy használja rendszeresen, akkor akár egyik oldalával a fal mellé is kerülhet, így akár szélesebb verziót is használhatunk, ahogyan ennek a keszthelyi lakásnak a hálószobájában is tették.

Még több képért kattintson a fotóra!

Két személynek

Ha a hálószobát egy pár használja, akkor mindenképp érdemes franciaágyat választani, és azt lehetőség szerint a rövidebbik falon, középen elhelyezni, hogy körbejárható legyen. Ennek érdekében válasszunk inkább keskenyebb, 160 cm széles ágyat, vagy ha az sem fér el, a 140 cm-es is jó megoldás, bár hosszútávon, két személynek, mindennapos használatra ez már kényelmetlen lehet.

Kép forrása: homedit.com

Ha a szoba szélességéhez mérten jól választunk ágyat, az ágy két szélén akár két éjjeliszekrény is elférhet, ha a szélesebb ágyat preferáljuk, a két éjjeliszekrényt kiválthatjuk két keskeny polccal is.

Képek forrása: huffpost.com és siterubix.co

A falhoz tolva is kényelmesen

Ha a szoba különösen keskeny, kényszerülhetünk arra, hogy az ágyat az egyik falra toljuk, ilyenkor is biztosítsunk azonban lehetőséget arra, hogy aki belül fekszik, annak is legyen egy keskeny polc a fal mentén, vagy mondjuk egy ablakpárkány, esetleg egy éjjeliszekrény az ágy végében. Ennél az elrendezésnél jó, és mutatós megoldás az is, ha az ágyat L-alakban a falak mellett körberakjuk párnákkal.

Képek forrása: sortingwithstyle.com és architecturaldigest.com

Akár keresztben is

Az ágyat akár keresztben is elhelyezhetjük, ha a szoba nem különösebben kicsi, csak hosszú és keskeny. Egy átlagos ágy általában 2 m hosszú, így egy 2,5 m keskeny szoba már lehetőséget biztosít arra, hogy az ágyat keresztben helyezzük el, mégis kényelmesen el lehessen járni a végénél. Ez különösen jó megoldás akkor, ha a szobát optikailag szeretnénk egy kicsit szélesebbé és rövidebbé tenni, ahogyan ennek a VII. kerületi lakásnak az egyik hálószobájában is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha a szoba óriási

Bár egy hatalmas szobát nyilván nem akkora kihívás berendezni, ezt is el lehet rontani, ha a helyiség keskeny és hosszúkás. Egy keskeny és hosszú, de egyébként nagy hálószobában érdemes zónásítani, és míg a szoba egyik felében kényelmesen elfér a hálószoba bútor, a másik felében berendezhetünk egy kisebb nappalit kisebb kanapéval és két fotellel.

Kép forrása: homedit.com

Ilyen hálószobáknál jó megoldás lehet az is, ha a szobából levágunk egy darabot, mondjuk egy elegáns walk-in gardrób számára.

Ennek az újlipótvárosi lakásnak az egyik hálószobájában is egy gardrób kapott helyet a szoba egyik végében.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások