Dobogók és süllyesztett terek: Miért szeretjük, vagy épp nem szeretjük néhány lépcsőfokkal eltolni a szinteket?

Ingatlantájoló.hu 2019.05.09 13:47:54

Napjainkban az új építésű otthonok szinte kivétel nélkül amerikai konyhás nappalival kerülnek kivitelezésre, és a felújított lakások közt is egyre gyakoribb ez az elosztás. A legújabb trendeknek megfelelően pedig még az is előfordul, hogy fürdőszoba a hálószobával kerül egy légtérbe.


 

Bármennyire is szeretik azonban sokan a nyissunk mindent egybe koncepciót, az egyes funkciókat mindenki szeretné egy kicsit, legalább optikailag elkülöníteni. Ehhez jól jöhetnek a burkolatváltások az eltérő színek, vagy egyfajta térelválasztóként a kisebb szinteltolások is.

A süllyesztett nappalik, fürdőkádak, vagy a dobogóra emelt étkezők rendkívül stílusosak, mégis vannak hátrányaik. Mai bejegyzésünkben ezért összegyűjtöttük az érveket pro és kontra.

Kép forrása: gripelements.com

Előnyök

Definiálják a teret: Ahogyan azt már leírtuk, elválasztják, ezáltal jól meghatározott funkciót adnak az egyes tereknek.

Intimebbé teszik a teret: A süllyesztett nappalik sokkal intimebbek, ezért ösztönzik a társas kapcsolatokat, teret adnak a nagy beszélgetéseknek. A hálószobákon belül a süllyesztett fürdők lényege ugyanígy az, hogy kicsit mégiscsak intimebb teret nyújtson a hálószobától elkülönülve.

Kép forrása: livabl.com

Vagy inkább kiemelik azt: Ahogyan a süllyesztett terek inkább intimebbé teszik az adott részt, úgy a dobogók inkább arra nyújtanak lehetőséget, hogy valamit kiemeljünk. Amerikai konyhás nappalikban leggyakrabban az étkezőt emelik ki, ahogyan ebben a II. kerületi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

De ebben a XIII. kerületi lakásban például a nappalit helyezték dobogóra.

Még több képért kattintson a fotóra!

Karaktert adnak a térnek: A süllyesztett vagy dobogóra emelt részek karaktert adnak a térnek, különösen, ha a süllyesztett rész vagy dobogó nem szabályos négyszög alakú.

Kép forrása: designingidea.com

Ennek a szigetszentmiklósi családi háznak a nappalija például eleve sokszögletű és egy íves lépcső választja el az étkező-konyhától.

Még több képért kattintson a fotóra!

A süllyesztett részek tágasabbá teszik a teret: A süllyesztett részek felett automatikusan megnő a belmagasság, ezáltal optikailag tágasabbnak érzékeljük a teret. A nagyobb belmagasságra érdemes egy bevilágító ablakkal, vagy egy csillárral is felhívni a figyelmet.

Kép forrása: pinterest.com

Hátrányok

Balesetveszélyesek: A legnagyobb hátrányuk kétségtelenül a balesetveszély, különösen kisgyerekesek számára. De még a felnőttekkel is előfordulhat, hogy elesnek, ha figyelmetlenebbek. Ez elsősorban vendégség esetén jelenthet problémát, amikor sokan mozognak a házban, különösen akkor, ha sokan először járnak nálunk.

Kép forrása: impressiveinteriordesign.com

Kevés lehetőséget adnak az átalakításra: Persze kicsi a valószínűsége, hogy mondjuk egy süllyesztett nappaliból más helyiséget szeretnénk csinálni, de a túlságosan méretre szabott tér az újrabútorozást is akadályozza.

Kép forrása: donpedro.com

 

Hozzászólások