Erre a 10 dologra gondolj, mielőtt lakást vennél!

Ingatlantájoló.hu 2019.07.17 04:07:09

A lakásvásárlás valószínűleg életünk legnagyobb beruházása, ezért nem árt jó alaposan átgondolni, mielőtt belevágnánk.


 

Mutatjuk a 10 legfontosabb dolgot, amire érdemes gondolni, mielőtt döntést hoznánk.

1. Gondolkozzunk hosszú távon!

Lakást általában hosszú távra veszünk, 10 évnél rövidebb idő alatt nem nagyon jellemző, hogy bárki is elköltözzön otthonából, de 5 év az, amire minimum kell, hogy tervezzünk. Kik leszünk, milyen igényeink lesznek 5-10 év múlva? Ezt is vegyük figyelembe a döntésnél!

2. Figyeljünk arra, hogy a befektetés ne csak anyagilag térüljön meg!

Új lakásunk kiválasztásánál szempont lehet az is, hogy mennyit fog majd érni évek múlva, ha egyszer el szeretnénk adni. De mindez mit sem ér, ha kizárólag a pénzügyi szempontokat szem előtt tartva, egy olyan ingatlant veszünk, amiben aztán nem leszünk boldogok. Figyeljünk arra is, hogy a lakás és a környék, számunkra is élhető legyen.

3. Koncentráljunk arra, ami tényleg fontos!

A lakáspiacon jelenleg túlkereslet van, ezért kicsi az esélye, hogy éppen olyan ingatlant találjunk, ami mindenben tökéletes számunkra, és még meg is tudjuk fizetni. Koncentráljunk ezért a számunkra legfontosabb tulajdonságokra, és ne hagyjuk, hogy mindenféle számunkra felesleges extrákkal elcsábítsanak, és megvegyünk egy lakást, drágábban az értékénél. Írjunk listát arról, mi a legfontosabb számunkra, és így induljunk neki a keresésnek.

Egyszerű és szép lakás Dunaújvárosban

Még több képért kattintson a fotóra!

4. Határozzuk meg a költségkeretet és ragaszkodjunk is hozzá!

A költségkeretet már azelőtt határozzuk meg, mielőtt elkezdenénk nézni a hirdetéseket. Ha eszerint állítjuk be a keresési feltételeket, már eleve nem is fogjuk látni a drágábban hirdetett lakásokat, így biztosan nem csábulunk el, egy kicsit drágább csilli-villi lakás láttán.

5. Készíttessünk előzetes hitelbírálatot, és ragaszkodjunk a fix törlesztővel rendelkező hitelhez!

Az előzetes hitelbírálatot szintén jobb azelőtt elkészíttetni, mielőtt lakáskeresésbe fognánk, így a költségkeretet is könnyebben meg tudjuk határozni. Arról már nem is beszélve, hogy előzetes hitelbírálattal a zsebünkben az eladóknál is előnyt élvezünk.

A fix törlesztőrészlettel rendelkező hitelek pedig lehet, hogy drágábbak, és hosszabb a futamidejük, vagy magasabb a kamatuk, de legalább biztonságosak.

6. Ne csak egy banknál érdeklődjünk!

Menjünk be minden egyes komolyabb pénzintézethez, hogy termékeiket összehasonlíthassuk, és a számunkra legmegfelelőbbet választhassuk.

Szép családi otthon Cserszegtomajon

Még több képért kattintson a fotóra!

7. Jövedelmünk maximum 30%-át tegyék ki a lakhatási költségek!

Ezt is fontos figyelembe vennünk, mielőtt meghatároznánk a költségkeretet.

8. Ha lehet, legyen nagyobb az önerőnk, mint a minimálisan elvárt!

Ma már a bankok biztonsági okokból 20% önerőt kérnek a hitelhez, de ha megtehetjük, legyen az önerőnk ennél magasabb. Más vevőkkel szemben is nagyobb eséllyel indulunk, ha magasabb az önerőnk, és magunk számára is biztonságosabb így az ingatlanvásárlás.

9. Legyen tartalékunk!

Ne csak annyi megtakarított összeggel induljunk neki a vásárlásnak, ami épp csak az önerőre és a legalapvetőbb költségekre elég. Legyen ezen kívül még tartalék pénzünk, hiszen soha nem tudhatjuk, milyen váratlan helyzet áll elő.

Szépen felújított lakás Krisztinavárosban

Még több képért kattintson a fotóra!

10. Legyünk képesek továbblépni!

Könnyen elképzelhető, hogy álmaink lakására nem elegendő a költségkeretünk, vagy más vevő happolja el előlünk. Ilyenkor fontos, hogy ne csüggedjünk, hanem legyünk képesek továbblépni, és tovább keresgélni.

 

Hozzászólások