Eső előtt köpönyeg! Mit tehetünk, hogy megvédjük otthonunkat a viharkártól?

Ingatlantájoló.hu 2018.06.12 13:51:08

A nyárral együtt megérkeztek a szokásos júniusi zivatarok is legtöbbször erős széllökésekkel, villámlással és jégesővel tarkítva. A heves viharok sok kárt okozhatnak a földeken, az utcákon és otthonainkban is, és akkor még az esetleges árvízkárokról nem is beszéltünk.


 

Akár bérlőként, vagy lakástulajdonosként élünk otthonunkban, akár egy ártéri nyaraló boldog tulajdonosai vagyunk, sokat tehetünk azért, hogy a kárt megelőzzük, vagy legalábbis csökkentsük.

Kép forrása: ehomerestoration.com

Azt ugye senkinek nem kell mondani, hogy csukjuk be az ablakokat és húzzuk ki az elektromos készülékeket a hálózatból, hogy elkerüljük a villámkárt, de egy kis előrelátással ennél többet is tehetünk.

Rendszeresen ellenőrizzük az ingatlan állapotát!

A villámkár után a leggyakoribb, a tető károsodása, ami miatt beázással is számolhatunk, ezért ha magánházban lakunk, rendszeresen ellenőrizzük a tető és az eresz állapotát, valamint az épület közelében álló potenciális veszélyt jelentő fákat is.

A viharban veszélyesek lehetnek az udvaron, teraszon hagyott könnyebb tárgyak is, melyek a széllel könnyen útra kelhetnek, és más értékekben is kárt okozhatnak, ezért ne hagyjunk kint semmit. Az elmúlt években már tornádók is előfordultak Magyarországon, melyek akár a nehezebb kerti bútorokat is felkaphatják, így azokat is helyezzük inkább biztonságba, a járművekkel pedig álljunk be a garázsba, vagy legalább ponyvával takarjuk le őket.

Balatonfüredi családi ház gyönyörű terasszal

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha mégis bekövetkezik a baj

Bármennyire is elővigyázatosak vagyunk, így is érhet kár, ami ellen a legjobban úgy védekezhetünk, ha lakásbiztosítást kötünk. Az hogy van egy lakásbiztosításunk azonban még önmagában nem elég. A biztosítók azon az állásponton vannak, hogy ha bekövetkezett a kár, lehetőség szerint ne mozdítsunk el semmit, hogy a kárszakértő a közvetlen a kár bekövetkezése utáni állapotot lássa. Ennek azonban ellentmond az az eset, amikor a semmittevés és a kárszakértőre való várakozás még nagyobb kárt idézhet elő. Ezért lehetőség szerint rögtön a káresemény után fényképezzünk le mindent, hívjuk a biztosítót, és mentsük, ami menthető, és akadályozzuk meg a további káresemények bekövetkezését.

Ha nagyon nagy a baj

Ha az épületben akkora kár keletkezett, hogy az közvetlen életveszélyt jelent, ne nyúljunk semmihez, hanem első dolgunk legyen értesíteni a katasztrófa-védelmet vagy a tűzoltóságot.

Mire figyeljünk bérlőként?

Ha bérelt lakásban élünk, már a szerződéskötéskor kérdezzünk rá, hogy van-e a tulajdonosnak biztosítása, és az pontosan milyen károkra terjed ki, védi-e a mi értékeinket is. Ha szükséges, kössünk kiegészítő biztosítást ingóságainkra.

És emellett természetesen bérlőként is tegyük meg az olyan alap óvintézkedéseket, mint a nyílászárók becsukása, az elektromos készülékek kihúzása, vagy ha udvarral, terasszal, erkéllyel is rendelkezik az ingatlan a kinti tárgyak biztonságos elhelyezése.

Könnyen kiadható, erkélyes lakás Vizafogón

Még több képért kattintson a fotóra!

A hétvégi házak biztonsága

A hétvégi házakat is fenyegeti a viharkár, de mivel legtöbbjük ártérben áll, így közöttük gyakoribb az árvízkár is, annak köszönhetően pedig, hogy nem lakják őket állandóan a betörés is gyakrabban előfordul. Ha még csak most készülünk üdülőt venni, és ártéri területen keresgélünk, lehetőleg igyekezzünk olyat választani, ami cölöpökön áll, de legalábbis kétszintes. Ha fenyeget az árvíz, még idejében menekítsük az alsó szinten lévő értékesebb tárgyakat, elektromos készülékeket a felső szintre, és a biztonság kedvéért áramtalanítsuk is az épületet.

Hangulatos hétvégi ház Mindszenten

Még több képért kattintson a fotóra!

Télen a fagy okozhat károkat a vízvezetékekben, ezért ősszel még az első fagyok előtt víztelenítsük az épületet. A betörések ellen pedig riasztóval és kamerával védekezhetünk, de mindenekelőtt ne felejtsük el, hogy egy nyaralóra sem kidobott pénz biztosítást kötni.

 

Hozzászólások