Hogyan lehet megelőzni, és túlélni, ha csúszik az építkezés?

Ingatlantájoló.hu 2018.07.16 13:28:57

Az építőiparban már akkora a szakemberhiány, hogy teljesen mindegy, hogy egy új építésű projektben vásárolunk, vagy saját telkünkön építkezünk, szinte 100%-ig biztos, hogy az építkezés csúszni fog.


 

Ebben a helyzetben szinte kizárt, hogy ezeket a csúszásokat meg tudjuk előzni, de alapos tervezéssel, megfelelő felkészüléssel lerövidíthetjük őket, és a már bekövetkezett csúszások kezelésére is van néhány taktika. Mutatjuk, melyek a legfontosabb lépések.

Megelőzés

Válasszunk megbízható kivitelezőt!

Persze, könnyű azt mondani! Kicsi a valószínűsége annak, hogy olyat találunk, aki valóban időre kész lesz, de mi is tehetünk azért, hogy olyat találjunk, aki

1. mindent megtesz azért, hogy a csúszás idejét lerövidítse,

2. lehet, hogy késve, de azért mégiscsak átadja az elkészült lakást, és nem tűnik el nyomtalanul,

3. csúszik ugyan, de vállalja érte a felelősséget.

Hogyan találunk ilyen kivitelezőt? Ha lakóparki lakást vennénk, figyeljünk arra, hogy ne olyan kis beruházót válasszunk, aki a kedvezményes ÁFA miatt csak egy projektre jött létre. Keressünk olyan fejlesztőt, aki már évek óta a piacon van, és több befejezett projekttel rendelkezik.

Kétszobás lakás megbízható kivitelezőtől a XIII. kerület legzöldebb környékén

Még több képért kattintson a fotóra!

A régóta piacon lévő, megbízható fejlesztő nem garancia ugyan az időben történő átadásra, de egy egy projektre létrejött cég nem tőkeerős, könnyen megszűnhet jogutód nélkül, és hiába bármilyen bírósági döntés, ha nincs kin behajtani az anyagi kárt, amit nekünk okozott.

Ha saját telkünkön építkezünk, akkor is jól nézzük meg, hogy kit bízunk meg a munkával, több kisebb részmunkát elvállaló vállalkozó helyett keressünk inkább generálkivitelezőt, és kérjünk tőle referenciákat.

Örökpanorámás építési telek akár tervekkel is Csolnokon

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha találunk egy nagyon megbízhatónak látszó kivitelezőt, aki csak hónapok múlva tudja elkezdeni a munkát, és hosszabb ideig tartana nála a kivitelezés, inkább válasszuk őt, mint egy kevésbé megbízhatónak látszó kivitelezőt, aki már holnap tudna kezdeni, és gyors befejezést ígér. Aki későbbre ígéri a projektet, arról könnyebb elképzelni, hogy képes felelősségteljes döntést hozni, és nem vállal el olyasmit, amit nem tud teljesíteni.

Legyenek reális elvárásaink!

Saját telken történő építkezés esetén azt is fontos tudnunk, hogy reálisan mennyi idő alatt épülhet fel a ház, amit megálmodtunk. Viszonyíthatunk a rokonaink, barátaink házának építési idejéhez is, de ha extra igényeink vannak, vagy a telek adottságai miatt nehezebb a kivitelezés, akkor ne várjuk, hogy a mi házunk is ugyanannyi idő alatt felépül.

Még az ügyvédi költséget is átvállalják! De jó!

Jól hangzik, és azt hisszük, hogy egy csomót spórolunk vele, de egyáltalán nem jó. Egyrészt az ügyvédi költséget valószínűleg beépítették az árba, tehát így is, úgy is nekünk kell megfizetnünk. Másrészt, ha csúszik az építkezés, ne reméljük, hogy a fejlesztő által megfizetett ügyvéd valóban a mi érdekeinket képviseli majd. Ha ilyen építkezésbe lépünk bele, a kötbérről akár le is mondhatunk.

