Ezt a 10 dolgot vegyük figyelembe, amikor szőnyeget választunk az étkezőbe

 

Nézzük, milyen szempontokat kell figyelembe venni!

Kép forrása: pixabay.com

A megfelelő méret kiválasztása

A megfelelő méretet elsősorban az étkezőasztal méretéhez kell igazítani. Ahhoz, hogy a székeket kényelmesen ki lehessen húzni, illetve vissza lehessen tolni anélkül, hogy a székek lecsúsznának, vagy visszafelé beleakadnának a szőnyegbe, a szőnyegnek 60-65 cm-rel kell minden oldalon szélesebbnek lennie, mint az étkezőasztalnak.

Persze lehet ennél lényegesen nagyobb is, hogy mekkora, abban már a helyiség mérete az irányadó. Az ideális méret kiválasztásánál vegyük figyelembe azt is, hogy a fal melletti bútorok, például tálalószekrény, ne lógjanak rá a szőnyegre.

Kép forrása: houzz.com

Válasszunk minél rövidebb szálú szőnyeget

Ha valamiből, akkor a hosszú szálú szőnyegekből igazán nehéz kitakarítani a lehullott morzsát, ételfoltokat. A shaggy szőnyegeket éppen ezért hagyjuk meg inkább a nappalinak, az étkezőbe pedig válasszunk minél rövidebb szálú verziót. Ha szeretnénk, hogy ennek ellenére a szőnyeg mégis valamilyen módon kiemelkedjen a környezetéből, akkor válasszunk a helyiséghez illő, de élénkebb színű vagy mozgalmas mintájú szőnyeget, mint amilyen ebben a IX. kerületi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Válasszunk könnyen tisztítható anyagot

Az anyagok közül a természetes gyapjú és pamut a legkönnyebben tisztíthatóak, míg a szintetikus szálú szőnyegeket a legnehezebb tisztítani. Ez alól kivételt csak a kültéri használatra gyártott szintetikus szőnyegek jelentenek, amiket természetesen nyugodtan használhatunk bent is, ha egyébként illenek a berendezéshez.

Kép forrása: houzz.com

Nem minden könnyen tisztítható, ami természetes

Míg a gyapjú és a pamut szőnyegek könnyen tisztíthatóak, addig az egyéb természetes szálú szőnyegek, mint például a juta, szizál vagy tengerifű szőnyegek tisztíthatósága már azok textúrájától is függ. Ha könnyen tisztítható szőnyeget szeretnénk, keressünk olyat, aminek a felülete a lehető legsimább, minél textúráltabb a felület, annál nehezebben fogjuk tudni tisztítani.

Képek forrása: houzz.com

Kerüljük a világos színeket

A könnyű tisztíthatóságot az anyagon kívül a szín határozza meg, minél világosabb, annál inkább meg fog látszódni rajta minden, minél sötétebb és mintásabb, annál kevésbé látszódnak a foltok, amiket nem tudtunk kitakarítani.

Próbáljuk ki a modul szőnyeget

A kisebb lapokból álló modul padlószőnyeg egyik előnye, hogy bármilyen mintát kirakhatunk belőle, a másik viszont az, hogy szükség esetén elég csak egy lapot kicserélni, ha elpiszkolódik.

Kép forrása: houzz.com

Igazítsuk a szőnyeg formáját az étkező formájához

Bár a legtöbb étkező négyszögletes, előfordulnak öt-hatszögletű, vagy éppen félköríves étkezők is, így a szőnyeg formájának kiválasztásánál az étkező alakja például kiindulópont lehet. Természetesen ez nincs kőbe vésve, így attól akár el is térhetünk.

Kép forrása: langcarpet.com

Vagy az asztal formájához

Ha az étkező formájához nem kívánunk igazodni, és az asztal más formájú, akkor igazíthatjuk a szőnyeget ehhez is.

Kép forrása: lofficepdx.com

Persze ez sem kötelező, a szoba, az asztal és a szőnyeg lehetnek mind más formájúak.

Kép forrása: incollect.com

Nézzük az összképet

Amikor szőnyeget választunk, nézzük komplexen az egész helyiséget, annak minden nagyobb és kisebb berendezési tárgyával együtt. Ha amerikai konyhás nappalink van, a többi szőnyeget is vegyük figyelembe a választásnál, ahogyan ebben a mikepércsi családi házban is tették.

Még több képért kattintson a fotóra!

Legyen a szőnyeg a dekoráció kiindulópontja

Bár ritka eset, hogy egy étkezőbe pont a szőnyeget vegyük meg először és ehhez igazítsuk a többi berendezést, ha örököltünk egy szép szőnyeget, akkor már nem is annyira valószerűtlen. Ez esetben a szőnyeg remek kiindulópont lehet a helyiség további berendezéséhez. Válasszunk egy világosabb színt a szőnyeg színei közül, ez legyen a fal színe, egy élénkebb szín, pedig lehet a feltűnő szín, ami dekorációban vagy akár a székek kárpitján is megjelenhet.

Képek forrása: digsdigs.com és limonreal.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Magyar Péter pártja a főváros vezetésébe tart, de kivel és hogyan?

Magyar Péter pártja a főváros vezetésébe tart, de kivel és hogyan?

Három kerületben is indulhat a Tisza Párt, és a fővárosi közgyűlésbe is szeretne képviselőt küldeni

Az EU-tagság hatalmasat segített Szlovákiának, de van, amiben mi jobban állunk

Az EU-tagság hatalmasat segített Szlovákiának, de van, amiben mi jobban állunk

Az uniós tagság számos előnnyel jár, de számszerűsítésére viszonylag ritkán vállalkoznak. Északi szomszédunk esetében a hatást igen jelentősnek találták a pozsonyi jegybank kutatói.

Kijózanul, ha meglátja a forint árfolyamát!

Kijózanul, ha meglátja a forint árfolyamát!

A forint csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Ukrajna már amerikai nagy hatótávolságú rakétákkal lövi az orosz erőkret

Ukrajna már amerikai nagy hatótávolságú rakétákkal lövi az orosz erőkret

A rakétákat válaszlépésként szállították, miután Amerika figyelmeztette Oroszországot. Hírek a háború 792. napján.

© 2024 (v2.202102)