Ezért imádjuk a marokkói stílust!

Ingatlantájoló.hu 2018.10.23 13:58:43

Egzotikus mégis elegáns, drámai mégis természetes, történelme van mégis remekül illik a modern otthonokba. És ez még csak néhány jellemzője a marokkói stílusnak, ami hihetetlen népszerűségre tett szert az elmúlt években.


 

Európa és Afrika között Marokkó az az ország, amely az összes környező kultúrát csodálatosan ötvözi. Itt olvad össze kelet és nyugat, észak és dél. A marokkói stílus éppúgy kölcsönöz a francia, portugál, spanyol mediterrán elemekből, mint az afrikai, perzsa és iszlám stílusból.

Lakossága mindig is arab, berber, sokféle európai és szub-szaharai népekből állt, ami kultúráját gazdaggá és változatossá tette. Talán épp ennek köszönhető, hogy az eklektikus marokkói stílus a világ minden táján el tudott terjedni. Így Magyarországon is, ugyanis a magyar népi elemekkel is remekül vegyíthető, ami sok Balaton-felvidéki házban, köztük ebben a Pécselyi kúriában is megtalálható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Alapja a középkorban az arab világban, Észak-Afrikában és az Ibériai-félszigeten elterjedt mór stílus, ami az évszázadok során még sok más stílust, mintát, anyagot és formavilágot magába olvasztott. Nézzük, mik a jellemzői, és hogyan integrálhatjuk bármilyen stílushoz!

Boltívek

A stílus egyik legmeghatározóbb jellemzője a boltív, melynek két formáját különböztetjük meg. A kulcslyuk formájú boltív a mór építészet jellemzője, míg a hozzá képest kicsit leegyszerűsített patkó alakú boltív már a marokkói stílusra jellemző.

Kép forrása: homedesigning.com

Belső udvarok

A marokkói riádok (tipikus marokkói házak) mindig rendelkeznek belső udvarokkal, melyek sok növénnyel és szökőkúttal vagy medencével egyfajta mini oázisokként működnek a forró marokkói éghajlaton.

Kép forrása: homedesigning.com

Burkolatok

A padló- és falburkolatok elsősorban színes-, mintás csempék vagy mozaikok. Ezeken kívül gyakori még a sötét színű fapadló is, amiről nem hiányozhatnak az egymásra fektetett, élénk színű és változatos mintázatú szőnyegek, a kilimek sem.

Képek forrása: housebeautiful.com

Sokszor egy szőnyeg is elég a marokkói hangulathoz egy modern otthonban, ahogy ebben a bajai lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

A marokkói stílusú bútorok

A marokkói bútorok jellemzően fából készült, faragott bútorok, gazdag mintázattal, de bútorok és kiegészítők gyakori anyaga a fém is, amit szintén gazdag mintákkal díszítenek. Az ülőbútorok jellemzően ülőpárnák, puffok és ottománok szintén gazdag szín- és mintavilággal. De a modern marokkói stílusba az alacsonyabb kanapék is integrálhatóak, amennyiben nem szeret valaki a földön ülni, vagy a puffokat, ottománokat kényelmetlennek találná. Az ottománok, és nagyon kicsi nappalik esetén a puffok is, pedig akár a dohányzóasztalt is helyettesíthetik.

Kép forrása: theartofbespoke.com

A marokkói stílus szintén egyik jellegzetes berendezési tárgya a paraván, mely elsősorban fából faragott, és utánozza a kulcslyuk alakú boltívek formáját.

Színek

A marokkói stílusra az élénk színek jellemzőek, melyek a sivatag barna-arany, piros, narancs árnyalataiban és az óceán kék, zöld, türkiz árnyalataiban pompáznak. A színek elsősorban a gazdagon díszített lakástextíliákon jelennek meg, melyekhez a hófehérre meszelt falak adják a hátteret.

Ebben a veresegyházi kúriában remekül integrálták a marokkói stílus gazdag minta és színvilágát.

Még több képért kattintson a fotóra!

Anyagok

A marokkói stílusra jellemző a természetes anyagok, és a minőségi textilek használata, amelyek selyemből, gyapjúból, teveszőrből, bőrből vagy zseníliából is készülhetnek. A marokkói stílushoz a bársonnyal kárpitozott bútorok is remekül illenek. És ha már a marokkói stílusú textileknél tartunk, ne feledkezzünk el az elmaradhatatlan rojtokról sem.

Képek forrása: housebeautiful.com

Baldachinok

A gyönyörű anyagokból pedig baldachinok is készülhetnek, az ágyakról pedig nem hiányozhat a moszkító háló sem.

Kép forrása: pinterest.com

Világítás

A marokkói stílus meghatározó eleme a hangulatvilágítás. A lámpások készülhetnek fából, fémből, gazdagon faragott mintákkal, színes üveggel. A bennük elhelyezett gyertyák nemcsak hangulatos fényt, hanem egzotikus, keleti, fűszeres illatot is adnak a lakásnak. Ahogyan az ülőbútorok is alacsonyabbak, a világítás is álljon a mennyezetről alacsonyan lelógó lámpákból, és kis asztalkákon elhelyezett lámpásokból.

Kép forrása: trendir.com

Tükrök

A tükrök jellemző kiegészítői a marokkói stílusnak, keretük lehet fából vagy fémből készült, a boltívek formáját utánzó, faragott.

Kép forrása: freshome.com

Növények

A marokkói stílusban a sok zöld növény is meghatározó. Válasszunk egzotikus növényeket, pálmaféléket, és ültessük őket színes cserepekbe.

Kép forrása: tlcinteriors.com

Hogyan integráljuk otthonunkba?

Akiknek ez a stílus a kedvence, azok számára ez nem lehet kérdés, mások azonban azt gondolhatják, hogy nem a marokkói stílus egész egyszerűen túl sok. Pedig ezt a túl sok színt, és túl sok mintát könnyen ellensúlyozhatjuk semleges színekkel.

Képek forrása: housebeautiful.com

Vásároljunk például puffokat vagy ottománt minta nélkül semleges színben. Vagy a gazdagon díszített szőnyegek, puffok és ottománok mellé válasszunk egy alacsony teveszínű bőrkanapét.

 

Hozzászólások