A sikeres lakáseladás titka: Nézd meg, mennyiért adták el mások!

Ingatlantájoló.hu 2019.06.19 03:53:29

Persze számtalan titkot fel tudnánk sorolni, ami segítheti az ingatlan eladást, de az biztos, hogy az optimális ár megállapításához, és az eladás érdekében történő felújításhoz meg kell néznünk, milyen állapotban vannak, és mennyiért keltek el a miénkhez hasonló paraméterekkel rendelkező lakások a környékünkön.


 

Ezzel azonban akár mellé is lőhetünk, ha nem a legmegfelelőbb összehasonlítási alapot kínáló ingatlanokat találjuk meg, egy ingatlan ára ugyanis számtalan tényezőtől függ. Az azonos lokáció, és a lakás mérete még önmagában kevés ahhoz, hogy két lakást hasonlónak nevezzünk. Nézzük, mire kell figyelni!

Lokáció, lokáció, lokáció!

Természetesen a lokáció azért még mindig a legfontosabb, mivel ezen lehetetlen utólag változtatni, sokkal nagyobb mértékben befolyásolja az árat, mint bármilyen más tényező. Lokáció és lokáció közt is lehet azonban különbség. Gyakran egy városrészen belül is lehetnek jobb és rosszabb utcák, egy utcának jobb és rosszabb vége, egy lakótelepen belül jobb és rosszabb házak, és egy házon belül is jobb és rosszabb elhelyezkedésű lakások.

Ahhoz, hogy olyan ingatlanokat találjunk, amelyek valóban hasonlóak a miénkhez, érdemes a lehető legközelebb keresgélnünk.

Szépen felújított lakás a VI. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Ne feledkezzünk el az extrákról!

Egy lakás árát befolyásolja a lokáció, a tájolás, a méret, az elosztás és a lakás állapota. Így akár könnyen találhatunk is a miénkhez hasonló nemrég eladott lakást, de ne feledkezzünk meg az extrákról sem, melyek nagyban befolyásolhatják még az árat. Ezért minden szóba jöhető lakásról, amelynek árát figyelembe szeretnénk venni, tudjunk meg a lehető legtöbbet.

Nyomozzuk ki, hogy milyen extráknak köszönhetően kelt el esetleg meglepően magas áron. Illetve járjunk utána, hogy melyek azok az extrák, melyekért a vevők hajlandóak többet fizetni, és melyek azok, amelyek egyáltalán nem érdeklik őket.

Szép családi ház, sok extrával Pomázon

Még több képért kattintson a fotóra!

Hirdetik vagy már eladták?

Persze nézegethetünk olyan lakásokat, amelyeket még csak most hirdetnek, és hasonlóak a miénkhez, ezek azonban maximum kiinduló pontnak jók az ár meghatározásánál. Egy esetben azonban nagyon hasznosak. Ha látjuk, hogy egy a miénkhez hasonló lakást már nagyon régóta hirdetnek, akkor abból lehet következtetni arra, hogy túlárazták, így azon az áron a mi otthonunk sem fog elkelni.

A megfelelő összehasonlítás érdekében inkább olyan ingatlanokat vegyünk figyelembe, melyek már elkeltek. Igaz ezekre sokkal nehezebb rábukkanni, ezért érdemes jóban lenni a szomszédokkal, hogy minden információ birtokában legyünk.

Álomszép panellakás Debrecenben

Még több képért kattintson a fotóra!

Így használjuk a megszerzett információt!

Ha legalább 5-6 a miénkhez hasonló eladott lakást találunk, akkor ezek árából már könnyen ki lehet indulni. Mondjuk, ha panelben lakunk, nem is nehéz 5-6-ot találni, ha családi házas övezetben, akkor pedig örüljünk, hogy találtunk legalább egyet. Ha az így talált ingatlanok ára nagyjából megegyezik, akkor könnyű dolgunk van, ezek alapján lőjük be saját lakásunk árát is. Ha a legtöbb hasonló ingatlan ára közel egyforma, de 1 vagy 2 kilóg a sorból, igazodjunk a többséghez.

Ha a hasonló ingatlanok árában nagy a szórás, vagy nem találtunk elég ingatlant az összehasonlításhoz, akkor vegyük figyelembe, hogy mennyire sürgős számunkra az eladás. Ha sürgős határozzunk meg ezekhez képest alacsony árat, ha ráérünk, árazhatjuk az ingatlant magasabbra is.

 

Hozzászólások