Ezek nélkül ne írd alá a lakásbérleti szerződést!

Ingatlantájoló.hu 2016.12.07 14:14:09

Megtalálni az ideális kiadó lakást nem könnyű, és mikor végre beleszeretsz egybe, melyet elfogadható bérleti díjért kínálnak, könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy már keresed is a tollad, amivel aláírhatod a szerződést.


Egy lakásbérlésnek azonban számtalan buktatója lehet, így nem árt, ha alaposan utánanézel, vajon tényleg olyan szép-e a lakás, mint elsőre látszott. A rejtett hibák ugyanis nemcsak az ott töltött időt keseríthetik meg, de a pénztárcádat is megkönnyíthetik. Íme, 8 apró részlet, amire érdemes figyelni.

Olvasd el a bérleti szerződést – az egészet!

A legtöbb lakásbérléssel kapcsolatos probléma ugyanis abból ered, hogy a bérlő nem olvassa át alaposan a szerződést. Olvasd el minden részletre kiterjedően, és ne feledd: a szerződés bérlő és tulajdonos közös akaratát fejezi ki, ezért jelezd, ha valamely pontjával nem értesz egyet, próbáljatok meg megegyezni, és ez alapján a szerződést módosítani.

Nappali + 1 hálós lakás a XIII. kerületben

Még több képért kattints a fotóra!

Ne félj kérdéseket feltenni!

Neked, mint bérlőnek ugyanúgy jogod van ahhoz, hogy egészséges, biztonságos és lakható otthonban élj, mint bárkinek, akinek saját lakása van. Mielőtt aláírnád a szerződést, ellenőrizd a lakásban található összes gép és berendezés állapotát, és egyeztess a tulajjal, hogy milyen esetben, kinek a feladata az egyes meghibásodások javíttatása. Fontos a nyílt kommunikáció, így ne félj feltenni kérdéseket bármivel kapcsolatban, ami felmerülhet a bérleti viszony ideje alatt.

Ha lehet, többször is nézd meg az ingatlant, különböző napszakokban!

Bár ez valószínűleg nem lehetséges, azért érdemes legalább kétszer, nappal és sötétedés után az esti órákban is megtekinteni a lakást. Így információkat kaphatsz arról, hogy mennyire zajos a környék vagy, hogy mennyire világosak, sötétek az egyes helyiségek a különböző napszakokban. Ha erre nincs mód, akkor nyugodtan kérdezd meg a tulajdonost.

Igényes lakás kiváló helyen az V. kerületben

Még több képért kattints a fotóra!

Kérdezz rá, mit változtathatsz a lakáson!

Van tulajdonos, aki azért is szól, ha egy bútort arrébb tolsz, míg más egyenesen örül, ha kifested a lakást, és nem neki kell megtennie. Ezért fontos, hogy minden részletre kiterjedően beszéljétek át, mit változtathatsz és mit nem az ingatlanon, és ezt rögzítsétek a bérleti szerződésben.

Kérdezz rá, mit tartalmaz, és mit nem a bérleti díj!

Bár a rezsi általában nincs benne a bérleti díjban, a közös költség sokszor benne van. Az pedig, hogy a közös költség, milyen rezsi tételeket tartalmaz, vagy nem tartalmaz, már társasházanként teljesen eltérő lehet. Ezért kérdezz rá, mi van benne a bérleti díjban, mi van benne a közös költségben, és nagyjából mennyi szokott lenni, az ezeken felül fizetendő rezsi. Kérd meg a tulajdonost, hogy mutasson korábbi csekkeket, így nagyjából képben lehetsz a várható költségekkel. És fontos, hogy tudd, amennyiben a közös költség egy része a ház felújítására szánt alapba kerül, ezt a részt nem terhelhetik rád.

Fiatalos lakás a XIV. kerületben

Még több képért kattints a fotóra!

Nézd meg, mennyire energiatakarékos a lakás!

Kérdezz rá, van-e külső hőszigetelés, és nézd meg, milyenek a nyílászárók. Természetesen nemcsak az a fontos, hogy mennyit spórolhatsz a fűtésen, a háztartási gépek energiahatékonyságát is nézd meg, vagy kérdezz rá. Persze nem kell, hogy minden A+++-os legyen, de egy nagymama hagyatékából ott maradt hűtő vagy mosógép szó szerint zabálja az áramot.

Kérdezd meg, mikor volt utoljára csótányirtás!

Bár ez a probléma inkább csak a panellakásokat, azok közül is csak a tízemeletesekben lévőket érinti. Nyugodtan rá lehet kérdezni, hogy volt-e valaha csótány a lakásban, és mikor volt az utolsó csótányirtás.

Rendezd a papírjaidat!

Már az első megtekintésre érdemes úgy érkezned, hogy magaddal viszed referenciáidat, és egy munkáltatói igazolást. A szerződés aláírásakor pedig ne felejtsd el a személyidet, a kauciót, és az első havi bérleti díjat magaddal vinni. És ami a legfontosabb, te is kérd el a tulaj személyi igazolványát!

Hozzászólások