Építs napozólépcsőt a medencédbe!

Ingatlantájoló.hu 2019.06.01 13:54:06

Bár még mindig nem úgy néz ki, hogy a kánikula a közeljövőben megérkezik, előttünk a nyár ezért még számíthatunk rá. A hőségben pedig legjobb egy medencében hűsölni, amit ebben a rossz időben akár meg is tervezhetünk. És, hogy mi legyen az az extra, ami nem hiányozhat a medencénkből? Hát egy napozólépcső!


 

Mutatjuk, miért érdemes beépíteni, akár most építünk, akár átalakítanánk már meglévő medencénket.

A napozólépcső, amit nevezhetünk akár napozóterasznak, vagy napozó fedélzetnek is, egy a legmagasabb lépcsőfokkal egy magasságban lévő, nagyobb kiterjedésű felület, melyen minimum 1-2 vagy akár több nyugágy is elférhet. A napozólépcső tehát víz alatt van, de elég magasan ahhoz, hogy egy nyugágyat ide helyezve szárazon, de mégis vízzel körülölelve, vagy akár nyugágy nélkül, félig a vízben feküdve napozhassunk.

Kép forrása: housebeautiful.com

Miért jó?

Először is, mert néha olyan hőség van, hogy másképp nem is lehetne elviselni a napozást, minthogy legalább a lábunkat belelógathassuk a nyugágyról egyenesen a vízbe, vagy hogy egyenesen a napozólépcsőre feküdve, legalább alulról hűtsön egy kicsit a víz napozás közben.

Kép forrása: winehq.club

Másodszor pedig azért, mert egy kisebb vízmélységű medencét kaphatunk a medencénken belül, ahol a gyerekek is pancsolhatnak, persze állandó felnőtt felügyelet mellett.

És nemcsak napozásra jó, tehetünk ide székeket, sakkasztalt, vagy ha elég nagy a hely, egy vízibárnak is helyet adhat.

Kép forrása: meetit.co

Mik a veszélyei?

Azonkívül, hogy a gyerekeket tényleg egy pillanatra sem hagyhatjuk itt egyedül, számoljunk azzal is, hogy a víz mennyire felerősíti a napsugarakat, így könnyebben leéghetünk itt, mint a szárazon, különösen, hogy a víz hűsítő hatása miatt nem is érezzük annyira forrónak a napsugárzást. Ezért mindig rövidebb ideig napozzunk itt, mintha a parton lennénk, ez persze előny is lehet, hiszen itt rövidebb napozással is ugyanolyan barnák lehetünk.

A napozólépcsőt természetesen felszerelhetjük napernyővel is, ilyenkor érdemes már az építésnél egy menetes lyukat készíteni a lépcsőbe, amelybe biztonságosan belecsavarhatjuk a napernyőt.

Kép forrása: articles.bluehaven.com

Ezen kívül természetesen figyeljünk arra, hogy felhevült testtel ne ugorjunk innen rögtön a vízbe, hanem fokozatosan hűtsük le magunkat, és még a napozás megkezdése előtt vigyünk be valamilyen frissítőt.

Hogyan alakítsuk ki?

A napozólépcső lehet egy sziget a medence közepén, aminek az a hátránya, hogy mindenképp csak a vízen keresztül érhetjük el. Illetve körbefuthat a medence szélén vagy akár félszigetszerűen is benyúlhat a medencébe, ahogyan ennek a vonyarcvashegyi villának a medencéjénél is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

És csinálhatjuk akár kétlépcsősre is, ahogyan az alábbi képen látható. Ilyenkor a magasabb fekvő szintre kerülhetnek a nyugágyak, a mélyebben fekvő szintre székek, asztalok.

Kép forrása: sandiegodreampools.com

Mekkora legyen?

Méretét egyrészt nyilván a medence méret, másrészt igényeink határozzák meg. A szigetként vagy félszigetként benyúló napozólépcső előnye, hogy egymás mellett ketten vagy többen is napozhatnak, míg a medence széle mellett körbefutó napozólépcsőn ez kivitelezhetetlen.

A napozólépcső méretének megválasztásánál ne csak azt vegyük figyelembe, hogy mekkorára van szükségünk, hanem azt is, hogy általa mennyivel fog majd csökkeni a mélyebb vízfelület. Ennek a szegedi családi háznak a 8-as alakú medencéjénél például majdnem a medence felét elfoglalja.

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások