Béreljük vagy vásároljuk a lakást?

Ingatlantájoló.hu 2018.01.16 12:26:39

A vásárlás mellett szól, hogy jelenleg nagyon kedvező feltételekkel lehet hitelhez jutni, ugyanakkor a fiatalok a nagyobb rugalmasság miatt előnyben részesítik bérlést a vásárlással szemben.


Az új lakások fejlesztői gazdag választékot nyújtanak az első lakásukat vásárlóknak Budapesten. Magas azon lakásoknak a száma, melyeket kimondottan fiataloknak szánnak, 30 négyzetméter alatt is hirdetnek például több mint 500 lakást. Aki ennél kicsit nagyobb otthonra vágyik is bőven válogathat, a 30-45 négyzetméteres hirdetett lakások száma meghaladja a 3600-at, de 45 és 60 négyzetméter közötti otthonból is sok épül a fejlesztésekben, több mint 4300. Hozzá kell azonban tenni, hogy a kisebb méretű lakások nem csak a fiatalokat célozzák, különösen a belvárosi projektekben a magas árazás jelzi, nagyban számítanak a befektetési célú vásárlókra is a beruházók - írta az FHB.

Az úgynevezett fedezeti időtáv fogalmának használatával mutatjuk be, hogy viszonylag rövid időre - mindössze pár évre - történő lakásvásárlás is racionális választás lehet az első lakásukat megvásárlók számára. A fedezeti időtáv azt az időtartamot jelenti, melyet legalább az adott lakásban élni szükséges ahhoz, hogy a lakásvásárlást legyen érdemes választani a bérlés helyett.

Egy átlagos árú és ugyancsak átlagos bérleti díj mellett kivehető lakást feltételezve megállapítható, hogy a jelenlegi lakásár és bérleti díj adatok alapján, 80 százalékos hitelarányt feltételezve a fővárosban 2-4 évre is megéri a tervezett lakásvásárlást megvalósítani. Vidéken pedig még ennél is rövidebb ideig kell a lakásban élni, ahhoz, hogy a vásárlás mellett legyen érdemes dönteni. A vidéki első lakásvásárlók kedvező helyzetében az is szerepet játszik, hogy ők nagyobb eséllyel tudják kihasználni a vásárlás a fiatalok illetékkedvezményét, ami a kezdeti költségek csökkentésével hozzájárul a kisebb fedezeti időtávokhoz.

Az első lakásvásárlók számára 2 százalékos illetékfizetési kötelezettség keletkezik a lakásvásárlás során az általános 4 százalékossal szemben, amennyiben a vásárlók 35 év alattiak, illetve az ingatlan vételi ára 15 millió forint alatt marad. Míg Budapesten sok kerületben egy 50 négyzetméteres lakás ára ennél magasabb, addig vidéken már lehet ennél alacsonyabb vételár mellett lakáshoz jutni.

A fedezeti időtávot jelentősen csökkentheti, ha egy fiatal pár él a korábban ismertetett önkormányzatok vagy állam által nyújtott otthonteremtési támogatásokkal, bár ez esetben az ingatlan csak szigorú szabályok mellett értékesíthető, a fedezeti időtáv alacsony szintje azonban mutatja, hogy a bérlés kontra vásárlás vitában még inkább a vásárlás felé billen a mérleg nyelve. A fedezeti időtáv egy gyermek előre vállalása esetén 1-3 évre csökken, 2 gyermek tervezésekor pedig 0-2,5 év használt lakásvásárlás esetén.

Bár a fiatalok általában a nagyobb rugalmasság miatt választják a bérlést a lakásvásárlással szemben, a fenti időtávok jelzik, hogy azok sem feltétlenül kötik le magukat hosszú időtávra, akik saját tulajdonú lakásukban kezdik meg az önálló életüket.

Bár a fedezeti időtávok alapján könnyen a vásárlás irányába billen a mérleg nyelve az önálló életet kezdő fiatalok számára, mindenképpen érdemes körültekintőn eljárni a döntéskor. Ezek mindössze egy átlagot mutatnak, egy túl magas áron vásárolt ingatlan esetében például sokkal magasabb lehet a fedezeti időtáv.

A vételárak jövőbeli további növekedése azonban növelheti azt a minimum időtartamot, amit a lakásban kell élni ahhoz, hogy megérje a vásárlást választani a bérlés helyett Az általunk bemutatott modell arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakásvásárlás jelenleg is jó alternatívája lehet a lakásbérlésnek, de körültekintően kell dönteni!

A vásárlás mellett szóló érv továbbá, hogy jelenleg nagyon kedvező feltételekkel lehet hitelhez jutni, így akár a részben kölcsönből finanszírozott befektetési célú lakásvásárlás is megfontolandó lehet. Ha például egy 25 millió forintos, újonnan felújított, de használt ingatlan megvásárlását tervezzük, amelyhez 10 millió forint hitelre van szükségünk, akkor 20 éves futamidőre számítva már akár 2,11%-os kamatot is elérhetünk az egyik bank által kínált, 6 havi kamatperiódusokban rögzített terméke esetén – amennyiben legalább 150.000 Ft havi rendszeres jóváírás teljesítését tudjuk vállalni. Ez 2,32%-os THM-et és 51.000 Ft körüli havi törlesztőrészletet jelent. Érdemes lehet összevetni a kinézett környéken a kiadó lakások bérleti díjaival.

Hozzászólások