Emberi vizeletből készülhetnek a jövő biotéglái!

Ingatlantájoló.hu 2018.10.31 14:48:56

Persze sokkal szebben hangozna, ha azt mondanánk, hogy a jövő biotéglái úgy építik fel magukat, ahogyan a kagylók, csigák a házukat, de nem akartuk eltitkolni, hogy ehhez az eljáráshoz bizony az emberi vizelet is szükséges.


 

És hogy miért jó ez? Egyrészt azért, mert így a PET palackok, a papír, stb. után, az emberi vizelet is felkerül az újrahasznosítható anyagok listájára, másrészt azért, mert így nem kell a téglákat 1400°C-on kiégetni, ami által elég jelentős energia megtakarítás érhető el, és ami érthető módon környezetkímélő is.

De nézzük, hogyan is készül majd pontosan az új építőanyag! Az eljárást a Fokvárosi Egyetem kutatói fejlesztették ki és mikrobiális karbonátos ülepítésnek nevezték el, ami annyit jelent, hogy homokhoz és egy olyan baktériumhoz, ami karbamid enzimet termel, férfiaktól gyűjtött, stabilizált vizeletet adnak. Ez a baktérium képes arra, hogy lebontsa a vizeletben a karbamidot, és olyan kemény meszes anyagot képezzen, ami a homokból bármilyen formájú téglát képes kialakítani, attól függően, hogy az anyagot milyen formába öntötték. Az anyag ezután az öntőformában szobahőmérsékleten képes megszilárdulni.

Kép forrása: curbed.com

Az eljárás maga egyébként nem új felfedezés, az USA-ban már korábban is kísérleteztek vele, csak szintetikus vizeletet használtak, amelynek előállítása sok energiát igényel, míg az emberi vizelet korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll.

Egyedi építési technológiával, környezetbarát anyagok felhasználásával épült ház Bogácson

Még több képért kattintson a fotóra!

Környezetbarát termoház Keszthelyen

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások