Csillárt minden fürdőszobába!

Ingatlantájoló.hu 2019.12.19 18:45:47

Valljuk be, a legtöbb háztartásban csak egy UFO-lámpa, jobb esetben beépített, süllyesztett világítás van a fürdőszobában. Pedig egyre inkább terjed a trend, miszerint a fürdőszobákra is szobaként tekintünk, így például kényelmes karosszéket, padot, fotelt is egyre többen helyeznek ide, így igazán van helye egy szép csillárnak is.


 

Mai cikkünkben megnézzük, mekkora fürdőszobába, mekkora belmagassághoz, milyen csillárt válasszunk.

Kép forrása: pixabay.com

A fürdőszoba mérete

A csillárok alapvetően nagyobb helyet foglalnak el, mint a szokványos fürdőszobai világítótestek, így nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mekkora fürdőszobába mekkora csillárt veszünk. 10 nm-nél kisebb fürdőszobába tehát a nagyobb, mutatósabb, többkaros csillárok nem ajánlottak, ide inkább egy egyszerűbb függőlámpát válasszunk.

Kép forrása: houzz.com és justinlpm.info

Természetesen nemcsak a fürdőszoba mérete számít, hanem az is, mi mindennel pakoljuk tele. Ha például egy 10 nm-nél kicsivel nagyobb fürdőszobában külön kád és tusoló, esetleg duplamosdó is van, akkor szintén túlzás a nagy csillár.

Egy ilyen hatalmas fürdőszobában, mint ami ebben a gödi családi házban található például bőven elférne egy grandiózus csillár, helyette két kisebbet választottak, méghozzá a hálószobaival megegyezőt.

Még több képért kattintson a fotóra!

A belmagasság

Ha valami, akkor a nagy belmagasság igazán megköveteli, hogy a fürdőszobába is csillárt tegyünk. Ennek ellenére, ha a fürdőszoba kicsi, továbbra is tartózkodjunk a többkaros, terjedelmes daraboktól, ugyanakkor a hosszúkás sem ajánlott, mert optikailag még tovább nyújtja függőlegesen a teret. Ilyen fürdőszobákba a kerek vagy gömb alakú, ugyanakkor hosszan lelógatott csillár való, ami ebben az V. kerületi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

Az alacsony belmagasságú fürdőszobákba válasszunk minél kevésbé lelógó csillárt. Ez kiemelten fontos ott, ahol a csillár a kád fölé kerül, hogy a kádban felállva se verjük bele a fejünket.

Kép forrása: houzz.com

Egy olyan hatalmas fürdőszobában viszont, mint ami az alábbi képen is látható, az sem baj, ha a csillár majdnem a földig ér.

Kép forrása: vintagemalibu.com

A csillár elhelyezése

Ha kicsi a fürdőszoba, akkor a csillár mindenképp kerüljön középre. Ha azt szeretnénk, hogy a kád legyen a fürdőszoba fókuszpontja, akkor a csillárt helyezzük fölé, ilyenkor jó, ha a fürdőszoba többi részét azért süllyesztett világítással is megvilágítjuk.

Képek forrása: houzz.com

Ha a kád és a különálló zuhanyzó egyformán hangsúlyos eleme a fürdőszobának, akkor is középen lesz a legjobb helye a csillárnak. Ellenben tetőtéri fürdőszobákban, ahol vízszintes mennyezet és ferde fal is van, nem biztos, hogy a vízszintes rész közepe az ideális hely, ilyen helyen próbáljuk a ferde falhoz közelebb helyezni, hogy nagyjából a helyiség közepén legyen, de az elhelyezést természetesen a kád, zuhanyzó, mosdók elhelyezkedése is befolyásolja.

Képek forrása: houzz.com

A csillár anyaga és színe

A csillár gyakorlatilag bármilyen anyagból lehet, ami jól bírja a magas páratartalmat, és fontos, hogy elektronikai szempontból is megfeleljen a nedves környezetnek. A fehér, üveg, fémcsillárokkal a mennyezet sokkal levegősebbnek hat, ugyanakkor fekete vagy bronz csillárt is választhatunk egy fehér fürdőszobába a kontraszt kedvéért.

Képek forrása: houzz.com és omghomedecor.com

Ha semleges színű fürdőszobába szeretnénk egy feltűnő színt, azt egy színes csillárral is megtehetjük, de fontos, hogy ilyenkor a szín más kisebb használati tárgyakban is megjelenjen.

Képek forrása: decoist.com és home-dzine.co.za

 

Hozzászólások