A legnagyobb hibák, amiket színválasztásnál elkövethetünk

Ingatlantájoló.hu 2018.07.11 13:49:58

Akár falat, akár bútort festenénk, ma már óriási színpalettáról válogathatunk, így nem nehéz melléfogni. Ráadásul van néhány tipikus hiba, amit színválasztásnál a legtöbben elkövetünk. Mutatjuk, melyek ezek, és ötleteket is adunk a kijavításukra.


 


Nem figyelünk a fényre

Egy-egy árnyalat teljesen másképp mutathat, villanyfényben, sötétítés mellett, vagy amikor épp besüt a nap az ablakon. Ezért a falfestékből például érdemes mintát kérni, azt a szoba különböző pontjain elhelyezni, és figyelni, hogyan mutat különböző fényviszonyok mellett.

Ebben a fehérre festett, sok érdekes ablakkal rendelkező V. kerületi lakásban remekül látszik, hogy különböző fényviszonyok mellett még a fehérnek is rengeteg árnyalata lehet.

Még több képért kattintson a fotóra!

Elfeledkezünk az egyensúlyról

Sokan esnek abba a hibába, hogy egy helyiségben kizárólag semleges színeket használnak, ami unalmassá teszi a szobát, de sokan elkövetik azt a hibát is, hogy túlzásba viszik egy élénk szín használatát.

A lényeg, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, ebben a 10/30/60-es szabály lehet segítségünkre. A főszabály természetesen az, hogy ne használjunk túl sok színt, három éppen elég, és ezeket 60-30-10 százalékos arányban kell felhasználni.

Először is válasszunk egy semleges színt, ami a szoba 60%-át fogja uralni, például ilyenre festhetjük a falakat. Ezután válasszunk egy másodlagos színt, ami ennek a színnek egy kicsit élénkebb, de még mindig visszafogott árnyalata, ez uralja a szoba 30%-át, tehát például érdemes ebből a színből választani a bútorokat. Végül válasszunk egy feltűnő, élénk színt, ami csak 10%-ban szerepel a szobában, ezek lehetnek kiegészítők, dísztárgyak vagy egy kisbútor, amit fókuszpontnak szánunk.

Érdekes példa ennek az egri családi háznak a konyhája. Itt az uralkodó szín a barna, ilyen színt kapott a konyhaszekrény, a csempe és a padló. A csempe azonban a falnak csak egy kis részét takarja, a jóval nagyobb festett falfelület egészen világoskék színt kapott, így itt a másodlagos szín sokkal halványabb lett. És a másodlagos szín és a feltűnő szín származnak egy palettáról, a konyhabútor üvege, a pult és a szőnyeg ugyanis sötétkék-, szürkéskék árnyalatot kapott.

Még több képért kattintson a fotóra!

Minden szobát más stílusban dekorálunk

Persze nem lehet könnyű minden helyiséget egy stílus alapján dekorálni, ha gyerekeink, pláne kamaszgyerekeink vannak, akiknek nagyon is konkrét elképzeléseik vannak, arról, hogy hogyan nézzen ki a szobájuk, de kell, hogy legyen egy közös pont mindegyik helyiségben. Ezt legegyszerűbben színekkel érhetjük el, igyekezzünk az összes helyiség számára egy nagyjából azonos színpalettáról választani.

Túlságosan egyformára sikerülnek a helyiségek

Persze könnyű átesni a ló másik oldalára, és minden helyiséget túlságosan egyformán dekorálni. Ezen azonban könnyű segíteni, ha minden helyiség számára választunk valamit, ami kontrasztot teremt az adott szobában és így a többi helyiséggel is.

Mindkét esetre jó példa ez az egri lakás, itt ugyanis minden helyiségben a bézs és a sötétbarna az elsődleges és a másodlagos szín, ez összeköti az egyes helyiségeket.

Ugyanakkor minden helyiséghez más feltűnő színt, a nappalihoz lilát, a hálóhoz egészen élénk türkizt, a fürdőszobához pedig zöldet választottak, így az egyes helyiségek mégsem teljesen egyformák.

Még több képért kattintson a fotókra!

 

Hozzászólások