Hogyan építsünk galériát, anélkül, hogy nyomasztóvá tenné a szobát?

Ingatlantájoló.hu 2018.10.21 14:05:55

Az egyre magasabb lakásárak miatt egyre többen választják a galéria építést a nagyobb lakás vásárlása helyett, hogy meglévő kis lakásukban a teret jobban kihasználhassák. Erre néha nagyon jó megoldások születnek, sokszor azonban az újonnan megépített galéria kifejezetten nyomasztóvá teszi a korábban levegős, tágas helyiséget.


 

Nézzük, hogyan is lehetne ezt jól csinálni!

Minimálisan mekkora belmagasság szükséges?

Ez attól függ, hogy fekvő vagy állógalériát szeretnénk. A fekvőgalériához is minimálisan szükséges a 3 m-es belmagasság, az állógalériához azonban minimum 3,6 m-es belmagasságú helyiségre lesz szükségünk, de akkor igazán kényelmes az állógaléria, ha a belmagasság meghaladja a 4 métert.

Kép forrása: freshome.com

A főszabály alapvetően az, hogy a galéria alatt minimum 1,9-2 m hely legyen maga a galéria magassága pedig fekvőgaléria esetén minimum 0,8-1 m, állógaléria esetén minimum 1,7-1,8 m legyen.

Kép forrása: homedit.com

Ha azt szeretnénk, hogy galériánk ne legyen nyomasztó, érdemes ezek közül a határértékek közül mindig a magasabbat figyelembe venni, akár úgy is, hogy lemondunk az állógalériáról és inkább a fekvőgaléria mellett döntünk.

Ha a fekvőgalériára sem elég a belmagasság

Ha 3 m alatti a belmagasságunk, akkor érdemes inkább galériaágyat vásárolnunk, mely alatt tároló funkció, dolgozó-, tanulósarok, vagy ülőhely még mindig kialakítható. Ebben a Füredi lakótelepi panellakásban is ezt a megoldást választották.

Még több képért kattintson a fotóra!

A szoba hány %-át szabad galériával beépíteni?

Ez szintén a belmagasság, illetve bizonyos mértékig a szoba alapterületének is függvénye, de ha nem szeretnénk, hogy a helyiség nyomasztóvá váljon, semmiképp ne építsünk be 50%-nál többet, még 4 méter feletti belmagasság, és 25 nm-es szoba esetén sem. Ha a belmagasság akkora, hogy csak fekvőgalériát lehet kialakítani, és/vagy a szoba alapterülete nem nagyobb 16-20 nm-nél, akkor inkább a 30-40%-ot határozzuk meg felső határként.

Kép forrása: homedit.com

Mennyire legyen közel az ablakhoz?

A legjobb, ha a galéria minél messzebb van az ablaktól, azaz az ablakkal szemközti falon helyezzük el. De kivételesen nagy belmagasság esetén, ha az ablakok is magasak, és lehetőség van arra, hogy esztétikusan úgy alakítsuk ki, hogy az ablak egy része a galériarészt világítsa meg, tehetjük akár közvetlenül az ablak elé is. Ha a helyiség két oldalán is van ablak, akkor helyezhetjük úgy, hogy az egyik oldalon az ablak elé tesszük.

Milyen anyagból készüljön?

A galériákat rendszerint fenyőből készítik, ebből is érdemes a tartósabb borovi fenyőt választani. A korlátot minél nagyobb hézaggal tervezzük, hogy szellősebb, légiesebb legyen, kivéve, ha gyerekek is vannak, ilyenkor kisebb hézaggal ugyanis biztonságosabb. Épített galériához akár üvegkorlátot is választhatunk, ami szintén tágasabbá teszi a teret, általa a galéria nem tűnik majd nyomasztónak, de jó megoldás a kötelekből készült korlát is.

Ebben az I. kerületi lakásban fémkeretes üvegkorlátos galériát készítettek, a két galériát ráadásul egy üvegfolyosó köti össze, ami légiessé teszi az egészet, így egyáltalán nem nyomasztó.

Még több képért kattintson a fotóra!

Milyen színű legyen?

A galériát semmiképpen ne fessük le sötét színűre. Ha fából készült hagyjuk meg natúrszínűnek, esetleg fessük fehérre. Ha épített, akkor is fehér vagy világos színeket használjunk. Ebben a VII. kerületi lakásban is fehérre festették a galériát.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások