Ezt a 14 dolgot ne tedd, ha szeretnéd eladni a lakásod!

Ingatlantájoló.hu 2018.04.17 13:49:43

Sok mindent hajlandóak vagyunk megtenni azért, hogy minél előbb és minél magasabb áron adhassuk el otthonunkat, vannak azonban olyan dolgok is, amelyeket tilos tennünk a sikeres eladás érdekében.


 

Otthonuk értékesítésének érdekében sokan fognak különböző felújításokba, melyek vagy visszahozzák az árukat vagy nem. De azon felül, hogy jó néhány felújítás bizony pénzkidobás, még elég hosszú azoknak a dolgoknak a listája, amelyeket nem szabad megtennünk, ha eladnánk otthonunkat. Lássuk, melyek ezek!

Ne hagyjuk figyelmen kívül otthonunk külsejét!

A külső legalább annyira fontos, ha nem még fontosabb, mint a lakás belseje, hiszen ezt pillantják meg először a vevők. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy vagyont kell költenünk a ház körüli munkálatokra. A lenyírt gyep, és sövény, a kigazolt virágoskert és a rendezett udvar éppen elég.

Ne higgyük azt, hogy a vevők nem néznek be a szekrényekbe is!

Természetesen a vevőknek semmi közük nincs ahhoz, hogy mit tárolunk azokban a szekrényeinkben, amelyeket magunkkal viszünk költözéskor. De a beépített szekrényekbe, konyhaszekrénybe igenis benézhetnek, hogy lássák, mennyit tudnak majd bele pakolni. Ezért figyeljünk oda, hogy a lakás rendbetétele ne abból álljon, hogy mindent bezsúfolunk a beépített szekrényekbe, hanem inkább rakjunk rendet ott is.

Otthonos kislakás a XIV. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Ne feledkezzünk meg a szagokról!

Ez különösen érvényes akkor, ha kisállatot tartunk, vagy a lakásban dohányzunk, esetleg penésszel dohosodással küzdünk. Az állatok és a dohányzás kellemetlen szagát legjobban az aktív szén tünteti el. Ha a penész okoz problémát, kérjük szakember segítségét.

Ne felejtsük el beengedni a fényt a házba!

Ez igaz fényképezéskor és a vevők érkezésekor is. Húzzuk fel az összes redőnyt, reluxát, húzzuk el a sötétítő függönyöket, hadd áradjon a természetes fény. Ha pedig a vevők sötétedés után érkeznek, kapcsoljuk fel az összes villanyt, de előtte ne felejtsük el ellenőrizni, hogy minden izzó ég-e.

Szépen felújított lakás a IX. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Ne a legfrissebb trendet kövessük felújításkor!

Ha úgy döntünk, hogy a lakásra ráférne egy kis felújítás, óvakodjunk attól, hogy a legfrissebb trendet kövessük. Mindenkinek más az ízlése, és a szuper trendi dolgok általában csak egy szűk rétegnek tetszenek. Válasszunk inkább hétköznapibb, semlegesebb stílust, színeket, anyagokat.

Ne építsünk medencét, sem télikertet!

Ez az a két dolog, amiben a vevők inkább csak azt látják, hogy mennyit kell vesződni a karbantartással, és nem lesznek hajlandóak annyival többet fizetni értük, mint amennyibe kerülnek. Ezért inkább építsünk egy teraszt, azt sokkal többre értékelik.

Ne kérjünk többet, mint amennyit ér a lakás!

A keresleti piac még nem jelenti azt, hogy otthonunk árát feltornázhatjuk az egekbe. Hiába harcol több vevő is egy-egy lakásért. Egy túlárazott ingatlanért senki sem fog jelentkezni.

Álomház Debrecenben

Még több képért kattintson a fotóra!

Ne higgyük azt, hogy a 99-es árazási stratégia nem működik!

Míg a boltok polcain rendszeresen találkozunk olyan termékekkel, melyeknek ára 99 forintra végződik, addig a lakáshirdetésekben általában csak szép, kerek összegeket látunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy az utolsó nulla helyére is 9-est kellene írnunk, de ha 20 millió forintért szeretnénk eladni otthonunkat, és helyette 19,9 millióért hirdetjük, akkor a vevő azt látja, hogy 20 millióért nemcsak egy lakást kap, de a lakásvásárlás plusz költségeinek, mint például az ügyvéd vagy az illeték egy részét is fedezni tudja, a pszichológiai hatásról már nem is beszélve.

Ne legyünk túl kreatívak az árazásnál!

Nem árt tehát, ha nem teljesen kerek az összeg, de óvakodjunk attól, hogy mondjuk olyan árat adjunk meg, mint a 18.878.787 forint. Ez az összeg biztosan felhívja majd a vevők figyelmét, csak sajnos nem pozitív értelemben.

Ne hagyjuk figyelmen kívül más hasonló lakások árait!

Mielőtt megállapítanánk az árat, nézzük meg mennyiért hirdetnek hasonló méretű és adottságú lakásokat a környékünkön. Az általunk meghatározott ár a környék átlagárától ne térjen el több mint 10%-kal.

Ne felejtsük el tájékoztatni az értékbecslőt a lakáson történt felújításokról!

A különböző felújítások nagymértékben növelhetik az ingatlan értékét, különösen, ha azok nemrég történtek. Ezért ne mulasszuk el ezek dokumentációját átadni az értékbecslőnek, aki így pontosabb képet kaphat a lakás állapotáról.

Ne írjunk alá szerződést, ha a vevőnek nincs előzetes hitelbírálata!

Sok vevő indul neki úgy a lakáskeresésnek, hogy nincs előzetes hitelbírálata. Ha egy ilyen vevővel szerződést kötünk, és időközben kiderül, hogy nem kaphat hitelt, sok időt és más komoly vevőket veszíthetünk el.

Ne zárkózzunk el attól, hogy ingatlanost fogadjunk!

Nem kötelező, de megfontolandó. Ha tartunk az ingatlanosoktól, kérdezzük meg ismerőseinket, hogy ismer-e valaki olyan ingatlanügynököt, aki tényleg megbízható.

Ne feledkezzünk el az apró részletekről!

Tiszták az ablakok? Rendesen záródnak az ajtók? Nem csöpög egy csap sem? Ezek mind olyan apróságok, amelyekkel mi már lehet, hogy megtanultunk együtt élni, de a vevők azonnal észreveszik őket.

 

 

Hozzászólások