Felújítást tervezel? Kezdd egy mood board-dal!

Ingatlantájoló.hu 2019.03.21 14:50:41

Vagy inkább mindjárt 3-mal! Elmondjuk, miért.


 

A tavasz a nagy felújítások időszaka, ilyenkor legalább 1000 ötlet kering a fejünkben arról, hogy milyen legyen az új konyha, fürdőszoba, nappali, stb. 1000 ötletet azonban nem lehet észben tartani, sőt nem is lehet egyszerre megvalósítani. Ki kell választanunk közülük tehát a legjobbakat, ebben lesz a segítségünkre egy mood board. De nézzük, mi is ez, és hogyan készíthetjük el.

Aki belsőépítészhez fordul segítségért, attól a belsőépítész biztosan kérni fog képeket olyan enteriőrökről, amelyekhez hasonlót szeretne látni saját otthonában is. És nagyon valószínű, hogy ezek alapján a belsőépítész is összeállít 1-2 mood board-ot, ami gyakorlatilag egy kollázs, ami az elképzeléseinkhez kapcsolódó, színeket, anyagokat, stílust, ötleteket, érzelmeket ábrázolja.

Kép forrása: canva.com

Ilyen mood board-ot azonban mi is összeállíthatunk, sőt lehet, hogy a belsőépítész fog erre kérni, ha pedig belsőépítész segítsége nélkül újítunk fel, akkor kifejezetten ajánlott készíteni egyet.

Belsőépítész által megálmodott luxuslakás a VII. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Hogyan fogjunk hozzá?

Mood board-ot készíthetünk számítógéppel is digitális formában, erre ma már számtalan applikációt tölthetünk le, melyek között ingyeneseket is találunk. Illetve elkészíthetjük a maga fizikai valójában is, egy parafa vagy OSB lapra tűzve, ragasztva az elképzeléseinket ábrázoló képeket, anyagokat, mintákat.

Kép forrása: printsome.com

Előbbi előnye, hogy az interneten talált inspiráló képeket rögtön rögzíthetjük rajta, és az alkalmazásnak köszönhetően könnyebben változtathatunk, viszont minden csak két dimenzióban jelenik meg rajta, és digitálisan nem feltétlenül látszódnak ugyanolyannak a színek, és az anyagokat sem érinthetjük meg. Egy a maga fizikai valóságában megalkotott mood boardon azonban minden tapintható, és nem csak képek kerülhetnek rá.

Szépen felújított lakás sok egyedi ötlettel a VII. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Egy miért nem elég?

Mindazonáltal mindkét verziót érdemes elkészíteni, kezdve a digitálissal, és a háromdimenziós ábrázolásra csak akkor áttérni, ha már kicsit szűkült a kör, hogy mit is szeretnénk. Egyébként is érdemes akár a digitális, akár a háromdimenziós modellből kettőt vagy hármat készíteni, különösen, ha túl sok ötletünk van, és mindegyiken más-más hangulatot ábrázolnánk.

Honnan szerezzünk inspirációt?

Gyakorlatilag bárhonnan. Manapság megszokott, hogy mindenhez rögtön az interneten keresünk inspirációt, pedig bármi inspirálhat, elég, ha csak kilépünk az ajtón, és lefényképezzük, ha valami magával ragadót látunk. Ebből következik, hogy inspirációt nemcsak egy szépen berendezett szobáról készült kép, hanem egy virág, egy táj, vagy tényleg bármi adhat.

Kép forrása: skillcrush.com

Mi kerüljön rá?

Azon kívül, hogy összegyűjtjük, mi mindent szeretnénk, fontos, hogy ne csak az új dolgokat tűzzük ki rá, hanem azokat is, amik már megvannak, amik a felújítás után is a helyiségben maradnak, sőt ez kell, hogy legyen a kiinduló pont.

Kép forrása: whitelinehotels.com

Első lépésben tehát készítsünk egy fotót arról a bútorról vagy burkolatról, ami megmarad, és ez legyen az első dolog, amit kitűzünk rá, majd ezt kövessék az újdonságok, amelyekről így rögtön láthatjuk, hogy passzolnak-e a már meglévőhöz. És képeken, színeken, anyagokon kívül, természetesen szavak, inspiráló szövegek is rákerülhetnek, illetve érdemes kitenni rá a helyiség alaprajzát is.

Kép forrása: hyperaktivz.com

Amikor pedig megtelt ötletekkel, akkor lépjünk egy lépést hátrébb, és nézzük meg az összképet. Így látni fogjuk, mi az, ami nem illik bele a képbe. Ami nem passzol, vegyük le, biztosan találunk helyette mást, és egy idő után kialakul majd a végleges verzió.

A mood board különösen hasznos lehet olyankor, amikor két egymáshoz első ránézésre nem illő dolog tetszik, és egyikről sem szeretnénk lemondani. Ilyenkor segíthet közös halmazt találni, azaz olyan színeket, tárgyakat, anyagokat, melyekkel a kettőt összekapcsolhatjuk. A mood board ezen kívül megvéd az impulzus vásárlástól is, amivel spórolhatunk hosszú távon.

 

Hozzászólások