Csak megfelelő anyagi tartalékkal vágjunk bele bármibe is!

Legyen szó akár egy lakóparki lakásról, akár egy saját családi házról, a csúszás miatt rendkívüli költségeink keletkezhetnek, amelyeket lehet, hogy egyszer majd viszontlátunk a kivitelezőtől, de mindenképp csak utólag fogjuk megkapni. Ezért ne vágjunk bele egy új építésű projektbe, vagy egy saját ház építésébe úgy, hogy épp csak annyi pénzünk van, amennyi az építkezéshez vagy a lakás megvásárlásához szükséges. Mindenképp legyen annyi tartalékunk, amennyi lehetővé teszi, hogy néhány hónapig albérletben éljünk, ha a sors úgy hozza.

Készítsünk ’B’ tervet!

Készüljünk fel arra, hogy esetleg csak néhány hónapos csúszással költözhetünk! Ha például a gyerekek iskolakezdése miatt csak nyáron tudunk költözni, ne is lépjünk bele olyan projektbe, amelynek befejezését augusztusra ígérik. Válasszunk inkább olyat, amelynek átadását május-júniusra, vagy tavaszra ígérik.

Okos technológiával épülő lakás 2019. februári átadással Rákoskeresztúron

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha saját telkünkön építkezünk, akkor is keressünk olyan kivitelezőt, aki várhatóan tavaszra, vagy nyár elejére fel tudja építeni a házat. Persze ez ne menjen a minőség rovására, ha megbízhatóbbnak találjuk azt a vállalkozót, aki augusztusra tudja csak vállalni, válasszuk őt, és kalkuláljunk az esetleges csúszással.

Meglévő lakásunk eladásánál is próbáljuk meg későbbi költözéssel megkötni az adásvételi szerződést, ha a vevő számára ez nem probléma. Ehhez mondjuk elég nagy szerencse kell, de egy jó helyen lévő, jó adottságokkal rendelkező lakás esetén nem reménytelen, különösen, ha több vevő harcol érte.

Végső esetben legközelebbi rokonainkat is kérdezzük meg már jó előre, hogy be tudnának-e fogadni minket néhány hónapra, ha az építkezés csúszása miatt egyébként nem lenne más lehetőségünk, csak az albérlet.

Mit tehetünk az építkezés folyamán?

Jó, ha előre tudjuk, hogy mit szeretnénk, és nem menet közben kezdünk el variálni. Ha már az építkezés megkezdése után találjuk ki, hogy mégsem így, hanem úgy, mégsem ilyet, hanem olyat szeretnénk, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy csúszik a befejezés.

Mit tehetünk utólag?

Nagyjából ugyanazt, amit megelőző jelleggel is megtehettünk volna, csak most sokkal nagyobb kapkodásban.

· Ha volt ’B’ tervünk, most életbe léphet. Ha volt félretett pénzünk, próbáljuk meg reálisan felmérni, hogy még hány hónap lehet a csúszás és keressünk albérletet.

· Ha nincs pénzünk, és nem beszéltük meg a rokonokkal, hogy vészhelyzet esetén hozzájuk költözhetünk-e, akkor kérdezzük meg őket.

· Ha saját telken építkezünk, és a kivitelező abszolút megbízhatatlannak bizonyult, keressünk mást helyette.

· Ha lakóparki lakásunk átadása csúszik, számítsunk arra, hogy a fejlesztő mindenáron igyekszik majd elkerülni kötbér fizetési kötelezettségét, ezért keressünk egy jó ügyvédet, és ne írjunk alá semmit nélküle.

Ha pedig mindezek után már teljesen elbizonytalanodtunk, nézzünk szét a már megépült projektek lakásai között. Ez a lakás a hévízi Lotus Residence lakóparkban azonnal költözhető.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások