Egy loftból is lehet meleg családi fészek!

Ingatlantájoló.hu 2019.01.26 15:20:48

A loft szóra elsőre mindenkinek azok a nagy belmagassággal rendelkező, kortárs, indusztriális stílusú, sokszor extravagáns lakások jutnak eszébe, amelyeket általában agglegények választanak otthonuknak. Egy meleg családi fészek már kevésbé ugrik be, de egy milánói házaspár most rácáfolt erre.


 

Stefania Micotti építész és férje Matteo Dall’Amico designer 2016-ban vásárolta azt a 200 négyzetméteres, egykor autószalonnak épült ingatlant, melybe átalakítás után 7 éves kutyájukkal költöztek be, és ahová hamarosan születendő kislányukat várják.

Márpedig, ha egy ingatlant saját célra vásárol egy építész és egy designer, abból rossz már nem sülhet ki. Így volt ezzel az épülettel is, ami egy épület belső udvarán állt, és egy nagyobb fejlesztés része volt.

Dall’Amico saját bevallása szerint elsőre egyáltalán nem látott fantáziát az épületben, felesége volt az, aki építész szemével felfedezte az ingatlanban rejlő potenciált. Az átalakítással járó munka ezután igazi kihívás volt, de a végeredmény egy csodás otthon lett, ahol sikerült megteremteni az indusztriális anyagok, a művészeti alkotások és az újrahasznosított bútorok közti egyensúlyt.

A lakássá átalakításban nagy segítség volt, hogy az épület már eleve egy fejlesztés része volt, és a fejlesztő már elintézte a lakóingatlanná minősítést. Ezt leszámítva az ingatlan nem volt más, mint egy váz, burkolatok, sőt ablakkeretek nélkül, indusztriális jellege, tágas terei és hatalmas ablakai (illetve a helyük) azonban lenyűgözték a házaspárt.

Az indusztriális jelleget pedig remekül ellensúlyozták hétköznapibb építészeti és lakberendezési megoldásokkal, ugyanis nem szerették volna, ha a lakás túl trendivé, ugyanakkor élhetetlenné vált volna.

Az új ablakok és ajtók azért az egykori nyílászárók hangulatát hozzák vissza, ám a berendezési tárgyak legtöbbjét már örökölték, vagy bolhapiacokon vásárolták, a falakat pedig Mario Botta vázlatai, Sergio Pappalettera alkotásai és Masiar Pasquali fotói díszítik.

A vintage és antik bútorok felújítása, újrahasznosítása kulcsfontosságú volt a pár számára, így akarták megőrizni szeretteik emlékét, és kevésbé terhelni a környezetet azáltal, hogy megőrizték, ami megmaradt, ami egyébként a költségeket is jelentősen csökkentette. Dall’Amico nagymamájának ágyából például a nappali kanapéja és a kanapé háta mögötti kis könyvespolc készült, de jutott az ágyból a kislányuk szobájába is.

A burkolatok kicsit retró hangulatúak, ez különösen igaz a hatszögletű járólapra a konyhában, az acél pedig mindenütt visszaköszön a berendezésben, de a klasszikus loftokban megszokott fekete helyett fehérben, és mindig fával párosítva, amitől sokkal otthonosabb a lakás.

A vas csigalépcső eredetileg is az épületben volt, ennek fokait textillel vonták be, hogy ne csússzon, és otthonosabb legyen. A földszinten nappali, konyha és fürdőszoba, az emeleten két hálószoba és még egy fürdőszoba található. Erről a szintről egy terasz is nyílik, az itt látható asztal majolika csempéit egy közeli épületből mentették meg és újították fel.

Külföldi képek forrása: houzz.com

Loft lakások kialakítására alkalmas ipari ingatlanokat Magyarországon is találhatunk. Íme, néhány kivételes ajánlat:

Műhely Ajkán

Még több képért kattintson a fotóra!

Ipari ingatlan Annavölgyön

Még több képért kattintson a fotóra!

Raktár Sződön

Még több képért kattintson a fotóra!

 

Hozzászólások