Dolgozószoba 2 főre! Mert hozhatja úgy az élet, hogy szükség lesz rá

Ingatlantájoló.hu 2019.03.19 14:47:19

Mivel az internet már mindenhova elér, egyre több ember számára adott a lehetőség, hogy otthonról dolgozzon. Egy dolgozósaroknak, vagy pláne egy egész dolgozószobának azonban nem könnyű helyet találni otthonunkban. A helyzetet tovább bonyolíthatja, ha ketten dolgozunk otthonról.


 

Eltérő lehet, hogy egy pár két tagja megfér-e egy dolgozószobában, vagy mindkettőjüknek külön helyiségre lesz szüksége, ami függ attól is, hogy egy családi vállalkozásban vagy két külön munkahelyen dolgoznak otthonról. Mindenesetre, ha egy dolgozószobán kell osztozniuk, hoztunk néhány ötletet annak berendezésére.

Egymás mellett az ablaknál

Az első kérdés, ami bármely dolgozószoba berendezésénél felmerül, hogy hova kerüljön az asztal. Az ablak alá, vagy épp ne oda. Míg régebben a természetes fény alapvető követelmény volt, addig ma, mikor szinte mindenki számítógépen dolgozik, ez már kevésbé fontos szempont. Ezért az asztal elhelyezését elsősorban az döntse el, hogy milyen munkát végzünk.

Ha már eldöntöttük, hogy mind a ketten az ablaknál szeretnénk ülni, vásárolhatunk két különálló íróasztalt vagy egy összefüggő asztallapot is. A különálló íróasztalok annyiból praktikusabbak, hogy könnyebben variálhatóak, ha a későbbiekben úgy döntenénk, hogy mégis külön ülnénk. Az összefüggő asztallap esetében el kell dönteni, hogy hova kerüljenek a fiókos tárolók, középre vagy épp a két végére, esetleg ide is, oda is. Ennek a szép, skandináv stílusú dolgozószobának a berendezésénél középre kerültek.

Kép forrása: home-designing.com

Vagy épp az ablaktól távol

Ha mindketten számítógépen dolgozunk, akkor nem muszáj az ablak elé tenni az asztalt, így nagyon sok tárolóhelyet nyerhetünk a falon, és inspiráló képeket vagy épp üzenőtáblát is helyezhetünk közvetlenül a szemünk elé. A képen látható dolgozószobában egy kis térelválasztó is került a két munkaállomás közé, hogy mindenki zavartalanul dolgozhasson, a fiókos tárolók pedig az asztal két végére kerültek.

Kép forrása: home-designing.com

Bár ez a II. kerületi új építésű, penthouse lakás még nem készült el, a látványterven látszik, hogy a tervezők gondoltak azokra, akik ketten dolgoznának otthonról, egy dolgozószobából. Akinek több a papírmunkája az kaphatja az ablak melletti helyet.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ki a bal és ki a jobb kezes

Hogy a fiókos tárolók hova kerüljenek, függ attól is, hogy a pár tagjai jobb vagy balkezesek. Ha mindketten jobb kezesek talán az alábbi elrendezés a legjobb.

Kép forrása: home-designing.com

Ha nem egyforma a helyigény

Ha a két otthon dolgozó családtagnak nem szükséges ugyanakkora hely a munkavégzéshez, akkor természetesen nem muszáj, hogy ugyanakkora helyet kapjanak az íróasztalból.

Kép forrása: home-designing.com

Sarkosan

Ha az egyik félnek szüksége van a természetes fényre, a másiknak nincs, akkor jó megoldás lehet még a sarkos elrendezés. Ez akkor is hasznos, ha nem szeretnénk egymást zavarni a munkában.

Kép forrása: architectureartdesigns.com

Vagy egymásnak háttal

A legkevésbé természetesen akkor zavarjuk egymást, ha egymásnak háttal ülünk. Ennél az elrendezésnél figyeljünk arra, hogy legyen akkora helyünk, hogy ha mindketten egyszerre toljuk hátra a székünket, hogy felálljunk, akkor se ütközzünk össze. Ha a képen látható U-alakú elrendezést választjuk sok tárolóhelyet is kapunk.

Kép forrása: salthub.co

Középre benyúló asztallal

Ez a megoldás azoknak lehet ideális, akik amúgy is egy közös családi vállalkozásban dolgoznak. Jó, ha van középen egy közös és a fal mellett 1-1 önálló felület.

Kép forrása: dotrocks.co

De az is megoldás, ha két asztalt egymással szemben összetolnak, így körben a falakat ki lehet használni irattároló szekrényekkel, ahogyan ebben a mosonmagyaróvári családi házban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Hely a gyerekeknek is

S ha már ketten osztozunk a dolgozószobán, lehet, hogy kell egy kis helyet szorítani a gyerekeknek is.

Kép forrása: louisvuittonpurses.org

 

Hozzászólások